Direktlänk till inlägg 15 mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg stora vinterpotatisar
1 liter olja, beroende på kastrull
1½ tsk salt
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare.
Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten.
Torka den i en handduk före friteringen.
Pommes frites - potatis i stavar:
Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka.
Pommes chips - potatis i tunna skivor:
Skär potatisen i lövtunna skivor.
Pommes alumettes -potatis i strimlor:
Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.
Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten.
Hetta upp oljan.
Kontrollera temperaturen med hushållstermometer.
Fritera potatisen i två omgångar.
Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.
Första omgången:
Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg.
Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten.
Låt potatisen bli mjuk och ljusgul.
Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.
Andra omgången:
Hetta upp oljan.
Lägg i potatisen, gärna mer än första gången.
Fritera den gulbrun och knaprig.
Tag upp potatisen och låt den rinna av.
Salta och servera omedelbart.
Friteringstemperaturer:
1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C
Friteringstider:
Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut
Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|