Alla inlägg under januari 2020

Av Maria - 1 januari 2020 16:45

Mängd: ca ½ liter


Ingredienser:

3 rödlökar


Ättikslag:

1 dl socker
1,25 dl ättiksprit (12%)
1 tsk salt
1 msk senapsfrön


Gör så här:

Mät upp socker, ättika, salt och senapsfrön i en kastrull och koka upp samt rör så att sockret löser sig.

Låt svalna.
Skala och strimla rödlöken.
Lägg löken i en glasburk och häll över lagen.

Sätt på lock och låt stå minst över natten i kylen.

Av Maria - 1 januari 2020 16:45

Antal: ca 24 stycken

Ugn: 150 grader, 50-60 minuter


Ingredienser:

2 dl majsmjöl
1,5 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön, vit eller svarta
1,5 dl pumpafrön
0,5 dl olivolja eller rapsolja
2,5 dl kokande vatten
0,5 tsk flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
Blanda majsmjöl med fröna.
Häll i olivoljan och det kokande vattnet samt blanda till en deg.
Fördela på en eller två plåtar med bakplåtspapper.

Bred ut så tunt du vill - mellan ca 2-4 mm beroende på hur tjocka fröknäcken du vill ha.
Tips om du vill ha tunna fröknäcken - lägg över ett bakplåtspapper på varje lager deg och kavla ut så det blir ett tunt lager.

Ta bort övre papperet försiktigt.
Skär ett rutmönster av ca 3-4 cm rektanglar med en kniv.

Förslagsvis till ca 24 stycken.
Strö över flingsalt.
Grädda i 50-60 minuter i mitten av ugnen.

Av Maria - 1 januari 2020 11:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg kokt potatis, gärna från gårdagen
3 dl grekisk yoghurt
2 klyftor vitlök
8 salladslökar
400 g skogschampinjoner

150 g fetaost
1 tsk chiliflakes
olivolja
salt
peppar


Gör så här:

Sätt ugnen på högsta värmen med grillfunktion.
Skala och skär potatis i grova bitar.

Lägg i en form och blanda med salt och olivolja.

Rosta i ugnen tills gyllene, ca 10-25 minuter beroende på ugn.
Skala och riv vitlöken fint direkt ner i en skål och blanda med yoghurten.

Smaka av med salt och ställ åt sidan.

Skär det vita och ljusgröna på salladslöken i 1-2 cm stora bitar.

Strimla den gröna delen fint och lägg åt sidan till garnering.
Bryt svampen i bitar.
Stek svampen i olivolja i en stekpanna tills den fått lite färg.

Tillsätt salladslök och stek 2 minuter till, smaka av med salt.
Fördela yoghurt i botten på djupa tallrikar.
Toppa med potatis, svamp och fetaost bruten i bitar.
Droppa på lite extra olivolja och strö över chiliflakes samt det gröna på salladslöken!


Tips!

Variera gärna grönsaker och ost, byt t ex svamp mot auberigne och fetaost mot en hårdost som parmesan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards