Alla inlägg under januari 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl quinoa, ljus eller röd
6-7 dl vatten
4 dl havregryn
3 dl morotsjuice
1 struken tsk salt
5-6 strimlade aprikoser
Till servering:
Havtornssylt
Några syltade valnötter
Gör så här:
Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.
Koka i 5 minuter.
Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.
Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.
Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 avocado
Saft av ½ citron eller lime
2 msk florsocker
3 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
Gör så här:
Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.
Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.
Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)
400 g lammfilé
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan
Salt
Peppar
3-4 msk balsamvinäger
4 medelstora rödlökar
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
1 tsk socker
3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
3-4 msk chévre
3 msk strimlad persilja
1 msk kapris
Örter
Gör så här:
Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.
Häll på vinägern, blanda.
Skala och dela rödlökarna i klyftor.
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.
Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.
Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.
Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.
Smula ner osten och rör om så att allt blandas.
Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.
Blanda i persiljan.
Peppra.
Servera pastan i varma tallrikar.
Toppa med kött, lök och sky.
Garnera med kapris och örter.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ölkorvar
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 purjolök
2 potatisar
1 liter kycklingbuljong
1 burk kikärter
1 burk konserverade tomater
1 tsk oregano
1 krm peppar
Persilja
Tillbehör:
Riven ost
Gör så här:
Skär korvarna i slantar.
Skala och skär morötterna i fina stavar.
Ansa och strimla selleri och purjolök.
Skala och tärna potatisen.
Fräs korv och grönsaker i lite smör under omrörning.
Tillsätt buljong, tomater, oregano och peppar.
Låt soppan koka till grönsakerna mjuknat.
Rör ner kikärter och låt soppan ytterligare 5 minuter.
Smaka av.
Strö över klippt persilja.
Bjud gott bröd och riven ost till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|