Alla inlägg under januari 2011
Antal: 1 limpa
Ugn: 175 grader, 2 timmar
Ingredienser:
300 g valfria blandade nötter och frön, t.ex solroskärnor, pumpakärnor, hassel-, pekannötter
300 g torkade frukter, t.ex aprikoser, plommon, russin
1½ tsk salt
2 dl rågmjöl (120 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap
Gör så här:
Hacka nötterna grovt och strimla frukterna.
Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetmjöl.
Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner i de torra ingredienserna med sirapen och frukten.
Rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
Täck ev. brödet på slutet om det blir för mörkt.
Ta brödet ur formen och låt svalna i handduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
1 grönt äpple
1/3 purjolök
250 g körbärstomater
5 champinjoner
2 dl majs
Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikorna.
Skär gurka och äpple i små tärningar.
Dela, skölj och strimla purjolöken.
Halvera körsbärstomaterna.
Skär champinjonerna i mindre bitar.
Blanda allt i en skål och servera direkt.
Antal: 30 stycken
Jäsning: 15 minuter
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
2½ dl vatten
1 dl linfrö
1 msk dillfrö
1 msk honung
1 dl havrekli
8 dl vetemjöl (480 g)
2 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Rör jäst och salt med ca 37 graders varmt vatten i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt linfrön, dillfrön, honung, havrekli, ost och nästan allt vetmjöl, spara ca 3 dl till utbakningen.
Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.
Jäs under bakduk 15 minuter.
Dela degen i 30 delar.
Kavla varje del med mycket mjöl på bakbordet.
Kavla rundlar, ca 15 cm i diameter, så tunt som möjligt.
Kavla sedan med kruskavel eller nagga några gånger med en gaffel.
Lägg rundlarna på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper.
Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het.
Ta ut plåten och dra över pappret med de utkavladee bröden.
Grädda 5-7 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
6-7 dl vatten
1-1½ grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1-2 msk olivolja
4 dl risottoris
3 dl vitt vin
1 pkt saffran (½ g)
1 dl parmesanost (40 g)
1 msk smör
Salt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten och buljongtärning i en kastull och låt det sedan sjuda.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp oljan i en annan kastrull och lägg i lök och ris.
Stek i någon minut under omrörning, häll sedan på lite buljong och vin.
Låt riset småkoka 20-25 minuter och fyll då och då på med varm buljong och vin och rör om.
Tillsätt saffran upplöst i 1 msk vatten på slutet.
När riset är mjukt men har en fast kärna är det klart.
Vänd ner riven parmesan, lägg i en klick smör och smaka av med salt och peppar.
Servera med en grön- eller tomatsallad.
Antal: 6 personer
Ingredienser:
500 g keso (eller annan färsk ostmassa)
50 g hackad (inte skållad) mandel
½ dl socker
½ dl vetemjöl
2 ägg
2½ dl mjölk
Smör eller magarin till smörjning
Gör så här:
Smörj en stor ugnsform lätt med smör eller magarin.
Blanda alla ingredienser i en bunke - mjölken sist.
Häll smeten i den smorda formen, det är trevligt om inte ostkakelagret inte blir för tjockt.
Grädda i 200-225°C ugnsvärme i ca 45 minuter.
Lägg gärna folie över formen mot slutet om kakan ser ut att få för mycket färg.
Servera med sylt eller mosade bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gurka
1 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
Gör så här:
Grovriv gurkan på ett rivjärn.
Salta gurkan och krama sedan ut vattnet.
Blanda med turkisk yoghurt.
Skala vitlöken och pressa i klyftorna.
Salta och peppra.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2-3 msk smör att woka i
500 g frysta wokgrönsaker
1 msk tandoorikrydda
5 dl vispgrädde
Gör så här:
Fräs smöret i stekpannan och tillsätt wokgrönsakerna.
Krydda med tandoorikrydda.
Tillsätt grädde och låt koka ihop ca 5 minuter.
Tips!
Man kan variera kryddorna och byta ut grädden mot kokosmjölk.
Man kan även lägga i några halverade champinjoner samt toppa med 1 dl jordnötter.
Antal: 4 stora bröd
Ugn: 175-200 grader, 45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1 l vatten
2 dl hirs
2 dl rismjöl
1 dl sesamfrö
1 dl linfrö
½ dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
2 msk majsolja eller annan neutral olja
3 msk flingsalt
Gör så här:
Koka vatten och hirs, enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda hirs, rismjöl, sesamfrön, linfrön, solrosfrön, kokos och majsolja.
Rör till en lös deg.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och stryk ut ett tunt lager av degen över hela pappret.
Lägg ev. ett bakplåtspapper ovanpå och kavla ut degen, men ta sedan bort det.
Strö på flingsalt.
Grädda två plåtar åt gången i ugnen ca 45 minuter.
Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan.
Bryt bröden i minder bitar och förvara dem i en låda eller burk med lock.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|