Senaste inläggen

Av Maria - 25 december 2023 14:00

Måndag:

Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp.

Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd.


Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker.


Tisdag:

Köttbullar, stuvade makaroner, ketchup och gurka.


Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Makrillgratäng:

Smörj en ugnsform, lägg i tinad, urkramad bladspenat i botten, rökta makrillfiléer och riven mozzarella.

Slå på grädde, gratinera ca 20 minuter i 225 grader.

Pressad potatis och sallad till.


Chokladdoppade ananasringar och en klick vaniljkesella.


Torsdag:

Ärter med fläsk.


Smoothie på banan och yoghurt, smaka av med kardemumma och brun farin.


Fredag:

Kyckling-allt-i-ett:

Lägg otinade kycklingvingar på en stor oljad plåt med småpotatisar, rödlök, paprika och morot i bitar samt hela vitlöksklyftor.

Ha på olja, lite vitt vin, salt, peppar och timjan.

Låt steka i ugnen 50 minuter i 200 grader.


Chokladbiskvier.


Lördag:
Tomat- och sardellfisk:

Lägg tinade sejfiléer i en smord ugnsform och fördela tunt skivad purjolök, några hackade sardeller och tomatsås med örter över fisken.

20 minuter i 225 grader.

Ris och gröna ärter.


Citruskaka.


Söndag:

Örtmarinerad fläskfilé och vitlöksdoftande potatisgratäng.


Rågbrödsgröt med bär och grädde.

Av Maria - 25 december 2023 12:00

Måndag:

Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)


Färsk frukt.


Tisdag:

Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt:

Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem två och två med en ansjovisfilé och dill emellan.

Panera i grovt, saltat och pepprat rågmjöl och stek fisken gyllenbrun i smör/olja.


Semlor.


Onsdag:

Yvonnes lapskojs, ättiksgurka och rödbetor smakar bra till.

Gör ett gott potatismos, glöm inte riven muskot, och blanda med tärnad Corned beef, 1 burk, och finhacka persilja.


Kräm på torkad frukt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med både baconstrimlor och fläsktärningar i smeten, lingon och sallad.


Fruktsallad:

Dela, kärna ur och tärna 1 galiamelon och skiva några skalade kiwifrukter och bananer.

Blanda med konserverad ananas, liten burk med spad.

Hackade nötter över är gott och nyttigt.


Fredag:

Sprödbakad torskfilé, potatis, sallad.


Hirams plättar med iskall sylt:

Koka 100 g smör, 100 g mjöl och 3 dl vatten till en tjock smet som "släpper" pannans botten.

Rör den värsta hettan ur smeten med en bra träsked och rör sedan i 6 gulor en i sänder.

Vispa 3 dl grädde hårt, vispa 6 vitor skummiga och vänd försiktigt ned  äggsmeten.

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker.

Grädda tjocka plättar i vanlig plättlagg på ena sidan och lägg samman dem i två och två med de ogräddade sidorna mot varandra på en ugnsplåt.

Hit går det att förbereda.

Sätt in plåten i 200-250 grader, efter ca 6-7 minuter är plättarna höga små suffléer.

Pudersocker över och snabbservering.


Lördag:
Ugnskokt fisk med citronsås, pressad potatis och tomatsallad.


Helens bästa äppelkaka.


Söndag:

Lasagne med hel spenat och svamp - istället för köttfärssås.

Finstrimlad vitkålssallad.


Päronhalvor med kolasås och valnötshack.

Av Maria - 25 december 2023 08:15

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 25 december 2023 07:15

Måndag:

Grön omelett med parmesan:
Skiva 1 rödlök.

Fräs med 3 dl små broccolibuketter i lite olja.

Vispa samman 4 ägg, 2 msk vatten, salt, 2 krm chilipeppar.

Grädda till en krämig omelett. Strö över 2 msk riven parmesanost.

Servera med sallad.


Tisdag:

Korv i gryta:
Skiva och varva 400 g mager falukorv, 2 lökar och 2 tomater i en gryta.

Häll över 2½ dl matlagningsgrädde som blandats med 3 msk riven pepparrot, 2 msk dill och 2 msk senap.

Låt puttra ca 15 minuter.

Servera med potatis.


Onsdag:

Pasta i musselsås:

Fräs 1 hackad rödlök i smör, tillsätt 2 pressade vitlöksklyftor, 1 burk tomatkross, 1 dl chilisås och 1 msk honung.

Blanda ner 1 burk rökta musslor i olja, salta och peppra.

Servera med pasta.


Torsdag:

Tomatsoppa med fetaost:

Hacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.

Bryn i olivolja.

Tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 dl hönsbuljong och 1 dl vitt vin.

Låt puttra 5 minuter. Tillsätt 1 tsk oregano.

Mixa såsen slät.

Rör ihop 4 msk smulad fetaost med 4 msk matlagningsyoghurt.

Smaksätt med pressad vitlök och hackad färsk basilika.

Klicka ner i soppan vid servering.


Fredag:

Fredagsmacka med lufttorkad skinka:

Mosa 1 avokado grovt.

Smaksätt med några droppar citron, salt och svartpeppar.

Fördela på 4 skivor grovt bröd och lägg på 1 skiva skinka.

Servera med tomatsallad.


Lördag:

Fiskgryta med färskosttopping. 


Söndag:

Baconlindad köttfärslimpa.


 

Förslag till en efterrätt:

Citronskum med mangoslice:

Vispa 3 äggulor och ½ dl strösocker pösigt.

Tillsätt 200 g philadelphiaost naturell, rivet skal och saft från en citron, och rör om.

Vispa 3 äggvitor och 1 dl socker till ett hårt skum.

Vänd försiktigt ner en del av äggviteskummet för att mjuka upp äggulesmeten.

Vänd ner resten av äggviteskummet så att du får ett jämt skum.

Lägg upp i höga dessertglas och låt stå i kylen 1 timme.

Garnera med tunt skivad mango (från burk) och mynta eller citronmeliss före serveringen.

Av Maria - 24 december 2023 15:15

Antal: 30 kakor

Ugn: 160 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

Deg:
150 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker 60g
1 tsk malen ingefära
1 tsk stött kardemumma
1/4 tsk salt
3 dl vetemjöl 180g


Garnering:
½ – 1 dl dulche leche
1 msk flingsalt
30 lingon valfritt

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

Vispa smöret fluffigt med elvisp och tillsätt florsockret, blanda ordentligt.
Häll i mjöl, salt och kryddor, blanda ihop men överarbeta inte degen.

Vi vill ha fluffiga kakor, inte kompakta och tråkiga.

Kavla ut degen till ca 1 cm tjocklek och stansa ut valfri form.

Det klassiska är nog rektangulära?

Nagga ordentligt och grädda i ca 12-15 minuter mitt i ugnen, kakorna skall vara ganska bleka för att behålla sin sprödhet.

Låt kakorna svalna helt innan du brer på ett lager med dulche leche och strör lite fingsalt över.

Får du tag i lingon så garnera med det. 

Av Maria - 24 december 2023 15:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 180 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Fröknäcke:
1 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
1 dl majsmjöl
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Gubbröra:
2 st hårdkokta ägg
150 g inlagd sill
1 dl crème fraiche
1 st rödlök
1/2 dl gräslök
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
Blanda alla torra ingredienser till fröknäcket i en skål, tillsätt olja och kokande vatten och låt stå ca 10 minuter.

Ta fram bakplåtspapper och kavla ut fröknäcket tunt, enklast är att lägga ett bakplåtspapper ovanför smeten och kavla det tunt.
Strö över flingsalt och grädda i ugnen, ca 15 minuter tills frasigt och gyllene, gärna flera plåtar samtidigt.
Se så att de inte gräddas ojämnt, byt i så fall plats på plåtarna.
Låt svalna på galler.

Hacka äggen grovt och skär sillen i små bitar.
Hacka rödlök och gräslök fint och blanda sedan alla ingredienserna i en skål och låt stå svalt över natten.
Bryt fröknäcket i mindre bitar och klicka på gubbröran vid servering.
Av Maria - 24 december 2023 13:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1-2 paket 5-minuters-sill
1 hel vitlök
1 vitlöksklyfta
15 g bladpersilja 
2 krukor basilika 
0,5 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
0,75 dl majonnäs
några droppar citron


Gör så här:

Klä in den hela vitlöken (med skal) i aluminiumfolie med lite olivolja.

Baka på 175 grader i ca 30-45 min.

Den ska bli mjuk och ljusbrun.
Koka persiljan och basilikan i 45 sekunder.

Ta upp och lägg i iskallt vatten.

Krama ur. 
Mixa persiljan och basilikan tillsammans med 1 rå vitlöksklyfta och creme fraiche. 
Häll upp i en skål.

Tillsätt majonnäs, citronjuice och lite salt.

Smaka av.
Torka av och skär sillen i jämnstora bitar.

Blanda med såsen och ställ i kylen över natten.

Av Maria - 24 december 2023 10:30

Ugn: 175 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

75 g smör
2 ägg
2  dl socker
3  dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk hemmagjort vaniljsocker
1 dl grädde
1 dl frysta lingon


Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker och rör de blanda ingredienserna för sig.

Rör ner dem tillsammans med det smälta smöret och grädden.

Rör ner de frysta lingonen.

Häll smeten i en smord och bröad brödform och grädda i cirka 40 minuter i 175 grader.

Bakat · Jul · Lingon

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards