Alla inlägg under februari 2014
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl strösocker
100 g grovhackade sötmandlar
3 dl vispgrädde
Gör så här:
Smält sockret i en stekpanna på medelstark värme.
Skaka pannan då och då men rör inte.
Rör ner mandeln i det smälta, ljusbruna sockret.
Blanda väl och bre ut massan på plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna.
Vispa grädden löst och blanda ner krokanten.
Häll smeten i portionsformar eller i en stor form.
Ställ i frysen minst 3 timmar.
Ta ut en stund innan servering.
Kolasås och bär är gott till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 äggulor
3 msk socker
1 dl marsalavin, portvin eller söt sherry
Gör så här:
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.
Häll ner vinet sakta och under ständig omrörning i äggblandningen.
Sätt skålen i vattenbad på spisen och vispa för hand eller med elvisp tills krämen är tjock, ca 5-7 minuter med elvisp.
Servera krämen varm i portionsglas och toppa med bär.
Antal: 4 koppar
Ingredienser:
1 liter vatten
1 kanelstång
4 kryddnejlikor
Rivet skal och saft av 1 citron
2 tsk teblad
Socker efter smak
Apelsinskiva
Gör så här:
Låt vattnet koka upp tillsammans med kanel, nejlikor och citronskal.
Låt det sjuda några minuter.
Tillsätt teblad och låt det stå och dra en stund.
Smaka av med pressad citronsaft och socker.
Sila teet och häll upp i förvärmda glas och servera genast.
Garnera med apelsinskiva.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl lättmajonnäs
½ dl lätt créme fraiche
1-2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Blanda lättmajonnäs och créme fraiche, smaka av med pressad vitlök.
Uppgradera dina vardagsfavoriter!
Riv eller hacka ner förkokt eller rå rödbeta i dina köttfärsbiffar eller köttbullar.
Ger fin färg och härlig smakpiff.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 paprikor
3 salladslökar
1 citrongräs
1 röd chilifrukt
1 msk neutral olja
1 bit ingefära
1 tsk salt
400 g stekt rostbiff
1 kruka thaibasilika eller vanlig basilika
3/4 dl ostronsås
1 dl rostade cashewnötter
Gör så här:
Skär paprikan i bitar, skiva salladslöken, finhacka citrongräset och chilin.
Hetta upp olja i en wok eller stekpanna.
Lägg i paprika, lök, citrongräs och chili.
Woka på het värme tills grönsakerna mjuknar.
Riv över ingefära, salta.
Strimla köttet och tillsätt det och basilikabladen.
Häll över ostronsås och ½ dl vatten.
Strö över nötterna.
Servera med ris eller nudlar.
Antal: 1 sats
Ingredienser:
2 dl färskost
2 dl matyoghurt
1 dl aioli
3 msk finriven färsk pepparrot
2 msk dijonsenap
Salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser väl och smaka av med salt.
Antal: Ca 6 portioner
Ingredienser:
1 kg högrev eller grytbitar
2 purjolökar
1½ tsk salt
2 krm peppar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 lagerblad
37 cl rödvin
1½ dl buljong
1 tsk timjan
3 morötter
1 squash
1 msk vetemjöl + ½ dl vatten
Ca 15 körsbärstomater
Ca 15 oliver
Gör så här:
Skär köttet i ca 2 cm stora bitar.
Ansa och skiva purjolöken.
Bryn köttet i omgångar i lite smör.
Lägg över det i en gryta.
Fräs purjolöken och lägg över den i grytan.
Salta, peppra och pressa vitlöken.
Tillsätt tomater, vin, buljong, lagerblad och timjan.
Låt allt puttra under lock ca 60-70 minuter eller tills köttet är mört.
Skala och skär morötterna i tunna stavar.
Skiva squashen och dela skivorna i halvor.
Rör ut mjölet med vatten.
Rör ner redningen i grytan och rör om.
Tillsätt morötter och squash.
Låt grytan puttra ytterligare ca 5-10 minuter.
Blanda i oliver och delade körsbärstomater strax före serveringen.
Garnera med några kvistar timjan.
Bjud kokt ris till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||||
|