Alla inlägg under september 2024

Av Maria - 16 september 2024 14:15

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - 16 september 2024 11:15

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 16 september 2024 08:15

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 15 september 2024 16:30

Antal: 6 stora glas


Ingredienser:

2 bananer

1 liter mild vaniljyoghurt (2%)

4 dl frysta bär, tex hallon

2 tsk honung


Gör så här:

Skala bananerna och skär dem i mindre bitar.

Lägg banan, yoghurt, bär och honung i en mixer.

Mixa till en slät och fluffig drink.

Det går även bra att mixa med mixerstav.
Häll smoothien i glas och servera genast.

Av Maria - 15 september 2024 15:30

Mängd: 3 dl


Ingredienser:

½ dl socker

½ dl vatten

150 g salta jordnötter

1½ dl sesamfrön


Gör så här:

Lägg sockret och vatten i en stekpanna.

Häll ner nötterna när sockret smält.

Stek under omrörning tills nötterna är lätt gyllene.

Häll i sesamfröna och fortsätt röra tills allt fått fin gyllene färg.

Häll upp på bakplåtspapper för att svalna.

Sprid ut nötterna ordentligt så att de inte fastnar i varandra.

Av Maria - 15 september 2024 15:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Gröt:

1 dl torkade aprikoser

250 g vit quinoa

½ dl kokosflingor

1 msk psylliumfrön eller -mjöl

1 tsk malen ingefära

1 tsk salt

7 dl vatten


Topping:

2 mangor

1 granatäpple

1 dl kokosflingor


Gör så här:

Skär aprikoserna i fina strimlor.

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten sjuda 15 minuter, rör då och då.

Späd med mer vatten om det behövs.

Skala och tärna mangon.

Rulla granatäpplet med hårt tryck mot bänkskivan och dela det sedan mitt över i två delar.

Slå ut kärnorna i en bunke med baksidan av en sked.

Rosta kokosflingorna lätt gyllene i en torr stekpanna under omrörning.

Toppa gröten med mango, granatäpple och kokosflingor.

Av Maria - 15 september 2024 14:30

Ingredienser:

1 kg hallon

400 g (5 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå kallt och safta sig över en natt.

Rör sylten till sockret är smält.

Eller rör bär och socker i en elektrisk matberedningsmaskin.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på kalla burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 15 september 2024 06:15

Mängd: ca 4,5 dl


Ingredienser:

450 gram frukt, som tex hallon, jordgubbar eller svarta vinbär

4,5 dl vitvinsvinäger

50 gram socker


Gör så här:

Lägg bären i en skål av glas eller porslin, inte metall, med lite av vinägern och krossa bären med baksidan av en träsked så att de saftar sig.

Häll på resten av vinägern, täck över skålen och låt den stå svalt 1 vecka.

Rör om då och då.

Sila vinägern i en kastrull, häll på sockret och värm försiktigt, rör tills allt sockret löst sig.

Koka upp och låt den sedan svalna.

Häll vinägern på rena flaskor, sätt på lock eller korkar och förvara dem på en mörka och sval plats.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards