Senaste inläggen
Antal: 2 limpor
Jäsning: ca 30 minuter + ca 45 minuter
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
½ dl fibrexflingor
1½ dl linfrön
2 dl krossade bovetegryn
1 dl russin
1 tsk salt
50 g margarin
4 dl vatten
4 dl filmjölk
50 g jäst
2 tsk malda blandade brödkryddor
2 msk husk
Ca 13 dl fint glutenfritt mjöl
Gör så här:
Blanda fibrexflingor, linfrön, bovetegryn, russin och salt.
Lägg i margarinet och häll på kokande vatten.
Rör om.
Låt blandningen svalna ca 2 timmar.
Värm filmjölken till 37 grader.
Lös upp jästen lite och rör ner blandningen i den skållade grynblandningen.
Tillsätt kryddor, husk och 3/4 av mjölet.
Arbeta degen smidig och tillsätt under hand resten av mjölet.
Degen ska vara ganska lös och kladdig.
Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
Täck botten i två avlånga bakformar (1½ liters) med bakplåtspapper.
Fördela degen jämnt i formarna.
Lägg på bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
Gräddning:
Placera formarna på nedersta falsen i ugnen.
Grädda i 200 grader ca 40 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Förvaring:
Skär brödet i skivor och förpacka dem i plastpåsar.
Tillslut väl och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Ingredienser:
2 dl naturella cashewnötter (blötlagda över natten)
1 dl vatten
3 dl torkade, blötlagda aprikoser
Gör så här:
Mixa allt med stavmixer.
Ju mer vatten du tar, desto lösare blir grädden.
Allra godast är den precis nymixad.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Spenatsoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.
Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.
Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.
Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.
Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.
Tisdag:
Broccoligryta med korv:
Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.
Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.
Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.
Häll ner i pannan och rör om.
Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.
Onsdag:
Bakad potatis:
Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.
Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.
Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.
Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.
Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.
Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.
Servera till potatisen.
Torsdag:
Ostgratinerad fiskfilé:
Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.
Salta och peppra, lägg i smord form.
Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.
Lägg 4 tomathalvor bredvid.
Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.
Koka 4 portioner pasta.
Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.
Lägg upp fisken portionsvis på pastan.
Fredag:
Färsbiffar med rödbeta och pasta:
Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.
Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.
Stek biffarna i lite smör.
Koka pastan.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Pasta cabonara:
Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.
Knäckiga sesamkex.
Tisdag:
Karibisk kyckling:
Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.
Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.
Låt allt bli varmt.
Servera med basmatiris och limeklyftor.
Avokadokräm:
Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.
Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.
Onsdag:
Kinesisk karré:
Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.
Servera med ris, sötsur sås och ananas.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Bästa linssoppan, kryddigt knäckebröd med krämig getost.
Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.
Ät med kall blåbärskräm.
Fredag:
Fyllda paprikor:
Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.
Gratinera med riven ost i 225 grader.
Sallad och guacamole till.
Mandelkaka:
Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.
Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.
Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.
Sylt och grädde till.
Lördag:
Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.
Ugnsbakade fikon:
Kryssa toppen och ringla honung över.
Baka 10 minuter i 200 grader.
Servera med marsipankräm:
mascarpone rörd med riven mandelmassa.
Söndag:
Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.
Crème caramel.
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
2 msk valfri sötning
1½ dl kokosmjölk
2 msk crème fraiche
50 g smör
1-2 dl vispgrädde
Lite riven mörk choklad
Gör så här:
Vispa ihop ägg, mandelmjöl, kakao, sötning, kokosmjölk och crème fraiche.
Ta fram fyra koppar, gärna några som är större upptill än i botten.
Smält smöret i en av kopparna i mikron.
Häll över smöret i alla koppar så att de blir smorda.
Häll sedan över det smör som är över i smeten.
Blanda ordentligt och fördela sedan smeten i de fyra kopparna.
Baka kopparna två och två i mikron på full effekt i 2 minuter.
Stjälp sedan upp dem när de har svalnat lite.
Servera med vispad grädde och riven mörk choklad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|