Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
1 st broccoli
500 g laxfilé, utan skinn
½ tsk torkad ingefära
2 st vitlöksklyftor
4 msk potatismjöl
1 st ägg
½ msk honung
½ msk soja
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 msk smör
1 msk olja till stekning
3 dl gräddfil
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen, sätt även på vatten till broccolin och dela den i buketter.
Skär laxen i små bitar.
Lägg den i en skål.
Lägg i potatismjöl, ägg, ingefära, honung, soja, vitpeppar och salt.
Låt laxfärsen dra tills riset är nästan klart.
Blanda under tiden ihop gräddfilsåsen.
Lägg i broccolin i det kokande vattnet och förväll den.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Klicka med sked ner laxfärsen i den heta stekpannan, det blir ungefär 8-10 biffar.
Platta till dem lätt.
Stek dem i 2 min på varje sida.
Servera med ris, sås och broccoli.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125°C, ca 1 timma
Ingredienser:
1 kg lammkotletter
1 tsk salt
1 krm peppar
1 msk smör
Getostkräm:
200 g getost
1 dl lätt crème fraiche
Bakade tomater:
1 ask cocktailtomater
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm socker
½ tsk salt
½ krm peppar
Oliver i rödlöksdressing:
½ hackad rödlök
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
½ dl hackad persilja
1 dl svarta oliver
Gör så här:
Getostkräm:
Skär bort kanterna på osten.
Mixa crème fraiche och ost till en slät kräm, ställ kallt.
Bakade tomater:
Sätt ugnen på 125°C.
Skär tomaterna i halvor och blanda med olja, vitlök, socker, salt och peppar.
Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt.
Baka i mitten av ugnen ca 1 timma.
Oliver i rödlöksdressing:
Blanda rödlök, rödvinsvinäger, olivolja, hackad persilja och svarta oliver.
Lammet:
Krydda kotletterna med salt och peppar.
Stek dem i smör 2-3 minuter per sida.
Servera med getostkräm, bakade tomater, oliver i rödlöksdressing och tex klyftpotatis.
Ingredienser:
5 cl ägglikör
2 cl limejuice
10 cl sprite (eller motsvarande)
Gör så här:
Använd ett highballglas.
Bygg ingredienserna i glaset med is.
Rör om och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g broccoli
3 färska knipplökar
2 msk olja
3 msk sesamfrön
1 msk färskriven ingefära
½ dl japansk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela broccolin i små buketter.
Skala broccolistjälken, skär bort ca 1 cm från nedre delen.
Dela den på längden och skär i tunna sneda skivor.
Ansa och skiva löken.
Stek broccolibuketterna, stjälkskivorna och löken i oljan tillsammans med sesamfrön.
Blanda ingefära, soja, honung och sesamolja.
Vänd ner dressingen i löken och broccolin.
Servera med t.ex grillad entrecôte eller fläskkarré.
Antal: ca 12 matskedar
Ingredienser:
6 ägg
½ dl majonnäs
½-1 tsk dijonsenap
1 krm nymalen muskotnöt
½ dl finskuren gräslök
Salt
Peppar
Till servering:
ca 250 g räkor med skal
Löjrom efter smak
Gräslöksstrån
Gör så här:
Koka äggen mellankokta.
Skala och hacka äggen grovt.
Rör ihop med resten av ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Skala räkorna.
Lägg upp lite äggsallad på skedar.
Toppa med en räka, lite löjrom och ev. ett ½ gräslöksstrå på toppen.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
3 stora salladsblad
1/2 päron
50 g fetaost
2 msk gula russin
1 tsk rostade melonkärnor (finns att köpa i vissa livsmedelsaffärer)
2 jordgubbar
Dekoration:
2 apelsinskiva
1 dillkvist
Gör så här:
Lägg salladen på ett fat.
Skiva päronet och smula över fetasosten.
Toppa med russin och melonkärnor-
Dela jordgubbarna och lägg över toppa med en apelsinskiva och en dillkvist.
Antal: 2 bröd
Ugn: 200 grader, 25-35 minuter
Jäsning: 50 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
50 g smör eller margarin
1½ tsk salt
12-13 dl (600-650 g) matbrödsmjöl av vete
½-1 tsk mejram
½-1 tsk dragon
½-1 tsk basilika
½-1 tsk salvia
½-1 tsk körvel
Gör så här:
Smula jästen i degbunke.
Smält matfettet, häll på vattnet och värm fingervarmt.
Tillsätt saltet och kryddorna (alla behövs inte - är kryddorna färska räcker det mindre måttet) och arbeta in mjölet.
Låt degen jäsa i bunken ca 50 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta in ca 1 dl mjöl till om det behövs.
Baka ut till 2 limpor, låt de jäsa 30-40 minuter på plåt, snitta på ett par ställen och grädda.
Grädda i 200 grader, 25-35 minuter.
Ingredienser:
1 l äppeljuice
4 msk muscovadosocker
0,5 kruka plockad salvia
4 torkade kanelstänger
1 äpple, i klyftor
calvados
Gör så här:
Sjud alla ingredienser, utom calvadosen, i ca 10 min och låt sen dra i ytterligare 10 min.
Häll upp allt i värmetålig karaff.
Smaka upp med calvados efter tycke och smak.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|