Alla inlägg under september 2021

Av Maria - 14 september 2021 19:00

Ingredienser:

2 msk pomeransskal

1 msk nejlikor

3 msk kanel

4 kkp brun farin

1½ tsk bakpulver

2 ägg

2 kkp mjölk

3 msk skirt smör

(rivebröd)


Gör så här:

Pomeransskalen hackas fint och blandas med nejlikor, kanel, brun farin och bakpulver.
Äggen vispas upp och mjölken tillsättes de torra ingredienserna under omrörning.

Sist tillsättes smöret.

Då allt är väl blandat, slås smeten i brödbeströdd form eller gjutpanna och gräddas i ej för stark ugnsvärme.

Bakat · Jul
Av Maria - 14 september 2021 16:45

Ingredienser:

500 g färsk spenat

2 dl grovhackade pekannötter

4 vitlöksklyftor

1 msk smör

1 dl hackade torkade aprikoser

Salt

Malen vitpeppar

Saften av en halv citron


Gör så här:
Spenatsalladen gör du under tiden.

Börja med att ansa spenaten och skära bort grova bladnerver.

Hacka de torkade aprikoserna.

Skala och skiva vitlöken tunt. Hacka pekannötterna.

Fräs vitlöken i smöret.

Tillsätt nötterna och rosta dem några minuter.

Lägg i aprikoserna och spenaten och sautera hastigt.

Krydda med salt och peppar och pressa över citronsaft.

Av Maria - 14 september 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g lammfärs

2 vitlöksklyftor

1 tsk spiskummin

½ dl majonnäs

Smör eller kokosfett att steka


Gör så här: 

Blanda färsen med riven eller pressad vitlök, spiskummin och majonnäs.

Krydda också med salt och peppar.

Gör ett stekprov om du är osäker på smaksättningen.

Forma färsen till åtta biffar och stek i smör eller kokosfett.

Serveras till valfri tillbehör.

Av Maria - 14 september 2021 08:00

Antal: 4 personer

 

Ingredienser:

500 g kassler

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

½ squash

olivolja till stekning

2 burkar körsbärstomater

2 tsk socker

½ hönsbuljongtärning

salt

svartpeppar

1½ dl grovhackad dill

 

Garnering:

½ dl rostade pinjenötter

2 msk kapris

 

Tillbehör:

Kokt potatis

Grönsallad

 

Gör så här:

Finhacka lök och vitlök.

Dela squashen på längden och skär i halvmånar.

Fräs lök, vitlök och squash i olivolja någon minut utan att det får färg.

Tillsätt tomater, socker och buljongtärning.

Låt puttra ihop ca 15 minuter.

Späd ev med lite vatten.
Skär kasslern i cm stora bitar.

Tillsätt dem de sista 5 minuterna.

Salta och peppra.

Vänd i dillen precis före servering.
Strö över pinjenötterna och kapris.

Servera med potatis och grönsallad.

Av Maria - 14 september 2021 06:15

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 stor squash eller gurka ca 400 g


Dressing:

5 dl mild yoghurt

4-5 klyftor pressad vitlök

½ tsk salt

1 krm grovmald svartpeppar


Gör så här:

Tärna squash eller gurka.

Blanda yoghurt, vitlök och kryddor.

Blanda samman i en skål, låt stå ca 1 timme före servering.


Servas som förrätt med ett grovt lantbröd eller som tillbehör.


Köksalmanack, 1997

Av Maria - 13 september 2021 16:45

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Av Maria - 13 september 2021 16:00

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Av Maria - 13 september 2021 13:30

Måndag:

Korvlåda:

Varva 4 portioner kokt pasta, t.ex skruvar, med 250 g tärnad mager falukorv, 1 tärnad grön paprika och 10 cm finhackad purjolök i en smörad form.

Vispa ihop 3 ägg, 3 dl mjölk och 2 dl riven ost.

Häll blandningen över och grädda i 200 grader ca 30 minuter.

Servera med strimlad kinakål blandad med krossad ananas.


Tisdag:

Pasta med mustig tomatsås:

Tärna 250 g rökt fläsk, skala och finhacka 1 gul lök.

Bryn fläsk och lök i lite smör.

Tillsätt 1 burk krossade tomater och låt såsen sjuda i ca 30 minuter.

Krydda med 3 msk finhackad basilika och lite svartpeppar.

Koka 350 g tagliatelle.

Blanda pastan med såsen och servera med lite riven parmesan eller annan smakrik ost.


Onsdag:

Torskbiff med citronsmak:

Skär 400 g torsk i bitar och smaksätt med citronpeppar, salt och 4 msk hackad dill.

Forma till biffar.

Vänd dem i lite vetemjöl och stek i smör.

Servera med potatismos och gröna ärter.


Torsdag:
Ärtsoppa:

Blötlägg 400 g gula ärter i 1½ liter vatten och 1 tsk salt över natten.

Slå sedan bort vattnet.

Koka på nytt upp 1½ liter vatten och 1 tsk salt.

Lägg i ärter, 1 tsk timjan och 2 skivade gula lökar.

Skumma bort skalen som flyter upp.

Låt soppan koka ca 1½ timme eller tills ärterna känns mjuka.


Fredag:

Tunnbrödsrulle med lax:

Bred 2 msk gravlaxsås på 4 skivor mjukt tunnbröd.

Lägg på strimlad isbergssallad, ca 1 dl på varje bröd. Skiva 6 potatisar och fördela dessa.

Skär 8 skivor rökt lax i bitar och lägg laxbitarna på potatisen.

Rulla ihop.


Lördag:
Asiatisk gryta.


Söndag:

Västkustsoppa

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards