Direktlänk till inlägg 8 september 2020
Antal: 2 bakformar
Jäsning: 45 minuter + 45 minuter
Ugn: 250 grader, 50-60 minuter + 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
250 g färska spenatblad eller fryst hackad spenat (2 paket à 250 g)
50 g jäst
½ liter ljummet vatten
2½ msk råsocker
1 msk havssalt
½ dl olivolja
3 dl grahamsmjöl
100 g solrosfrön
7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Rensa och skölj den färska spenaten.
Hacka den rå i matberedare eller hacka den fint med kniv.
Används fryst spenat skall den tinas först.
Pressa dessutom ur så mycket vätska som möjligt innan spenaten blandas i degen.
Lös upp jästen i litet av det ljumna vattnet.
Häll på resten av vattnet.
Rör i socker, salt, olja, och grahamsmjöl.
Tillsätt sedan spenat, solrosfrön och vetemjöl.
Knåda degen så att den blir elastisk och smidig.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 45 minuter.
Arbeta degen.
Forma till två limpor.
Lägg ett bakplåtspapper i varje bakform.
Lägg därefter ner deglimporna i formarna.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
Skär några snitt i de jästa bröden med skarp kniv.
Grädda i 50-60 minuter i 250 grader.
Sänk värmen till 200 grader och låt stå i ytterligare 15 minuter.
Stjälp upp bröden på bakgaller och låt dem kallna under bakduk.
Det här brödet är grönt av färsk spenat.
Det känns hälsosamt och smakar gott.
Brödet serverades i början av 1990-talet på Design Center i Stockholm.
Där kunde man äta gott och nyttigt och inte särskilt dyrt.
Design Center är nu borta men brödreceptet lever kvar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|