Alla inlägg under januari 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
250 g (½ l) valfria bär eller frukt
4 dl vatten
1½ - 2 dl Strösocker eller Rörsocker
3 msk potatismjöl
Till servering:
mjölk eller grädde
Gör så här:
Skölj och ansa bären.
Koka upp vatten och socker.
Lägg i bären koka försiktigt i 2-5 minuter beroende på bärens konsistens, krusbär och körsbär behöver längre koktid än vad hallon och jordgubbar behöver.
Rör ut potatismjölet i 1 dl vatten innan det rörs ner i bären.
Ta kastrullen från plattan.
Låt krämen svalna under lock.
Servera krämen ljummen eller kall med mjölk eller grädde.
Mandelbiskvier eller smulade skorpor i krämen gör den mer matig.
Bären kan ersättas med plommon, päron, rabarber eller äpple i bitar.
Antal: 8-10 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Bananbröd:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 ägg
1 dl ljus sirap
3 bananer (mogna)
3½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk malen nejlika
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Smörkolasås:
2,5½ dl strösocker
90 g smör
1 1/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
Gör så här:
Bananbröd:
Värm ugnen till 175°C.
Vispa smör och socker luftigt med elvisp.
Tillsätt äggen, ett i taget, vispa emellan.
Tillsätt sirap och finskivade bananer och vispa till slät smet.
Blanda alla torra ingredienser, rör ner och vispa slätt.
Fodra (eller smöra och bröa) en bakform med bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda mitt i ugnen, ca 35 minuter eller tills kakan bara är aningen krämig i mitten.
Servera ljummen med smörkolasås och en kula vaniljglass, om du vill.
Smörkolasås:
Ta fram en medelstor kastrull.
Strö ut en matsked av sockret i mitten av kastrullen.
Värm på strax över medelvärme.
När sockret börjat smälta, lyft och skaka försiktigt kastrullen så att sockret flyter ut.
Rör absolut inte runt i sockret.
Tillsätt två matskedar socker till och låt det smälta innan du tillsätter ytterligare två matskedar.
När allt socker smält, tillsätt smöret, lite i taget och rör emellan – bli inte orolig när allt blir en klump, det löser sig!
Ta kastrullen från värmen och tillsätt försiktigt grädden.
Rör slutligen ner vaniljsocker och flingsalt.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
200 g mjukt margarin
3 dl socker
25 sötmandlar
10 bittermandlar
(el. bittermandelarom)
Ca. 3½ dl vetemjöl
1½ dl mjölk
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Glasyr:
2 äggvitor
6 dl florsocker (ev. mer)
Rivet citronskal
Gör så här:
Slå inte på ugnen, den ska vara kall från början!
Vispa socker, ägg och margarin till en slät smet.
Mal sötmandel och bittermandel eller finriv dem på rivjärn.
Det funkar också bra men är lite pillrigt.
Blanda ner mandel och övriga ingredienser i smörblandningen.
Smöra och bröa en långpanna, ca. 20*30 cm.
Bred ut smeten i långpannan och sätt in plåten i den kalla ugnen.
Sätt ugnen på 175 grader och grädda i 30 min (blev 20 min för mig, varmluftsugn).
Låt svalna.
Blanda florsocker och äggvitor till glasyren och bred på när kakan svalnat.
Riv över citronskal och skär sedan i rutor.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
4½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g mjukt smör
1 ägg
2 dl söt lingonsylt
Strössel:
1½dl havregryn
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Blanda ner smöret och sedan ägget och blanda/knåda ihop degen (den ska vara smulig).
Tryck ut smeten i en långpanna (20*30cm) med bakplåtspapper.
Bred över lingonsylten.
Smält smöret till strösslet.
Blanda de torra ingredienserna med varandra och blanda i smöret.
Strö strösslet över lingonsylten.
Grädda i 200 grader i 20 min (längre temp och kortare tid i varmluftsugn).
Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter.
