Alla inlägg under september 2012
Ingredienser:
1 kg plommon
Sockerlag:
4-5 dl socker
1 liter vatten
½ tsk askorbinsyra
Gör så här:
Skala ev. plommonen och kärna ur dem om så önskas.
Koka upp sockerlagen och tillsätt askorbinsyran.
Lägg ner plommonen och koka dem mjuka utan att de faller sönder.
Ta upp plommen med hålslev och låt dem kallna.
Kyl lagen.
Lägg i frysförpackningar och häll på sockerlag så att det täcker.
Frys in.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ purjolök
Smör till stekning
1-2 msk vetemjöl
6 dl grönskaksbuljong
4 dl mjölk
3 dl riven prästost
Salt
Svartpeppar
1 äggula
1 dl vispgrädde
1 msk kumminfrö
Gör så här:
Finstrimla purjolöken och fräs den i smör.
Pudra över mjölet och rör om.
Tillsätt buljong och mjölk.
Låt koka i 5 minuter och ta från värmen.
Tillsätt osten och låt den smälta.
Smaksätt med salt och peppar.
Låt soppan bli varm utan att koka.
Vispa äggulan med grädden och vispa ner det i soppan.
Rosta kumminfrö i en het torr panna och strö över soppan i tallriken.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk eller gräddmjölk
Salt
Peppar
Gör så här:
Fräs matfett och mjöl någon minut utan att det tar färg.
Späd med mjölk, lite i taget, under omrörning.
Koka såsen sakta i ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl turkisk yoghurt
ca 3/4 dl soltorkade tomater
1 msk finhackad mynta
½ tsk strösocker
Salt
Finmald svartpeppar
Gör så här:
Kör 1 dl yoghurt och avrunna soltorkade tomater i en mixer eller använd stavmixer.
Blanda med resten av ingredienserna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
½ röd paprika
1 förpackning krossade tomater
1 tsk råsocker
Salt
Svartpeppar
Försk koriander, persilja, timjan, myntan
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök och stek den glansig i olja i en kastrull.
Hacka paprikan och låt den steka med.
Tillsätt tomaterna och sockret och låt allt puttra på svag värme tills såsen tjocknat och överflödig vätska försvunnit.
Smaka av med salt, peppar och örter.
Ingredienser:
4½ kg tomater
1 dl ättikssprit
4 dl vatten
1½ kg (18 dl) socker
1 msk salt
1 msk nejlikor
1 kanelstång
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig marmelad)
Gör så här:
Skålla och flå tomaterna.
Häll ättikslagen över tomaterna i en gryta och låt stå över natten.
Sila ifrån lagen och låt tomaterna rinna av.
Koka ihop lagen med socker, salt coh kryddor.
Tillsätt tomaterna och låt koka ca 3 timmar, eller tills massan är mörk och tjock.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite marmelad).
Häll upp marmeladen på varma burkar och bind över.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
Smör till stekning
2 msk vetemjöl
1 liter skinkspad eller hönsbuljong
ca 500 g hackad grönkål
Ev. 1 dl vispgrädde
1 dl hackad gräslök
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skala och hacka löken och stek den glansig i smör i en kastrull.
Pudra över mjölet och rör om.
Slå på skinkspad eller buljong och rör ner grönkålen.
Låt koka upp.
Tillsätt ev grädde.
Blanda ner gräslök och svartpeppar precis innan servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
1 tsk kumminfrön
Fyllning:
200 g riven västerbottensost
3 ägg
3 dl matgrädde
½ tsk salt
1 nypa svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen.
Rosta gärna kumminfröna i en torr het stekpanna först.
Tryck ut degen i en springform, nagga botten med en gaffel.
Förgrädda i 10 minuter.
Bred ut den rivna osten i pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
Häll äggstanningen över osten och grädda i ytterligare ca 20 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|