Direktlänk till inlägg 27 juli 2022
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
300 g oxfilé, smala biten
1.5 msk strösocker
1 tsk timjan
0.5 tsk chiliflakes
0.5 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk vodka, whiskey eller gin
0.5 msk salt
Picklad gulbeta:
1 stor gulbeta
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
1 dl vatten
0.5 tsk krossade gula senapsfrön
Parmesanskorpor:
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 finriven parmesan + 2 msk extra
100 g rumsvarmt smör
2 msk honung
1 ägg
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk salt
Chèvrekräm:
60 g kylskåpskall chèvre
2 msk crème fraiche eller grekisk yoghurt
Gör så här:
Blanda socker, timjan, chiliflakes, salt och peppar.
Putsa oxfilén om det behövs och gnid in köttet med kryddblandningen.
Lägg filén i en påse och droppa på spriten.
Låt gravas i kylen i 2 dygn.
Vänd på filén efter halva tiden.
Lägg köttet i frysen 2 timmar så blir det lättare att skära tunna skivor.
Picklad gulbeta:
Skala och skiva betan tunt, gärna på mandolin.
Rör ihop ättika, socker, vatten och mortlade senapsfrön.
Lägg i skivorna.
Låt marinera minst 1 timme.
Parmesanskorpor:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda alla ingredienser till skorporna utom 2 msk parmesan, olivolja och flingsalt.
Dela degen i tre bitar och rulla ut tills de är ca 20 cm långa.
Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla på olja och strö över flingsalt och parmesan.
Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Skär skorporna i sneda skivor, ca 1 cm, direkt när du tagit dem ur ugnen.
Sänk ugnstemperaturen till 100°.
Lägg skivorna med snittytan upp på plåten.
Låt torka i ugnen ca 20 min.
Låt kallna.
Chèvrekräm:
Ta bort kanten av chèvren med en potatisskalare.
Riv osten fint och blanda med crème fraiche eller yoghurt till en slät kräm.
Lägg i en spritspåse.
Skiva oxfilén supertunt.
Fördela ovanpå parmesanskorporna.
Spritsa en liten klick chevrèkräm och lägg på en skiva picklad gulbeta.
Garnera ev med färska örter.
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
|||
|