Alla inlägg under januari 2020
Mängd: ca ½ liter
Ingredienser:
3 rödlökar
Ättikslag:
1 dl socker
1,25 dl ättiksprit (12%)
1 tsk salt
1 msk senapsfrön
Gör så här:
Mät upp socker, ättika, salt och senapsfrön i en kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig.
Låt svalna.
Skala och strimla rödlöken.
Lägg löken i en glasburk och häll över lagen.
Sätt på lock och låt stå minst över natten i kylen.
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 150 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
2 dl majsmjöl
1,5 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön, vit eller svarta
1,5 dl pumpafrön
0,5 dl olivolja eller rapsolja
2,5 dl kokande vatten
0,5 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
Blanda majsmjöl med fröna.
Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
Fördela på en eller två plåtar med bakplåtspapper.
Bred ut så tunt du vill - mellan ca 2-4 mm beroende på hur tjocka fröknäcken du vill ha.
Tips om du vill ha tunna fröknäcken - lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager.
Ta bort övre papperet försiktigt.
Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv.
Förslagsvis till ca 24 stycken.
Strö över flingsalt.
Grädda i 50-60 minuter i mitten av ugnen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg kokt potatis, gärna från gårdagen
3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök
8 salladslökar
400 g skogschampinjoner
150 g fetaost
1 tsk chiliflakes
olivolja
salt
peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion.
Skala och skär potatis i grova bitar.
Lägg i en form och blanda med salt och olivolja.
Rosta i ugnen tills gyllene, ca 10-25 minuter beroende på ugn.
Skala och riv vitlöken fint direkt ner i en skål och blanda med yoghurten.
Smaka av med salt och ställ åt sidan.
Skär det vita och ljusgröna på salladslöken i 1-2 cm stora bitar.
Strimla den gröna delen fint och lägg åt sidan till garnering.
Bryt svampen i bitar.
Stek svampen i olivolja i en stekpanna tills den fått lite färg.
Tillsätt salladslök och stek 2 minuter till, smaka av med salt.
Fördela yoghurt i botten på djupa tallrikar.
Toppa med potatis, svamp och fetaost bruten i bitar.
Droppa på lite extra olivolja och strö över chiliflakes samt det gröna på salladslöken!
Tips!
Variera gärna grönsaker och ost, byt t ex svamp mot auberigne och fetaost mot en hårdost som parmesan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|