Alla inlägg under augusti 2019

Av Maria - 28 augusti 2019 15:30

Antal: 2 bröd

Ugn: 175 grader, 5 minuter + 200-225 grader, ca 30 minuter

Jäsning: en timme + dubbel storlek


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

1 msk salt

½ dl rostade sesamfrön

7½ dl (ca 450 g) vetemjöl


Till pensling:

Ägg

2 msk sesamfrön


Gör så här:

Rosta ½ dl sesamfrön 5 minuter i 175 graders ugn.

Låt dem svalna.

Värm vattnet och oljan till 37 grader och häll över den smulade jästen i en skål, rör om.

Tillsätt salt och de rostade sesamfröna samt mjölet (spara 1 dl till utbakningen).

Arbeta degen smidig och låt den jäsa en timme.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet, dela den i 2 delar och forma till runda bullar.

Lägg upp på smord plåt och låt jäsa dubbel storlek.


Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Grädda i 200-225 grader, ca 30 minuter.

Av Maria - 28 augusti 2019 07:30

Antal: 30-35 bullar

Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Deg:

50 g jäst

17 dl (1020 g) vetemjöl

½ tsk salt

5 dl mjölk

2 kuvert (á ½ g) saffran

1 dl strösocker

150 g rumsvarmt smör

2 ägg


Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1½ msk nystött kardemumma

150 g mandelmassa


Sockerlag till pensling:

1½ dl strösocker

1½ dl vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i en stor degbunke.

Mät upp och blanda mjöl och salt.

Ljumma upp mjölken till fingervärme.

Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.

Häll mjölken över jästen och lös upp den.

Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggen.

Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.


Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.

Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.

Bred på smöret och riv över mandelmassan.

Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden. 

Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.

Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.

Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.


Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.

Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.

Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.


De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.

Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 28 augusti 2019 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

7 tomater
3 schalottenlökar, finhackade
3 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chilifrukt, finhackad
0,5 dl färska örter (t ex timjan och basilika) 

4 msk olivolja
5 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 dl vitt vin
4 dl buljong (gärna hemgjord)
1 msk soja
3 krm salt
2 krm vitpeppar
1 tsk strösocker
0,5 tsk paprikapulver
1 msk örter provencale


Gör så här:

Skär ett kryss i tomaternas undersida, lägg dem i kokande vatten tills skalet börjar krylla sig.

Ta upp dem, skal och grovhacka.
Kärna ur chilin och finhacka den tillsammans med löken och vitlöken.

Bryt sönder de färska örterna och fräs alltsammans i olivoljan.
Blanda i tomaterna, tomatpuré, grädde, vin, buljong och soja.

Krydda med salt, peppar, socker, paprikapulver och kryddblandningen.
Mixa soppan slät med stavmixer och servera med en klick crème fraiche.

Av Maria - 28 augusti 2019 05:45

Antal: 10-15 glas


Ingredienser:

40 cl  Jameson whiskey
20 cl  Amnontialldo sherry
30 cl  färskpressad citronjuice
30 cl  Greandine
30 cl  Starkt svart te
10 stänk  Angostura bitter

 

Gör så här:


Punch Without Fear:
Häll alla ingredienser i en skål och lägg i riktigt med is.

Använder du stora klumpar är det bra att lägga i en stund innan servering då dom tar längre på sig att släppa vatten och kyla, ca 20-30 min.

Är isen blöt och liten så lägg i precis innan servering och rör om.
Riv gärna lite muskot över drinken efter att ha hällt upp den i glaset.


Greandine: 

Ta färsk granatäpplejuice och blanda med lika mycket strösocker.

Värm försiktigt på svag värme (får ej koka) tills sockret löst upp sig.

Smaka av och tillsätt mer socker efter smak.

Granatäpplet brukar vara ganska syrligt så det kan vara bra att tillsätta extra socker.

Men börja med lika delar socker och juice.


Starkt svart te: 

Dosera som en vanligt men låt det stå och dra i en timme. 

Av Maria - 27 augusti 2019 16:30

Jäsning: 40 min + 20 min

Ugn: 225 grader, ca 25 min


Ingredienser:

5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl Rörsocker Strö
2 rivna äpplen
1 dl solrosfrö
ca 14 dl vetemjöl

 

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.

Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö.

Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter.

Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.

Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna.

Skär degplattan i rutor.

Låt jäsa i 20 minuter.

 

Sätt ugnen på 225°.

Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Av Maria - 27 augusti 2019 15:30

Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

150 g smör eller margarin

1 dl brunt farinsocker

200 g honung

3 ägg

1 dl hackat, syltat apelsinskal

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk malen ingefära


Gör så här:
Rör smör och socker poröst.

Tillsätt honungen och äggen ett i sänder.

Rör ytterligare en stund.

Blanda ner apelsinskalen samt mjölet blandat med bakpulvret och ingefäran.

Häll smeten i väl smord och bröad kransform och grädda kakan i 175 grader tills den känns torr ca 45 minuter.

Saftig och hållbar kaka.

Av Maria - 27 augusti 2019 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 buntar sparris, ca 400 g

4 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Salt

Peppar

40 g parmesanost

4 skivor oxfilé

Smör eller kokosfett att steka i

Smör till servering

½ dl hackad persilja

Balsamicokräm


Gör så här:

Skär av det nedersta på sparrisen och skala stjälkarna ev. med en potatisskalare.

Koka dem lätt och skölj dem hastigt i kallt vatten.

Lägg dem i en djup tallrik och häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.

Hyvla parmesan över.

Salta och peppra köttet och stek det i smör eller kokosfett.

Servera köttet med sparrisen och en klick smör, hackad persilja, salt och peppar och lite balsamicokräm.

Av Maria - 27 augusti 2019 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

7-8 morötter (ca 700 g)
1 fänkål
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 apelsin, saften 
1 l vatten
3 msk koncentrerad grönsaksfond
1,5 dl vispgrädde
olivolja
salt
svartpeppar

Cheddarstänger:
1 förp smördeg, kyld på rulle
1-1,5 dl cheddarost, riven
1 ägg, uppvispat att pensla med

Garnering:
1 dl matyoghurt
0,5 limefrukt, saften
pumpakärnor, rostade
färsk körvel
 
Gör så här:
Soppa:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär morötterna i grova bitar.
Ansa och skär fänkålen i grova bitar.
Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöken.
Lägg alla grönsaker utom vitlöksklyftan i en ugnsform.
Ringla över olivolja, salta och peppra.
Rosta i ugnen tills de har mjuknat, ca 20-30 minuter.
Tillsätt vitlöken när det är ca 10 minuter kvar av rostningen. 
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelhög värme, de är färdiga när de "poppar" och fått lite färg.
Rör ihop yoghurten med pressad limesaft.
Lägg de ugnsrostade grönsakerna i en kastrull.
Häll på vatten och fond.
Pressa i saft från apelsinen.
Låt koka ihop ca 5 minuter.
Mixa soppan helt slät i en blender eller med stavmixer.
Häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt grädden och smaka av med salt och mycket nymalen svartpeppar.

Frasiga oststänger:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rulla ut smördegen på en skärbräda.
Strö över riven cheddarost på ena halvan.
Vik sedan över den andra.
Skär i ca 1,5 cm breda remsor.
Tvinna dem och lägg på en bakpappersklädd plåt.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugnen ca 10 minuter.

Servering:
Häll upp soppan i serveringsskålar.
Droppa eller ringla över limeyoghurten, dra med skaftet på en sked genom klickarna för ett snyggt mönster.
Dekorera med rostade pumpakärnor och körvel.
Bjud soppan med de frasiga oststängerna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards