Alla inlägg under juli 2021
Ingredienser:
2 dl turkisk yoghurt
1 kruka koriander, grovt hackad
1 salladslök, hackad
1 grön chili, fint hackad
1 lime, saft och skal
En skvätt olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Häll upp yoghurten i en bunke tillsammans med koriander, salladslök, chili, limesaft och finrivet limeskal.
Mixa med en stavmixer till en sås och smaka av med salt och peppar.
Häll upp i en skål och skvätt över lite olivolja.
Håller några dagar i kylskåp.
En lätt och fräsch sås som passar till framför allt kyckling och fisk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 förpackning halloumi (à 200 g)
1 påse smoky halloumi taco kryddmix (à 25 g)
1 msk neutral olja
8 soft tortilla original
1 kruka koriander, till servering
1 lime, i klyftor, till servering
400 g strimlad vitkål, Hackat & Klart
2 msk sesamfrön, torrostade
1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
2 tsk flytande honung
2 tsk neutral olja
½ tsk salt
250 g körsbärstomater
2 avokador
2 salladslökar, strimlade
1 Vitlöksklyfta, finriven
1 msk neutral olja
2 tsk flytande honung
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Vitkålssallad:
Blanda den strimlade vitkålen med resten av ingredienserna i en skål och smaka av med salt och peppar.
Tomat- & avokadosalsa:
Tärna tomater och avokado, blanda med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Halloumitaco:
Skär halloumin i tärningar.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek halloumin hastigt runt om på medelhög värme till fin färg.
Strö över kryddmixen och stek någon minut till.
Stek tortillabröden i torr stekpanna så att de får fin färg.
Fyll bröden med vitkålssallad, salsa och halloumi.
Toppa med koriander och servera med limeklyftor.
Ingredienser:
1 medelstor, färsk habanero eller 3-4 röda chili
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
3 färska, medelstora, väldigt mogna tomater
Färsk ingefära (ca 1-2 cm lång)
½ tsk salt
Gör så här:
Skala löken och ingefäran.
Lägg allt i en matberedare och mixa ihop i ett par minuter.
Styrkan påverkas också av mängden tomater och hur saftiga de är.
Såsen passar till både fisk- och kötträtter men ska helst användas vid sidan om någon annan sås.
Tänk på att alla råvaror är färska och därför ska rester bevaras i kylskåp.
Antal: 6-8 personer
Ingredienser:
400 g lammytterfilé
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
2 msk rosmarin, finhackad
1 msk grillkrydda
3 msk olivolja
Salt
Peppar
6 färska fikon
100 g blandad grön sallad
1 dl valnötter
3 msk flytande honung
Chevrédressing:
200 g chevré
2 dl lätt crème fraiche eller gräddfil
1 msk flytande honung
Salt
Till servering:
Färsk timjan
Gör så här:
Putsa lammfilén från fett och senor.
Blanda finhackad vitlök med rivet skal från citronen, finhackad rosmarin, grillkrydda, olivolja, salt och peppar.
Gnid in köttet i marinaden och låt stå kallt till grillning eller stekning.
Lägg upp salladen på ett stort fat tillsammans med fint skivade fikon.
Rosta nötterna i en torr och het stekpanna och ringla över honungen.
Blanda runt och lägg de varma valnötterna på salladen.
Blanda osten med crème fraiche och smaka av med honung och salt.
Grilla eller stek lammet efter tycke och smak.
Runt 58 grader med stektermometer.
Skär det nygrillade köttet i tunna skivor och lägg upp på salladen.
Lägg på timjan.
Ringla dressingen över och servera.
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Måndag:
Pasta cabonara:
Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.
Knäckiga sesamkex.
Tisdag:
Karibisk kyckling:
Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.
Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.
Låt allt bli varmt.
Servera med basmatiris och limeklyftor.
Avokadokräm:
Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.
Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.
Onsdag:
Kinesisk karré:
Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.
Servera med ris, sötsur sås och ananas.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Bästa linssoppan, kryddigt knäckebröd med krämig getost.
Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.
Ät med kall blåbärskräm.
Fredag:
Fyllda paprikor:
Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.
Gratinera med riven ost i 225 grader.
Sallad och guacamole till.
Mandelkaka:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.
Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.
Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.
Sylt och grädde till.
Lördag:
Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Ugnsbakade fikon:
Kryssa toppen och ringla honung över.
Baka 10 minuter i 200 grader.
Servera med marsipankräm:
mascarpone rörd med riven mandelmassa.
Söndag:
Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.
Crème caramel.
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.
Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare:
Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Måndag:
Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:
Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.
Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.
Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.
Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.
Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.
Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.
Servera med kokt ris.
Tisdag:
Ostgratinerad kotlett:
Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.
Salta och peppra.
Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.
Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.
Fördela blandningen på kotletterna.
Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S
ervera med kokt ris.
Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:
Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.
Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.
Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.
Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.
Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.
Salta och peppra. Tärna 1 äpple.
Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.
Servera med pressad potatis.
Torsdag:
Rödbetssoppa:
Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.
Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.
Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.
Fredag:
Hemgjorda hamburgare:
Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.
Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.
Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|