Direktlänk till inlägg 15 mars 2013

Pommes frites

Av Maria - 15 mars 2013 20:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 kg stora vinterpotatisar
1 liter olja, beroende på kastrull
1½ tsk salt

 

Gör så här:

Skala potatisen och skär den i stavar, skivor eller strimlor, gärna i matberedare.

Ska potatisen inte friteras omedelbart, lägg den i kallt vatten.

Torka den i en handduk före friteringen.


Pommes frites - potatis i stavar:

Skär potatisen i jämna avlånga bitar, 4-5 cm långa och 1 cm tjocka.


Pommes chips - potatis i tunna skivor:

Skär potatisen i lövtunna skivor.


Pommes alumettes -potatis i strimlor:

Skär potatisen först i skivor, sedan i tändsticksstora strimlor.


Häll så mycket olja i en tjockbottnad gryta att den står minst 5 cm från grytans botten.

Hetta upp oljan.

Kontrollera temperaturen med hushållstermometer.

Fritera potatisen i två omgångar.

Den första kan göras i god tid före serveringen, den andra ska alltid göras strax innan, för att potatisen inte ska bli mjuk.


Första omgången:

Sänk ner potatisen i den heta oljan med en hålslev eller i en friteringskorg.

Fritera inte mer åt gången än att det täcker grytans botten.

Låt potatisen bli mjuk och ljusgul.

Tag upp den och låt den rinna av i ett durkslag över en skål eller på hushållspapper.


Andra omgången:

Hetta upp oljan.

Lägg i potatisen, gärna mer än första gången.

Fritera den gulbrun och knaprig.

Tag upp potatisen och låt den rinna av.

Salta och servera omedelbart.


Friteringstemperaturer:

1:a omgången 160°C 2:a omgången 180°C

 

Friteringstider:

Stavar: 1:a omgången ca 3 minuter 2:a omgången ca 1 minut

Tunna skivor och strimlor: l:a omgången ca 1 minut 2:a omgången ca 0,5 minut

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 22 april 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Av Maria - Måndag 22 april 12:00

Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken)   Färsk frukt.   Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...

Av Maria - Måndag 22 april 08:45

Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...

Av Maria - Måndag 22 april 06:30

Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.   ...

Av Maria - Måndag 15 april 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards