Direktlänk till inlägg 16 mars 2013

Schweiziskt bondbröd

Av Maria - 16 mars 2013 09:00




Antal: 2 runda limpor

Jäsning: 1-1½ timme + 30-45 minuter

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

1 msk olja

1 tsk salt

4 dl rågsikt

Ca 1 liter vetemjöl


Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke.

Värm vattnet och oljan till fingervärme, 37 grader.

Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av spadet.

BLanda sedan salt, rågsikt och så mycket av vetemjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter.

Arbeta degen kraftigt.

Strö över ett tunt lager mjöl.

Låt degen jäsa övertäckt 1-1½ timme.


Tillsätt resten av vetemjölet i bunken och på bakbordet.

Forma 2 runda limpor.

Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper.

Jäs dem till knappt dubbel storlek med eller utan bakduk, 30-45 minuter.


Gör med lätt hand ett par tvärgående snitt med en vass kniv eller ett rakblad.


Gräddning:

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 200 grader, 30-40 minuter.

Pensla dem eventuellt med vatten strax innan de tas ut ur ugnen.

Låt bröden kallna utan bakduk på galler.


Förvaring:
I burk 3-5 dagar.

I frys ca 9 månader.




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards