Alla inlägg under april 2024
Antal: 4 portioner
Ugn: 220 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 bakpotatis
4 ägg
3 msk majonnäs
1 dl filmjölk
½ rödlök
10 g gräslök
Salt
Peppar
Smör till servering
70 g salladsmix
150 g rostad lök
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Picka potatisen med en gaffel och sätt in den i mikrovågsugnen, full effekt i 20 min.
Känn med en kniv så att potatisen är mjuk.
Lägg äggen i kallt vatten och sätt på spisen, vid första bubblan sätt klockan på 4 min.
Kallspola, skala och hacka äggen.
Blanda majonnäs och filmjölk, finhacka rödlöken och gräslöken.
Blanda ner löken och äggen i majonnäsen, smaksätt med salt och peppar.
Sätt in potatisen i ugnen i 10 min så att skalet blir krispigt.
Skär upp potatisen, lägg i en klick smör, en rejäl hand sallad och en stor klick äggmajonnäs.
Avsluta med att strö över rostad lök.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
150 g kokt kall potatis
150 g kallrökt lax i bit
2 hårdkokta ägg
1 dl crème fraiche
½ dl inlagd gurka, hackad
3 msk gräslök, hackad
50 g forellrom
Salt
Nymald vitpeppar
Till garnering:
Rödlök, hackad
Gräslök
Gör så här:
Skala potatisen.
Skär potatis och lax i små tärningar.
Skala och hacka äggen.
Blanda ihop crème fraiche, gurka, gräslök och rom.
Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med hackad rödlök och gräslök vid servering.
Gubbröra innehåller vanligtvis ansjovis, men blir verkligen god med rökt lax.
Röran fungerar lika bra på julbordet, som nattamat eller som aptitretare på knäckebröd.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
150 g mörk choklad
25 g smör
2 msk grädde
1 msk kakao
50 g skalade hasselnötter
25 g pumpafrön
Gör så här:
Smält chokladen i ett vattenbad.
Tillsätt smör, kakao och grädde.
Blanda ner hasselnötter och pumpafrön.
Spara några till dekoration.
Fördela smeten i formar och dekorera med nötter och frön.
Ställ kallt till servering.
Antal: 1 flaska
Ingredienser:
1 flaska vitt vin
3 msk råsocker
1 msk honung
1 bit ingefära
1 lime
1 bit pomerans
5 gröna kardemummakapslar
2 kanelstänger
6 cl vit rom
Gör så här:
Häll vinet i en kastrull, rör ner sockret och honungen i kastrullen.
Skala och skiva ingefäran och lägg i skivorna.
Tvätta och skala av det gröna skalet på limen, lägg det i vinet och pressa i limesaften.
Lägg i pomerans, kardemumma och kanelstängerna.
Värm upp glöggen.
Häll i rommen och servera.
Antal: ca 12 bitar
Ugn: 175 grader, 45-50 minuter
Ingredienser:
200 g mjukt smör, ev. laktosfritt
2½ dl strösocker
3 ägg
4½ dl glutenfri mjölmix, ev laktosfri
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl vispgrädde, ev laktosfri
Smaksättning:
½ g saffran
1 tsk cognac
1½-2 msk pepparkakskrydda (malen kanel, ingefära, nejlika och kardemumma)
Smör, ev laktosfritt
Till formen:
Glutenfritt ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform med glutenfritt ströbröd.
Vispa smör och socker vitt.
Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjölmix, bakpulver och vaniljsocker och rör i tillsammans med grädden.
Dela upp smeten i två skålar och lös saffran i cognac.
Smaksätt den ena smeten med saffran och den andra med pepparkakskryddan.
Häll först upp saffranssmeten i formen och sedan pepparkakssmeten, rör lätt med en gaffel så att det blir marmorerat.
Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter, använd sticka.
Låt kakan stå i formen ett par minuter.
Vänd upp på ett fat och låt svalna under formen.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja.
Vaniljyoghurt och skivad banan.
Tisdag:
Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade soltorkade tomater.
Quinoa till med grovhackade oliver och färsk basilika.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Indisk linsgryta med kokos och salta mandlar.
Grapefrukt ringlad med honung.
Torsdag:
Lantpaté, cumberlandssås, syltlök, cornichons, rostad lök och gott bröd.
Smörstekt tärnat vitt bröd med socker och kanel.
Ät med friskt äppelmos och mjölk.
Fredag:
Dillfylld strömmingsflundra med skirat smör, potatispuré och rårörda lingon.
Mascarpone rörd med passionsfrukt och mörk chokladhack i små koppar.
Lördag:
Tomatsoppa med färskostklick och parmesanflarn:
Riv parmesanen grovt och lägg ut i små högar på bakplåtspapper.
Gratinera ca 7 minuter i 225 grader.
Smulpaj med vinteräpplen, björnbär och kardemumma.
Vaniljsås.
Söndag:
Asiatisk biffwok med ingefära, nudlar eller ris till.
Måndag:
Korv under osttäcke:
Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.
Lägg dem i formen med skinnsidan ner.
Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.
Bred blandningen över korvarna.
Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.
Tisdag:
Gröna grytan:
Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.
Fräs allt i lite olja i en kastrull.
Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.
Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.
Smaksätt med salt och peppar.
Onsdag:
Het soppa med palsternackor:
Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.
Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.
Skala och tärna ½ kg palsternackor.
Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.
Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.
Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.
Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.
Torsdag:
Citronfisk:
Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Strö över 1 tsk salt.
Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.
Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.
Servera med pressad potatis.
Fredag:
Lövbiff med svamppytt:
Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.
Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.
Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.
Rör om under tiden.
Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.
Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.
Salta och peppra och servera med pytten.
Lördag:
Söndag:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|