Direktlänk till inlägg 9 mars 2013

Ugnsrostad kalkon med äpple, salvia & gröna tillbehör

Av Maria - 9 mars 2013 09:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 175 grader, ca 2½ timme + 200 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

1 kalkon
1½ msk salt
½ lantbröd, gårdagens
1 stor gul lök, finhackad
1 kruka färsk salvia, hackade blad
1 vitlöksklyfta, finhackad
75 g smör, hyvlat med osthyvel
Vinbärsgelé, till servering

 
På plåten:

20 små potatisar
250 g steklökar, skalade
6 små äpplen i kvartar

 

Rostad sötpotatis och broccoli:

1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 tsk flingsalt
500 g sparrisbroccoli eller vanlig broccoli

 

Sås:

äpple + sky från kalkonplåten
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
3 dl grädde
Ljus redning maizena
Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Skölj kalkonen och ta ut ev kalkondelar som ligger inuti.

Salta kalkonen ordentligt runt om.

Lägg den på en djup ugnsplåt.

Mixa brödet i matberedare monterad med knivblad eller finhacka.

Blanda med lök, salvia, ev vitlök och hälften av smöret.

Stoppa fyllningen i kalkonen och fäst ihop skinnet med t ex en grillpinne.

Lägg resten av smöret ovanpå kalkonen.

Täck kalkonen med folie runt plåtens kanter och ställ in i nedre delen av ugnen.

Ta bort folien efter ca 1 timme och tillaga ytterligare 1 ½ timme.


Skala potatisarna och koka i saltat vatten tills de är mjuka enbart på ytan, ca 5 min.

Häll av vattnet och ruska potatisarna så att ytan ruggas upp (för extra krispighet när de senare rostas).

Lägg potatis och steklökar runt kalkonen och rosta ytterligare 1 timme.

Skeda vätskan från plåten över potatisarna några gånger under ugnstiden.


Rostad sötpotatis & broccoli:

Höj ugnsvärmen till 200°.

Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.

Vänd runt i olja och salt på en ugnsplåt.

Ställ in i ugnen ovanför kalkonen.

Rosta till fin färg, 20–25 min.

Lägg in broccoli och äppelbitarna de sista 5–7 minuterna.


Lägg kalkonen på ett serveringsfat tillsammans med de rostade potatisarna, lökarna och hälften av äppelbitarna.


Sås:

Mosa resten av äppelbitarna genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Häll 3 dl kokande vatten i kalkonplåten och skrapa loss allt som sitter fast.

Sila ner vätskan i kastrullen och häll på äppelcider/vin.

Låt såsen koka ca 15 min.

Häll i grädden.

Koka ytterligare 5 min.

Red av såsen med Maizena till önskad konsistens och smaka av med salt och peppar.

Servera kalkonen med alla tillbehör, såsen och vinbärsgelé.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Av Maria - Fredag 14 juni 06:27

Antal: 8 portioner Ugn: 200 grader, 25-30 minuter   Ingredienser: 2 små bananer 500 g keso 6 ägg Ev. 1 msk honung 2 dl hackad/mixad sötmandel 1/4-½ g saffran Bär till servering, tex hallon och granatäpple   Gör så här: Sätt ...

Av Maria - Torsdag 13 juni 06:25

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, ca 1 timme   Ingredienser: 2 dl fiberhavregryn 2 dl grovt rågmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl rågkross 1 dl hackade nötter 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 banan 5 dl mild yoghurt   Gör så här: Sätt u...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se