Direktlänk till inlägg 17 juli 2011

Olivbröd

Av Maria - 17 juli 2011 14:45

Till 6 bröd:

100 g jäst

1 liter ljummet vatten (37ºC)

2 msk salt

4 ägg

2 dl olivolja

ca 1,8 kg vetemjöl

Pensling:

ca 3 msk olivolja

 

Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om.

Tillsätt salt, ägg, och olivolja.

Vispa kraftigt.

Tillsätt mjölet och arbeta degen mycket kraftigt.

Tillsätt ev mer mjöl så att degen blir fast och smidig.

Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

Arbeta degen på mjölad arbetsbänk.

Dela den i sex bitar och forma dem till släta, lite avlånga bullar.

Lägg dem i en väloljad långpanna.

Pensla olja runt om varje bulle så går det lättare att sära på bröden efter gräddningen.

Strö lite mjöl över bullarna.

Jäs under bakduk 40-60 minuter. Sätt ugnen på 225ºC.

Skåra bröden på diagonalen med en vass kniv alldeles före gräddningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt bröden svalna lite innan de stjälps upp och får svalna helt på galler under bakduk.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Söndag 26 maj 10:45

Ingredienser: 5 cl gin3 cl citronsaft2 cl kanelsocker (hälften kanel, hälften socker)3 cl äppelmust1 äggvita   Gör så här: Skaka först utan, sedan med is innan du silar upp drinken överis i ett lågt glas.Garnera med några stänk angostura i sk...

Av Maria - Lördag 25 maj 10:30

Antal: 4 drinkar   Ingredienser: 6 dl rosévin1 l frysta jordgubbar4 msk rörsocker2 limefrukter (saft av) Servering:färska jordgubbar   Gör så här: Mixa allt i en blender. Servera i kylda vinglas med sugrör. Garnera med jordgubbe....

Av Maria - Fredag 24 maj 10:00

Antal: 20 bitar Ugn: 200 grader, ca 18 minuter + ca 10 minuter   Ingredienser: Botten: 200 g smör5 dl strösocker2 krm salt1 dl kakao2 tsk vaniljsocker 3 dl vetemjöl4 ägg Kokostosca:75 g smör1 dl ljus sirap1,5 dl strösocker1,5 dl vispgrädde...

Av Maria - Torsdag 23 maj 09:00

Ingredienser: Chokladbollssmet: 200 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker1 dl kakao2 msk vaniljsocker8 dl havregryn0,5 dl kaffe, starkt Havrebollssmet:150 g smör, rumsvarmt2 dl strösocker5 dl havregryn2 dl kokos0,5 dl mjölk (smaksatt med oboy)oboy To...

Av Maria - Onsdag 22 maj 17:30

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, 45-60 minuter   Ingredienser: 4 dl filmjölk (eller yoghurt)1 dl mörk sirap1 dl torkade aprikoser (eller fikon)2 dl rågkross2 dl havregryn (+ extra för dekoration)  2 dl grovt rågmjöl3 dl rågmjöl1 dl solroskärn...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards