Alla inlägg under februari 2014
Antal: 8-12 muffins, beroende på formarnas storlek
Ugn: 200 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4½ vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ca 8 krossade mariannekarameller
Tryffelkräm:
200 g mörk mintchoklad
200 g cream cheese
Ev. några drppar pepparmyntsolja för intesivare smak
Gör så här:
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och dra från värmen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt i en bunke.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål.
Häll den ljumma smörblandningen i äggvispet.
Tillsätt de torra ingredienserna och rör bara precis så att allt blandat sig.
Fyll pappersformar till 2/3 med smet, ställ dem i en muffinsplåt eller använd dubbla formar.
Strö tlite karamellkross överst i varje form innan gräddningen.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 10-15 minuter, beroende på muffinsformarnas storlek.
Känn efter med en provsticka, de är klara när stickan inte blir kladdig.
Ta upp dem ur plåten och ställ dem att svalna på ett galler.
Tryffelkräm:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
När den är helt smält ta skålen från värmen och vispa i cream cheese.
Vispa tills alla klumpar löst sig och det är en jämn kräm.
Tillsätt ev. pepparmyntsolja efter smak.
Låt svalna och stelna något.
Spritsa eller bred på de avsvalnade muffinsarna och dekorera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl quinoa, ljus eller röd
6-7 dl vatten
4 dl havregryn
3 dl morotsjuice
1 struken tsk salt
5-6 strimlade aprikoser
Till servering:
Havtornssylt
Några syltade valnötter
Gör så här:
Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.
Koka i 5 minuter. Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.
Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.
Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 ölkorvar
2 morötter
2 stjälkar selleri
1 purjolök
2 potatisar
1 liter kycklingbuljong
1 burk kikärter
1 burk konserverade tomater
1 tsk oregano
1 krm peppar
Persilja
Tillbehör:
Riven ost
Gör så här:
Skär korvarna i slantar.
Skala och skär morötterna i fina stavar.
Ansa och strimla selleri och purjolök.
Skala och tärna potatisen.
Fräs korv och grönsaker i lite smör under omrörning.
Tillsätt buljong, tomater, oregano och peppar.
Låt soppan koka till grönsakerna mjuknat.
Rör ner kikärter och låt soppan ytterligare 5 minuter.
Smaka av.
Strö över klippt persilja.
Bjud gott bröd och riven ost till.
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
Garnering:
Ca 24 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal nötterna och smält smöret.
Rör ihop ägg och strösocker.
Blanda i nötterna och smöret.
Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Ingredienser:
3 morötter
2 äpplen
½ citron
2 cm ingefära
½ chili utan frön
Gör så här:
Skala morötterna, citronen och ingefäran.
Dela chilin och skrapa ur fröna.
Skär alla ingredienser i bitar och lägg i råsaftcentrifugen.
Häll upp i glas och njut.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4-6 korvar med hög kötthalt
Olja till stekning
2 paprikor
1 zucchini
10 champinjoner
1 tsk hel kummin
1 burk färdig tomatsås, ca 500 g, gärna med lök och örter
2 dl crème fraiche
Salt
Peppar
Gör så här:
Skär korven i skivor och bryn i olja i en stekpanna.
Skär grönsakerna i mindre bitar och stek dem mjuka i olja tillsammans med kumminfröna.
Blanda korv och grönsaker i pannan.
Häll på tomatsås och crème fraiche, blanda och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar och ev. mer örtkryddor.
Antal: 3-4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
½ baguette
1 pajform, c 15*20 cm
Fyllning:
1 påse babyspenat, ca 65 g
1 msk smör till formen
400-500 g fiskfiléer, t.ex torsk eller sej
4-5 schalottenlökar
1 liten purjolök
1 ask cocktailtomater, 250 g
2-3 msk olivolja + 1 msk till brödet
1 hönsbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt
Peppar
2-3 msk riven ost
3 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär baguetten i tunna skivor.
Fyllningen:
Skölj spenaten och lägg i en smord ugnssäker form.
Skär fisken i små bitar.
Skala och skiva schalottenlöken.
Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.
Dela tomaterna.
Fräs schalottenlök i oljan i ca 3 minuter.
Blanda ner smulad buljongtärning.
Tillsätt vinet och grädden och koka 1-2 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner fisken och sjud 3 minuter.
Häll det över spenaten.
Strö över osten och persiljan.
Lägg på baguetteskivorna, lite omlott.
Ringla över oljan.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills allt är genomvarmt och baguetten har fått fin färg, ca 10 minuter.
Måndag:
Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.
Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.
Tisdag:
Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.
Keso med gula russin och rostade nötter och frön.
Onsdag:
Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost. Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.
Lägg dem på varsin skiva formbröd.
Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.
Toppa med stekt ägg.
Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.
Fredag:
Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.
Päppelkaka:
Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.
Hyvla över smör så att det täcker.
Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.
Grädda 30 minuter i 200 grader.
Vaniljsås.
Lördag:
Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.
Vit chokladmousse:
Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.
Servera i glas.
Söndag:
Enkel kasslergratäng:
Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.
Salta och peppra.
Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.
Fullkornsris och brysselkål till.
Banan- & kiwiglass:
Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.
Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.
Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.
Frys minst 3 timmar, rör om då och då.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|