Direktlänk till inlägg 6 januari 2014
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
300 gram skalade jordärtskockor
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1 tsk hackad färsk ingefära eller en tsk torkad ingefära
2 röda spanska peppar
1 msk ättika 12%
1,5 msk citronsaft
2 dl rörsocker, rårörsocker, muscovadosocker eller vanligt socker
1 tsk senapsfrön, gula eller bruna
1 tsk garam masala
1 tsk currypulver
1 tsk salt
1 stång kanel
1 dl russin
1 dl vatten
Gör så här:
Skala jordärtskockor och skär i små tärningar.
Lägg i en kastrull med 2 liter vatten och 0,5 msk färskpressad citron.
Citronen gör att de ej mörknar.
Koka jordärtskocksbitarna i 10 minuter.
Skala och hacka lök samt vitlök.
Skala och hacka eller riv ingefäran fint.
Skölj, dela och strimla chilin.
Ta bort kärnor om du vill ha en något mildare chutney.
Använd gärna plasthandskar om du tar i hetare chilis.
Lägg med jordärtskockorna.
Lägg i en stor tjockbottnad kastrull.
Häll av skockorna och lägg med löken i den tjockbottnade kastrullen.
Tillsätt 1 msk färskpressad citron, socker, ättika, garam masala, curry, russin, kanel, senapsfrön och salt samt 1 dl vatten.
Koka upp och rör då och då så det ej bränns.
Låt puttra under lock på låg värme i ca 45 minuter. Rör då och då.
Mot slutet så mixade jag chutneyn då jag gillar lite mer finfördelad chutney - det är dock valfritt.
Ta då upp kanelstången innan.
Mixa chutneyn hastigt med en stavmixer till önskad konsistens.
Späd med 1-3 msk vatten under tiden så den blir så lös du vill ha den.
Lägg tillbaka kanelstången.
Häll upp chutneyn när den är varm på steriliserad burka eller burkar och sätt på lock direkt.
Låt svalna. Förvaras mörkt och svalt.
Öppnad burk förvaras i kylen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|