Antal: 4-5 portioner som förrätt
Ingredienser:
ca 600 g putsad blandsvamp
2-3 msk salt
Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
2 dl strösocker
2 lagerblad
1 tsk grovstötta svartpepparkorn
Gör så här:
Putsa svampen, halvera och skär den i stora kvartar.
Varva med salt i en kastrull, häll på ca 1 dl vatten och låt ånga under lock 2-3 minuter tills svampen mjuknar.
Slå av vätskan och häll upp i en glasburk.
Koka upp lagen och sjud några minuter tills sockret lösts sig.
Slå den varma lagen över svampen, låt kallna, sätt på lock, förvara i kylen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Sallad:
1 burk kikärtor (kokta)
1 msk olivolja
0,25 tsk salt
0,5 tsk rökt paprikapulver
80 g salladsmix (valfri)
150 g tomat
0,5 gurka
0,5 rödlök (liten)
Dressing:
1 avokado
4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex basilika, persilja och gräslök)
2 msk citron (saften)
1 msk olivolja
0,5 klyfta vitlök
1 dl vatten
0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
0,5 tsk salt
svartpeppar
Till servering:
12 färska basilikablad (valfritt)
ätbara blommor (valfritt)
Gör så här:
Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter.
Rör om ofta.
Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.
Förbered salladen:
Hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.
Gör dressingen:
Mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät.
Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.
Anaheim cubano:
Anaheim cubano är en ca 15 cm lång frukt som skördas både som grön och röd.
De röda frukterna är milda, och de gröna kan vara mycket heta.
Anaheim:
Anaheim har ett hårt skal och bör rostas och skalas före tillagning.
Den passar utmärkt att fylla men är även god i grytor och såser.
Jalapeno:
Jalapeno är en av världens vanligaste och populäraste pepparsorter.
De mellanstarka gröna frukterna, som är 5-7 cm långa, är goda att fylla med tex getost.
Jalapeno finns även som snacks, och inlagda i vinäger och såser.
Rökt och torkad kallas jalapeno för chipotle, som är gott i marinader, såser, soppor och bröd.
Piri piri:
Piri piri är mycket små röda och heta frukter.
Habanero:
Habanero är en av de hetaste pepparfrukterna och finns i grön, orange och röd färg.
Den har en underbar smak av tropiska frukter och tomat.
Habanero är mycket lättodlad.
Hungarian wax:
Hungarian wax finns i både gul, grön och röd färg.
Den gröna och gula är mellanstark.
Den röda är betydligt mildare och smakar utmärkt rostad och marinerad.
Fyll den gärna med tex getost.
Serrano:
Serrano är en av de populäraste chilifrukterna.
Den finns i grön och röd färg och har en frisk smak och hetta som ökar i takt med mognaden.
Den är speciellt omtyckt i såser och pickels.
Spansk peppar:
Spansk peppar är en av de vanligaste sorterna och brukar finnas hela året.
Den är mellanstark och finns i grön, orange och röd färg.
Den gröna frukter är något kärv med omogen smak medan den röda har fylligare smak och sötma.
Thaichili:
Thaichili är små spetsiga frukter som är mycket heta.
De används mycket i thailändsk matlagning.
Thaichili skördas både som gröna och röda frukter.
Poblano:
Poblano är en mellanstark, mycket aromatisk och god chilifrukt som kommer från Mexiko.
När den är torkad kallas den för ancho.
Frukten är god god i såser och desserter.
Cascabel:
Cascabel är en mild chilifrukt med lite syrlig och rökig smak som kommer från Mexiko.
Den är härlig i såser, soppor och grytor.
Pasilla:
Pasilla säljs i allmänhet i torkad form.
Den har en mild och aromatisk smak och används mycket i såser.
New Mexican:
New Mexican är en mellanstark, grön chilifrukt som kommer från Mexiko.
Traditionellt brukar den ugnsbakas och användas i såser, soppor och grytor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|