Direktlänk till inlägg 9 februari 2024
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 liten sötpotatis (motsvarande 2–3 vanliga potatisar)
Ca ¼ blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
3,5–4 dl vatten
1 tsk harissa eller 0,5 krm cayennepeppar
1 skiva bröd, rostade pumpa- eller solrosfrön – beroende på vad du tål
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
0,5 krm cayennepeppar
1 msk citronjuice eller lime
Toppa gärna med:
Bladpersilja, granatäppelkärnor, koriander, färsk mynta eller salladslök
Gör så här:
Koka upp vatten och salt (börja med 3 ½ dl vatten)
Skala och tärna sötpotatisen i sockerbitsstorlek ungefär.
Dela blomkålen och lägg undan 3 små buketter till stekning.
Koka sötpotatis, blomkål och vitlök i ca 10 min tills sötpotatisen är mjuk.
Under tiden:
Skiva de övriga blomkålsbuketterna i tunna skivor och hacka brödet grovt.
Hetta upp en stekpanna med olivoljan, spiskummin, cayennepeppar och en nypa salt och stek sen blomkålen och mandeln tills de fått fin färg.
Ställ åt sidan.
När sötpotatisen är mjuk mixar du soppan med en stavmixer tills den är slät.
Tillsätt eventuellt mer vatten för spädning.
Smaka av med salt och peppar.
Den känns lite ”slät” nu men när du tillsätter övriga ingredienser vaknar den till liv av smakkontrasterna.
Häll upp soppan i en skål.
Lägg upp blomkålen och brödbitarna i soppan och ringla över den smaksatta oljan från stekpannan. Pressa över citronjuicen och toppa gärna med en färsk ört eller salladslök.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
||||||
|