Direktlänk till inlägg 15 mars 2013

Pommes frites

Av Maria - 15 mars 2013 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg stora vinterpotatisar
1 liter olja, beroende på kastrull
1½ tsk salt

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare.

Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten.

Torka den i en handduk före friteringen.


Pommes frites - potatis i stavar:

Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka.


Pommes chips - potatis i tunna skivor:

Skär potatisen i lövtunna skivor.


Pommes alumettes -potatis i strimlor:

Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.


Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten.

Hetta upp oljan.

Kontrollera temperaturen med hushållstermometer.

Fritera potatisen i två omgångar.

Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.


Första omgången:

Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg.

Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten.

Låt potatisen bli mjuk och ljusgul.

Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.


Andra omgången:

Hetta upp oljan.

Lägg i potatisen, gärna mer än första gången.

Fritera den gulbrun och knaprig.

Tag upp potatisen och låt den rinna av.

Salta och servera omedelbart.


Friteringstemperaturer:

1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C

 

Friteringstider:

Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut

Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se