Alla inlägg under februari 2024
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
4 hackade schalottenlökar
1 palsternacka i bitar
1 msk smör
2 msk rårörsocker
2 msk balsamvinäger
4 dl rött matlagningsvin
1/2 dl koncentrerad kalvfond
1/2 msk maizena
salt
peppar
1 dl blåbär
Gör så här:
Fräs lök och palsternacka.
Tillsätt socker och låt detta karamellisera.
Tillsätt vinäger och låt denna koka in.
Tillsätt vin och fond.
Sjud i ca 10 minuter.
Sila såsen.
Rör i maizena och koka i 2 minuter.
Tillsätt blåbär precis innan servering.
Servera gärna till kötträtter.
Antal: ca 10 stycken
Jäsning: över natten
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
25 gram jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk honung
1,5 tsk salt, gärna havssalt
570 gram vetemjöl special (9,5dl)
60 gram grahamsmjöl (1 dl)
ev. flingsalt
Gör så här:
Kväll:
Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vatten och mjölk när jästen är upplöst.
Häll i salt och honung och sist mjölet.
Blanda snabbt ihop till en deg i en stor bunke med en slev (Ej maskin.)
Degen ska vara lite kladdig.
Pudra över lite mjöl och låt gärna stå framme i rumstemperatur ½ tim och sätt sedan in i kylen för att jäsa över natten övertäckt med en bakduk eller plastfolie.
Nästa morgon:
Häll upp degen på mjölat bakbord.
Knåda inte.
Tryck ut degen till en rektangel ca 2 cm tjock och skär så stora bitar du vill ha.
Pudra över lite mjöl för synintrycket!
Lägg över på bakpappersklädd plåt.
Grädda i 225 º i ca 15-20 minuter.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 1/2 dl socker
3 ägg
2 1/2 dl vetemjöl / 150 g glutenfri mix
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma
3-4 dl finskuren rabarber
2 msk socker
Gör så här:
Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt.
Vispa i ett ägg i taget.
Blanda i mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker.
Vänd ner de finskurna rabarberbitarna i smeten, och klicka ut smeten i ca 20 muffinsformar.
Grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Ingredienser:
3 dl florsocker
150 g philadelphiaost
1½ dl färska (eller frysta) hallon
Hallon till garnering
Gör så här:
Rör florsocker och philadelphiaost krämigt.
Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcaksen.
Garnera med hallon.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
1/2 förp färsk persilja (à 20 g)
2 dl lätt crème fraiche
salt
peppar
3 morötter
1 msk olja
1 förp pastasås med basilika (à 390 g)
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
500 g laxfilé
Gör så här:
Tina laxen om fryst används.
Koka potatisen.
Hacka persiljan fint och blanda med crème fraichen.
Krydda med salt och peppar.
Laxgryta:
Skala och skär morötterna i tunna skivor och fräs dem i oljan i en gryta eller kastrull några minuter.
Häll i pastasås, vatten och smulad fiskbuljongtärning och låt koka under lock ca 5 minuter.
Skär laxen i ca 3 cm stora bitar och lägg ner i grytan.
Låt sjuda ca 5 minuter under lock.
Smaka av med salt och peppar.
Servera laxgrytan med potatis och persiljekräm.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl färdigkokt ris
50 g färdiggrillad kyckling
3 dl hönsbuljong (3 dl vatten +
1 buljongtärning)
1 dl krämig kokosmjölk
1 tsk fisksås
1 msk limejuice
1,5 tsk röd currypasta
1 näve bladspenat
5 sugarsnaps
1 salladslök
Gör så här:
Koka upp hönsbuljongen tillsammans med röd currypasta, kokosmjölk, limejuice och fisksås.
Lägg i kycklingen så att den värms upp.
Strimla sugarsnaps och salladslök.
Lägg riset i botten på en djup tallrik, lägg till spenaten och kycklingen och häll över buljongen.
Toppa med sugarsnaps och salladslök.
Antal: 10 stycken
Jäsning: ca 45 minuter
Ugn: 275 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
3 dl vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk Pofiber, potatisfiber
1/2 tsk salt
1 tsk socker
6 1/2–6 3/4 dl glutenfri mjölmix, vi använde Lailas blå
Gör så här:
Värm vattnet till 37º.
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med det ljumma vattnet.
Tillsätt olja och Pofiber och låt det stå och svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölmixen.
Arbeta degen väl och låt den jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.
Arbeta ihop degen och tillsätt mer mjölmix om degen är kladdig och verkar svår att baka ut.
Låt bakplåten stå i ugnen i medan den värms upp, ca 10 minuter, plåten skall vara het när pitabröden läggs på.
Lägg upp degen på bakbord och forma degen till en längd.
Dela längden i 10 bitar.
Forma bitarna till bullar och platta ut dem så att de blir 10 cm i diameter.
Lägg över bröden på den heta plåten med hjälp av en stekspade.
Grädda strax ovanför mitten i ugnen i ca 7 minuter.
Låt kallna i bakduk.
Pitabröden kan frysas.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
||||||
|