Direktlänk till inlägg 9 mars 2013
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 2½ timme + 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 kalkon
1½ msk salt
½ lantbröd, gårdagens
1 stor gul lök, finhackad
1 kruka färsk salvia, hackade blad
1 vitlöksklyfta, finhackad
75 g smör, hyvlat med osthyvel
Vinbärsgelé, till servering
20 små potatisar
250 g steklökar, skalade
6 små äpplen i kvartar
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
äpple + sky från kalkonplåten
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
3 dl grädde
Ljus redning maizena
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti.
Salta kalkonen ordentligt runt om.
Lägg den på en djup ugnsplåt.
Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka.
Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.
Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne.
Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen.
Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme.
Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min.
Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas).
Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme.
Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.
Rostad sötpotatis & broccoli:
Höj ugnsvärmen till 200°.
Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.
Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt.
Ställ in i ugnen ovanför kalkonen.
Rosta till fin färg, 20–25 min.
Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.
Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna.
Sås:
Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast.
Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin.
Låt såsen koka ca 15 min.
Häll i grädden.
Koka ytterligare 5 min.
Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|