Alla inlägg under mars 2025
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpeppar och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingsflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiksgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt crème fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Ugnspannkaka med baconstrimlor och rivna morötter i smeten.
Färsk frukt.
Tisdag:
Fiskpinnar, ris och sommargrönsaker.
Semlor.
Onsdag:
Blodpudding, bacon, vitkål och lingonsylt.
Torsdag:
Champinjon- och tomatsoppa, ostsmörgås.
Fattiga riddare.
Fredag:
Pannbiff med svamp och mycket lök, potatis och gelé.
Ost och frukt och kaka till kaffet.
Lördag:
Gravad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Plommonpaj med vaniljsås.
Söndag:
Lammkotletter med klyftpotatis, gröna bönor, viltsås och sallad:
Fräs ½ msk torkade krossade enbär i smör.
Tillsätt 3 msk messmör, 3 msk vilt- och kantarellfond, 2 dl lätt crème fraiche och 2 dl vatten.
Koka upp under omrörning och sjud några minuter.
Sila såsen smaka av med salt och peppar.
Måndag:
Tortellini med spenat och ricotta, salladskål.
Färsk frukt.
Tisdag:
Ansjovisen, potatis och rårivna morötter:
Lägg 600 g fiskfilé i smord ugnssäker form.
Finhacka avrunna ansjovisfiléer, i en liten burk, och strö över.
Slå på ansjovisspadet och 1 förpackning citronsås, kelda.
Toppa med 2-3 msk krossade skorpor och dill, blandat.
Stek 20-25 minuter i mitten av ugnen i 225 grader.
Semlor, kanel och varm mjölk.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor, gärna blandade med kidneybönor, salladskål.
Varva 2-3 dl müsli, brynt smör med farinsocker och kanel, med äppelmos.
Toppa med hårdvispad vaniljsås.
Ät genast.
Torsdag:
Ärtsoppa.
Pannkakstårta.
Fredag:
Korv stroganoff, råris, finskuren slakad vitkål.
Marängsviss med väl avrunna konserverade aprikoser bland marängerna, glass och chokladsås.
Lördag:
Rostbiff, helstekt lök, potatis, gelé.
Söndag:
Ugnsstekta färsbiffar, potatisklyftor, Waldorfsallad.
Katrinplommonsufflé, iskall vispad grädde:
Hacka 200 g kärnfria plommon, blanda med 3/4 dl strösocker.
Vispa 5-6 äggvitor till hårt skum, vänd ner och lägg smeten i väl smord rak form.
Grädda 40-45 minuter i 150 grader.
Ingredienser:
1 kg (2 liter) jordgubbar
½ liter äppelcider
1 kg syltsocker
1-2 msk lavendelblommor
Gör så här:
Rensa jordgubbarna och skär dem i bitar.
Lägg jordgubbshacket och cidern i en gryta och koka utan lock i 5-6 minuter.
Tillsätt lavendelblommor och syltsocker och koka i ytterligare 3-4 minuter under omrörning.
Tag grytan av värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut dem väl och förvara dem svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 5 minuter
Ingredienser:
3 ägg
2 dl havredryck eller mjölk
1½ dl vetemjöl eller rismjöl
2.5 dl majs
1 liten gul lök, finhackad
2 dl riven lagrad ost
Neutral olja till stekning
200 g grönkål
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 dl Imat fraiche
1 vitlöksklyfta, riven
1 lime, finrivet skal + lite saft
1 tsk flytande honung
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Plocka bladen av grönkålen i mindre bitar och vänd runt med olja och salt på en ugnsplåt.
Rosta mitt i ugnen ca 5 min.
Blanda imat med vitlök, limeskal (endast det gröna) och lite limesaft.
Smaka av med honung och salt.
Vispa upp äggen lätt och tillsätt havredryck, mjöl, majs, lök, ost och salt.
Hetta upp olja i en stekpanna och skeda i smeten till små plättar.
Grädda till fin färg på båda sidor.
Servera plättarna med dippsåsen och grönkålschipsen.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 msk vitvinsvinäger
3 msk sirap, helst ljus
4 msk dijonsenap
1 dl matolja
½ tsk vitpeppar
Salt
3 msk hackad dill
Gör så här:
Rör ihop vinäger, sirap och senap.
Häll försiktigt i oljan, lite i taget, under omrörning.
Smaka av med vitpeppar och salt.
Strö över dillen.
En smakrik sås som passar bra till såväl matiga rätter som till sallad.
Måndag:
Spenat- och getostcanneloni:
Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja.
Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm.
Fyll canellonirör och lägg i en smord ugnsform.
Häll på mer tomatsås över, plus riven ost.
20 minuter i 200 grader.
Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.
Tisdag:
Linsgryta:
Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar.
Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser.
Låt puttra 20 minuter.
Smaka av med örtsalt och chilipasta.
Gott bröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.
Skiva apelsiner i ugnsform, strö hackad mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.
Torsdag:
Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår).
Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.
Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.
Fredag:
Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor.
Nybakt surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.
Lördag:
Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan.
Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde.
Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.
Mangosorbet.
Söndag:
Torskkotletter, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|