Direktlänk till inlägg 9 mars 2013
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 2½ timme + 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
1 kalkon
1½ msk salt
½ lantbröd, gårdagens
1 stor gul lök, finhackad
1 kruka färsk salvia, hackade blad
1 vitlöksklyfta, finhackad
75 g smör, hyvlat med osthyvel
Vinbärsgelé, till servering
20 små potatisar
250 g steklökar, skalade
6 små äpplen i kvartar
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli
äpple + sky från kalkonplåten
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
3 dl grädde
Ljus redning maizena
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti.
Salta kalkonen ordentligt runt om.
Lägg den på en djup ugnsplåt.
Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka.
Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.
Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne.
Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen.
Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.
Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme.
Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min.
Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas).
Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme.
Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.
Rostad sötpotatis & broccoli:
Höj ugnsvärmen till 200°.
Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.
Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt.
Ställ in i ugnen ovanför kalkonen.
Rosta till fin färg, 20–25 min.
Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.
Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna.
Sås:
Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast.
Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin.
Låt såsen koka ca 15 min.
Häll i grädden.
Koka ytterligare 5 min.
Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.
Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.
Måndag: Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad. Skär korven nästan rakt igenom på längden. Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple. Fruktkompott. Tisdag: Spenatsoppa på både lät...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Färgglad gryta med vitlöksyoghurt: Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar. Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja. Rör i grytan så grönsakerna in...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|