Alla inlägg under februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 300 g spaghetti
1 gul paprika
1 gul zucchini (ca 200 g)
1 grön zucchini (ca 200 g)
2 msk olivolja
1 påse babyspenat (80 g)
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar
Färsk oregano eller basilika
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Låt den rinna av i ett durkslag.
Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Ansa och strimla zucchinin.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och fräs paprikan och zucchinin tills grönsakerna mjuknar utan att ta färg, i 3-5 minuter.
Rör om då och då.
Vänd ner pastan och rör om så allt blandas.
Rör i spenaten och grädden, låt allt bli genomvarmt.
Smaka av med salt och nymalen peppar.
Garnera med färska örter.
Antal: 10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
1 tsk margarin till formen
2 ägg
5 msk strösocker
1½ dl kesella, 10%
6 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2-3 äpplen
1 tsk malen kanel
2 tsk mandelspån
Till servering:
3 dl vaniljsås gjord på lättmjölk och Marsan för kokning, lätt sötad
Gör så här:
Smöra en paj- eller annan lämplig ugnsform.
Vispa ägg och socker, pösigt.
Rör i kesella, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Häll smeten i formen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor, sikta över kanel.
Stick ner klyftorna tätt, tätt i smeten.
Strö på mandelspån.
Grädda kakan ca 30 minuter i 175 graders varm ugn.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
2 msk röd currypasta
2 msk fisksås
½ pressad lime
1 msk olja
Sataysås:
1 burk kokosmjölk (400 ml)
100 g jordnötter eller 4 msk jordnötssmör
1 msk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk pressad citron
1 msk fisksås
Gör så här:
Strimla kycklingen och trä upp på 8-10 spett.
Blanda currypasta, fisksås, lime och olja och pensla blandningen på spetten.
Ugnsstek spetten i 200 grader i ca 15 minuter.
Koka upp kokosmjölken och mixa eller hacka jordnötterna riktigt fint.
Tillsätt hacket (alternativt jordnötssmör) till kokosmjölken och blanda ner tillsammans med resten av ingredienserna.
Låt puttra i några minuter.
Servera spetten med jordnötssåsen, ris och gärna en gurksallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
6-8 ägg
1 msk smör
2 tsk ljus fransk senap
3 msk finklippt persilja
2 dl vispgrädde
1 kg räkor som skalas
Ströbröd
Garnering:
Räkor
Dill
Gör så här:
Koka äggen i 7 minuter.
Skala dem medan de ännu är varma.
Grovhacka äggen och lägg hacket i en kastrull tillsammans med smör, senap, persilja och grädde.
Sjud detta sakta några minuter.
Blanda ner de skalade räkorna (spara några till garnering).
Häll stuvningen i en smord ugnssäker form.
Strö på ströbröd och gratinera i ca 12 minuter.
Garnera och servera genast, gärna med rostat bröd.
Ingredienser:
3 rödbetor
2 äpplen
2 apelsiner
½ citron
Gör så här:
Skala rödbetorna, apelsinerna och citronen.
Skär alla ingredienserna i bitar och varva i råsaftcentrifugen.
Häll upp i glas och njut.
Röd, söt och syrlig juice som gör underverk för magar som vaknat på fel sida.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
3 rivna morötter
Ca 300 g riven kålrot
1 hackad lök
Ca 4 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 tsk koriander
½ tsk cayennepeppar
2 tsk örtkryddor
2 äggulor
4 äggvitor
Gör så här:
Blanda grönsakerna, mjöl, bakpulver och kryddor samt äggulorna.
Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd ner.
Lägg i en smord ugnsform, gärna med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader, i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Servera med en god sallad och ev stekta halloumiskivor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1½ dl mjölk
3/4 dl kakaopulver
1 1/4 - 1½ dl socker
2 små ägg, delade
3 blad gelatin
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Blanda mjölk, kakao, socker och äggulor i tjockbottnad kastrull och sjud upp under vispning.
Ställ åt sidan och vispa chokladen sval.
Blötlägg gelatinbladen efter anvisning på förpackningen, krama ur och lös i lite varmt vatten.
Vispa grädden, slå äggvitorna styva.
Blanda chokladen med gelatin, sedan grädde och sist vitorna.
Häll krämen i stor skål eller portionsformar och ställ kallt att stelna.
Servera med kaffegrädde.
Antal: ca 8 bitar
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 dl mjölk
1 ägg
7 dl vetemjöl
1 dl kokos
4 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
6 äpplen
1 dl lingon
Topping:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 dl havregryn
4 tsk kanel
Gör så här:
Rör smör och socker vitt i en bunke.
Blanda ner mjölk, ägg och mjölet blandat med kokos, bakpulver och vaniljsocker.
Fördela degen jämnt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30*40 cm.
Klyfta äpplena tunt och stick ner i degen med skalet upp, strö över lingonen.
Blanda ingredienserna till toppingen och smula den över det hela.
Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
Ev grädde till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|