Alla inlägg under mars 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ kg lax med skinn
2 msk strösocker
1 msk salt
1/4 tsk vit- eller svartpeppar
2½-3 dillstjälkar
Gör så här:
Blanda socker, salt och peppar.
Gnid försiktigt in laxen med kryddblandningen, hacka dillen och strö över.
Lägg laxen i en plastpåse eller i en form med kant och plasta in.
Låt laxen stå i rumstemperatur i ett par timmar tills sockret börjar smälta.
Flytta den till kylen och låt stå i ca 2 dygn, vänd efter halva tiden.
Skär upp laxen i tunna skivor.
Antal: 24 stycken
Jäsning: ca 30 minuter
Ung: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
300 g nötfärs
2 msk smör
300 g vitkål, tunt strimlad
1 gul lök, strimlad
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl rapsolja
1 tsk strösocker
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 ägg, till pensling
2 dl vatten, ljummet
1 dl strösocker
½ dl ättiksprit (12 %)
½ gurka
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, socker och salt.
Häll i mjölet lite i taget och arbeta degen till en smidig blank deg, ca 10 min.
Strö över lite mjöl och täck med bakduk.
Låt jäsa 30 min.
Picklad gurka:
Rör ihop vatten, socker, ättiksprit tills sockret löst sig.
Skiva gurkan tunt och lägg i lagen.
Låt stå tills servering.
Stek köttfärsen i smör i het stekpanna.
Tillsätt kål, lök, vitlök och stek under omrörning ca 10 min.
Krydda med salt och peppar.
Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut cirklar ca 10 cm i diametern.
Lägg på lite fyllning och vik ihop till en halvmåne.
Tryck ihop kanterna med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med lättvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Antal: 4 personer
Ingredienser:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 msk smör
200 g gravad lax
1 dl hackad dill
3 dl riven ost
2 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Romsås:
¾ dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 knippe gräslök
100 g ishavsrom
1 krm salt
Tillbehör:
Sallad
Gör så här:
Pajdegen: Hacka ihop mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.Tryck ut den i en pajform, nagga och låt den vila i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Fyllning:Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna ca 5 minuter.Skär laxen i små tärningar. Blanda lök, lax, dill och ost.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter, tills det fått fin färg.
Blanda ihop ägg, grädde, salt och peppar. Lägg laxfyllningen i pajskalet och häll över äggblandningen.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Romsås: Blanda majonnäs och gräddfil. Hacka gräslöken och rör ner den i såsen tillsammans med rommen. Smaka av med salt.
Servera pajen något avsvalnad med såsen och sallad.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 lime
5 stjälkar bladselleri
½ gurka
2 päron
1 näve mynta
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala limen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Varva mynta (både kvistar och blad) med andra ingredienser (då får du ut mer juice ur myntan).
Kör samtliga ingredienser i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 1 sats
Ingredienser:
3 dl olivolja
1 kruka basilika
1 dl riven parmesan
1 dl solroskärnor
Salt
Peppar
Gör så här:
Mixa allt till en slät sås.
Ugn: 175-200 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl (drygt) vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 hg (ca 3 dl) nötkärnor
Gör så här:
Vispa matfett, ägg och socker pösigt.
Rör ner kakao, vaniljsocker och mjölet blandat med bakpulvret i smeten.
Hacka nötterna och blanda ner hälften av dem.
Bred ut smeten i en väl smord långpanna ca 30x40 cm.
Strö över resten av nötterna och grädda i 175-200 grader 12-15 minuter.
Skär kakan i små rutor och lossa dem från plåten.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
1 ägg
1½ dl socker
1½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
100 g smör eller margarin
(2-3 msk pärlsocker)
Gör så här:
Vispa ägget och sockret några minuter.
Tillsätt mjölet, bakpulvret, karedmumman, mjölken och det smälta avsvalnade smöret.
Häll smeten i smord och bröad form, ca 1 liter.
Strö ev. över lite pärlsocker.
Grädda kakan i 175 grader ca 40 minuter.
Antal: 1 bröd
Ingredienser:
1 tsk torrjäst
½ tsk salt
1 tsk malda blandade brödkryddor
2 msk krossat bovete
½ tsk solrosfrön
1 msk husk
1½ dl jyttemjöl
6 dl fint glutenfritt mjöl
3½ dl vatten
1 msk honung
1 msk flytande margarin eller olja
Gör så här:
Häll de torra ingredienserna i bakskålen i den ordning de står i receptet om inget annat anges i maskinens bruksanvisning.
Tillsätt vatten, honung och matfett.
Gräddning:
Välj lämpligt program och starta maskinen.
Förvaring:
Skär brödet i lagom tjocka skivor.
Förpacka dem i en plastpåse, tillslut och frys in.
Tina i rumstemperatur, brödrost, mikrovågsugn eller svag ugnsvärme.
Extra:
Glutenfritt matbröd bakas med fördel i bakmaskin. Man slipper det smuliga och torra bröd man annars lätt får. Jyttesmjölet kan ersättas med 1½ dl glutenfritt mjöl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|