Direktlänk till inlägg 27 juli 2022

Gravad oxfilé med picklad gulbeta & chevrekräm

Av Maria - 27 juli 2022 07:30

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

300 g oxfilé, smala biten
1.5 msk strösocker
1 tsk timjan
0.5 tsk chiliflakes
0.5 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk vodka, whiskey eller gin
0.5 msk salt


Picklad gulbeta:
stor gulbeta
2 msk ättiksprit (12 %)
4 msk strösocker
1 dl vatten
0.5 tsk krossade gula senapsfrön


Parmesanskorpor:
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
finriven parmesan + 2 msk extra
100 g rumsvarmt smör
2 msk honung
ägg
1 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 tsk salt


Chčvrekräm:
60 g kylskåpskall chčvre
2 msk crčme fraiche eller grekisk yoghurt

 

Gör så här:

Blanda socker, timjan, chiliflakes, salt och peppar.

Putsa oxfilén om det behövs och gnid in köttet med kryddblandningen.

Lägg filén i en påse och droppa på spriten.

Låt gravas i kylen i 2 dygn.

Vänd på filén efter halva tiden.

Lägg köttet i frysen 2 timmar så blir det lättare att skära tunna skivor.


Picklad gulbeta:

Skala och skiva betan tunt, gärna på mandolin.

Rör ihop ättika, socker, vatten och mortlade senapsfrön.

Lägg i skivorna.

Låt marinera minst 1 timme.


Parmesanskorpor: 

Sätt ugnen på 200°.

Blanda alla ingredienser till skorporna utom 2 msk parmesan, olivolja och flingsalt.

Dela degen i tre bitar och rulla ut tills de är ca 20 cm långa.

Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Pensla på olja och strö över flingsalt och parmesan.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Skär skorporna i sneda skivor, ca 1 cm, direkt när du tagit dem ur ugnen.

Sänk ugnstemperaturen till 100°.

Lägg skivorna med snittytan upp på plåten.

Låt torka i ugnen ca 20 min.

Låt kallna.


Chčvrekräm: 

Ta bort kanten av chčvren med en potatisskalare.

Riv osten fint och blanda med crčme fraiche eller yoghurt till en slät kräm.

Lägg i en spritspåse.

Skiva oxfilén supertunt.

Fördela ovanpå parmesanskorporna.

Spritsa en liten klick chevrčkräm och lägg på en skiva picklad gulbeta.

Garnera ev med färska örter.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 15 maj 15:15

Antal: 4 ´portioner   Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crčme fraîche2 dl sweet chi...

Av Maria - Onsdag 15 maj 08:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 kg potatis (gärna rödskalig)olivoljasalt600 g quornbitar0,5 tsk salt 0,5 tsk peppar2 msk rapsolja, att steka i3 klyftor vitlök1 gul lök4 dl crčme fraîche (kan bytas till havre fraiche)2 tsk kinesisk soja1 ms...

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28 29 30
31
<<< Juli 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards