Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 2 bröd
Ugn: 175 grader, 5 minuter + 200-225 grader, ca 30 minuter
Jäsning: en timme + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 msk salt
½ dl rostade sesamfrön
7½ dl (ca 450 g) vetemjöl
Till pensling:
Ägg
2 msk sesamfrön
Gör så här:
Rosta ½ dl sesamfrön 5 minuter i 175 graders ugn.
Låt dem svalna.
Värm vattnet och oljan till 37 grader och häll över den smulade jästen i en skål, rör om.
Tillsätt salt och de rostade sesamfröna samt mjölet (spara 1 dl till utbakningen).
Arbeta degen smidig och låt den jäsa en timme.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet, dela den i 2 delar och forma till runda bullar.
Lägg upp på smord plåt och låt jäsa dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.
Grädda i 200-225 grader, ca 30 minuter.
Antal: 30-35 bullar
Jäsning: 40 minuter + ca 40 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Deg:
50 g jäst
17 dl (1020 g) vetemjöl
½ tsk salt
5 dl mjölk
2 kuvert (á ½ g) saffran
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1½ msk nystött kardemumma
150 g mandelmassa
Sockerlag till pensling:
1½ dl strösocker
1½ dl vatten
Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma upp mjölken till fingervärme.
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och lös upp den.
Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och äggen.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Rör ihop smör och kardemumma till fyllningen.
Kavla ut degen till två rektanglar, ca 1 cm tjocka.
Bred på smöret och riv över mandelmassan.
Vik ihop degen i ett så kallat treslag på längden.
Först viker du över den ena tredjedelen, därefter viker du över den andra tredjedelen ovanpå den första.
Skär degen i remsor, knappt 2 cm breda.
Vira ihop degremsorna till knutar och lägg bullarna med jämna mellanrum på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Koka under tiden upp socker och vatten till sockerlagen som bullarna skall penslas med.
Låt koka ca 1 minut och sedan svalna lite.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 225 grader i ca 8 minuter.
Pensla dem sedan direkt med sockerlagen och låt svalna.
De här saffransbullarna penslas med sockerlag efter gräddningen för att bli extra glansiga, saftiga och goda.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
7 tomater
3 schalottenlökar, finhackade
3 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chilifrukt, finhackad
0,5 dl färska örter (t ex timjan och basilika)
4 msk olivolja
5 msk tomatpuré
1 dl grädde
1 dl vitt vin
4 dl buljong (gärna hemgjord)
1 msk soja
3 krm salt
2 krm vitpeppar
1 tsk strösocker
0,5 tsk paprikapulver
1 msk örter provencale
Gör så här:
Skär ett kryss i tomaternas undersida, lägg dem i kokande vatten tills skalet börjar krylla sig.
Ta upp dem, skal och grovhacka.
Kärna ur chilin och finhacka den tillsammans med löken och vitlöken.
Bryt sönder de färska örterna och fräs alltsammans i olivoljan.
Blanda i tomaterna, tomatpuré, grädde, vin, buljong och soja.
Krydda med salt, peppar, socker, paprikapulver och kryddblandningen.
Mixa soppan slät med stavmixer och servera med en klick crème fraiche.
Antal: 10-15 glas
Ingredienser:
40 cl Jameson whiskey
20 cl Amnontialldo sherry
30 cl färskpressad citronjuice
30 cl Greandine
30 cl Starkt svart te
10 stänk Angostura bitter
Gör så här:
Punch Without Fear:
Häll alla ingredienser i en skål och lägg i riktigt med is.
Använder du stora klumpar är det bra att lägga i en stund innan servering då dom tar längre på sig att släppa vatten och kyla, ca 20-30 min.
Är isen blöt och liten så lägg i precis innan servering och rör om.
Riv gärna lite muskot över drinken efter att ha hällt upp den i glaset.
Greandine:
Ta färsk granatäpplejuice och blanda med lika mycket strösocker.
Värm försiktigt på svag värme (får ej koka) tills sockret löst upp sig.
Smaka av och tillsätt mer socker efter smak.
Granatäpplet brukar vara ganska syrligt så det kan vara bra att tillsätta extra socker.
Men börja med lika delar socker och juice.
Starkt svart te:
Dosera som en vanligt men låt det stå och dra i en timme.
Jäsning: 40 min + 20 min
Ugn: 225 grader, ca 25 min
Ingredienser:
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 tsk salt
½ dl Rörsocker Strö
2 rivna äpplen
1 dl solrosfrö
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Häll på vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, socker, äpplen och solrosfrö.
Arbeta in mjölet, litet i sänder tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under duk i 40 minuter.
Tag upp degen på bakbordet och arbeta den smidig.
Forma till en fyrkantiga platta som läggs i en smord långpanna.
Skär degplattan i rutor.
Låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda brytbrödet mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
1 dl brunt farinsocker
200 g honung
3 ägg
1 dl hackat, syltat apelsinskal
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt honungen och äggen ett i sänder.
Rör ytterligare en stund.
Blanda ner apelsinskalen samt mjölet blandat med bakpulvret och ingefäran.
Häll smeten i väl smord och bröad kransform och grädda kakan i 175 grader tills den känns torr ca 45 minuter.
Saftig och hållbar kaka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 buntar sparris, ca 400 g
4 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Salt
Peppar
40 g parmesanost
4 skivor oxfilé
Smör eller kokosfett att steka i
Smör till servering
½ dl hackad persilja
Balsamicokräm
Gör så här:
Skär av det nedersta på sparrisen och skala stjälkarna ev. med en potatisskalare.
Koka dem lätt och skölj dem hastigt i kallt vatten.
Lägg dem i en djup tallrik och häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.
Hyvla parmesan över.
Salta och peppra köttet och stek det i smör eller kokosfett.
Servera köttet med sparrisen och en klick smör, hackad persilja, salt och peppar och lite balsamicokräm.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-30 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|