Alla inlägg under februari 2024
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30 minuter
Ingredienser:
800 g delikatesspotatis
2 rödlökar
1 knippe morötter
2 msk olivolja
salt, peppar
500 g kassler
2 förkokta majskolvar
150 g haricots verts
persilja
Grön sås:
2 dl crème fraiche
½ dl basilikablad
½ dl persilja
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Skölj och dela potatisen i bitar.
Skala och klyfta löken.
Skala morötterna, dela dem på längden.
Blanda allt med olja, salt och peppar och bred ut på en plåt.
Tillaga i ugn i 30 minuter.
Skiva kasslern och lägg på den, majskolvarna i bitar och haricots verts.
Baka i ugnen i 10 minuter till.
Grön sås:
Mixa crème fraiche, basilika och persilja till en tjock, grön sås.
Skala och riv i vitlöken, smaka av med salt och peppar.
Servera såsen till och strö persilja över kasslern.
Ingredienser:
4 dl frukt/bär
2 dl vaniljyoghurt
Pingvinstänger i valfri smak (3-4 st)
Gör så här:
Mixa frukt/bär och yoghurt till en smoothie.
Häll i glassbägare och stoppa in i frysen i ca 30 minuter.
Ta ut glassarna och stoppa ner ½ Pingvinstång och ställ tillbaka i frysen i ca 2 timmar till!
Ät och njut!
Ugn: 170 grader, ca 8-10 minuter
Ingredienser:
315 g mjöl
90 g kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
250grumsvarmt smör (osaltat)
220g Mörkt brunt socker (farinsocker)
250 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
185 g mörk choklad, hackad
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 C.
Sila ner mjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål I en stor skål vispa smör, brunt socker och strösocker tills luftigt, tillsätt äggen och vispa ordentligt.
Blanda ihop med mjölblandningen och rör sen i den hackade chokladen Klicka ut matskedstora bitar på bakplåtspapper .
Grädda I ugn tills de är klara men en aningen kladdiga i mitten ca 8-10 minuter, låt svalna på galler. Förvara i burk med lock.
Antal: 12-15 bröd
Jäsning: ca 1 timme + 15 minuter
Ugn: 250 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl basmatiris
1 dl matlagningsyoghurt
2 msk tandooripasta
1 msk chutney
ett par droppar citronjuice
600 g laxfilé
salt
peppar
1 – 1 1/2 msk olja
250 g frysta gröna bönor
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på paketet.
Rör ihop matlagningsyoghurt, tandooripaste, chutney och citronjuice.
Skär laxen i portionsbitar.
Krydda med salt och peppar.
Stek dem i en het lättoljad panna i ca 2 minuter på varje sida.
Lägg upp laxbitarna på tallrikar.
Rengör pannan och hetta på nytt upp den med ett par droppar olja.
Stek bönorna hastigt.
Salta och peppra.
Arrangera bönorna vid laxen.
Skeda över såsen.
Servera med basmatiris.
Ingredienser:
25 st syrenblomklasar
1.5 l vatten
2 kg strösocker
60 g citronsyra
2 st citroner
Gör så här:
Plocka av syrenblommorna från stänglarna och skölj i ett durkslag.
Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp.
Lös upp citronsyra i lite av sockerlagen i en skål och häll tillbaka i grytan.
Skrubba citronerna och riv skalet och pressa ur saften.
Rör ner skal och saft i grytan tillsammans med blommorna.
Lägg på lock och låt stå svalt i 5 dygn.
Sila saften genom silduk och häll upp på rena flaskor.
Ingredienser:
1 tsk olivolja
1 tsk vatten
2,25 dl bikarbonat
1,1 dl citronsyra
Torkade rosenblad (om man vill)
Parfym
Små muffinsformar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser
Det skall vara ganska torrt, men håller inte badbomben ihop så blanda i aningens mer vatten.
Krama massan till bollar.
Lägg bollarna i muffisformarna.
Låt torka.
Klart!
Antal: ca stycken
Jäsning: minst 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
1½ paket jäst
1 liter vatten
150 g flytande margarin
½ dl mörk sirap
1 dl Pofiber
1 dl linfrö
500 g glutenfri grov mix
1 kg glutenfri ljus mix
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Smält margarin och tillsätt vattnet.
Låt det bli fingervarmt.
Blanda jäst och vätska.
Tillsätt sirap. Pofiber, linfrö och det mesta av mjölmixen.
Arbeta degen cirka 5 minuter i bakmaskin.
Tillsätt eventuellt mer mjöl.
Klicka ut degen på bakpappersklädd plåt med hjälp av två skedar.
Tryck ut degen till tekakor med mjölade händer och nagga varje tekaka med en gaffel.
Låt jäsa i minst 30 minuter på varm plats.
Grädda mitt i ugnen, 225 grader, ca 8 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 |
||||||
|