Alla inlägg under februari 2014

Av Maria - 12 februari 2014 18:15

Gillar du krämig coleslaw?

Prova att byta ut en del av den klassiska vitkålen mot finstrimlad färsk ananas.

Friskt och fräscht!

ANNONS
Av Maria - 12 februari 2014 14:00




Antal: 1 mugg


Ingredienser:

1 äggula

2 msk ljus sirap

Kokande vatten

1 krm kanel


Gör så här:

Rör äggula och sirap i en mugg tills det blir pösigt.

Tillsätt kanelen.

Häll på kokande vatten under omrörning.

Drick genast.




ANNONS
Av Maria - 12 februari 2014 10:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

5-6 skivor torrt, grovt, mörkt rågbröd

2-3 dl öl (gärna mörkt med lite sötma)

Ca 3 dl vatten

1 dl farinsocker eller råsocker

1 struken tsk salt


Till servering:

2 dl vispgrädde

2 dl bär, tex vinbär, blåbär


Gör så här:

Rösta brödet på ugnsplåt mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

Låt svalna, bryt i bitar och kör i matberedare med stålkniv till grovt hack.

Blanda öl, vatten, socker och salt i en kastrull.

Tillsätt brödet.

Sjud under omrörning till en tjock gröt.

Späd eventuellt med lite vatten.

Servera gröten med vispad grädde och bär.


En dansk klassiker med 100 år på nacken - minst.

Av Maria - 12 februari 2014 09:45

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 190 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

225 g smör, rumsvarmt

60 g florsocker

25 g kakao

300 g vetemjöl


Garnering:

50 g mandelspån


Gör så här:
Lägg smöret i en skål.

Sikta över florsocker och kakao.

Blanda ihop det till en smet.

Arbeta in vetemjölet försiktigt för hand till en fin deg.

Plasta in den och lägg den i kylskåp i 30 minuter.


Dela degen i 2 bitar och rulla dem till rullar, ca 4 cm i diameter.

Rulla dem i mandelspånet.

Vira in dem i plastfolie och lägg dem i frysen i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 190 grader.

Skär rullarna i 8-10 mm tjocka skivor.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna.

Av Maria - 12 februari 2014 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 skalade lökar

1 skalad vitlök

1 paket renskav, ca 400-600 g

Olivolja

1 burk hela tomater + ca 1 dl vatten (skölj ur burken)

1 msk oregano

1 msk honung

1 msk vinäger

Salt

Nymald svartpeppar

1 paket potatisgnocchi

150 g smulad fetaost

1 kruka basilika


Gör så här:

Koka upp en kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök och vitlök.

Bryn renskav i olivolja.

Tillsätt lök, vitlök, tomater, oregano, honung och vinäger.

Låt allt koka ihop i ca 10 minuter, rör då och då.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg potatisgnocchin i det kokande vattnet och sjud dem i ca 2 minuter.

Häll av vattnet och droppa på olivolja.

Servera gnocchi och renskav med fetaost och basilika.


Renskav, hjortskav, älgskav eller viltskav går alla lika bra att använda till denna enkla rätt.

Av Maria - 11 februari 2014 18:15

Ingredienser:

3 gulbetor

½ ananas

2 äpplen


Gör så här:

Skala gulbetorna och ananasen och dela i bitar.

Halvera äpplena.

Lägg alla frukter och grönsaker i råsaftcentrifugen.

Drick direkt och njut.

Av Maria - 11 februari 2014 14:00

Antal: 6 glas


Ingredienser:

1 flaska rött vin á 75 cl

1 apelsin

15-20 kryddnejlikor

1 kanelstång

1 tsk vaniljstång

1 dl socker


Gör så här:
Späcka apelsinerna med nejlikorna.

Häll vinet i en kastrull.

Lägg i apelsinen och kanelstången.

Hetta upp och låt det stå och dra en stund.

Ta upp apelsinen och kanelen.

Smaka av med socker och vaniljsocker.

Hetta upp drycken.

Servera den rykande het.

Av Maria - 11 februari 2014 10:30

Antal: 4-6 portioner

Ugn: 125 grader, till innertemperatur på 65 grader


Ingredienser:

2 fläskfiléer

Salt

Svartpeppar

Smör till stekning


Dressing:

3/4 olivolja

Skal och saft av 1 citron

1 dl finhackade soltorkade tomater

1 pressad vitlöksklyfta

½ tsk sambal oelek

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

1 tsk oregano

1 tsk basilika


Gör så här:

Låt fläskfiléerna rumstempereras en stund innan de steks.

Putsa filéerna, salta och peppra.

Hetta upp smör i stekpannan och bryn filéerna runt om på hög värme.

Lägg över i en ugnsform och sätt in i 125 grader tills innertemperaturen är 65 grader i köttets tjockaste del.

Ta ut och slå in de heta filéerna i folie, - de lagas färdigt i folien och saftiga och goda.


Blanda samman dressingen. Skiva köttet i ½ cm-tjocka skivor när de svalnat.

Låt köttet dra i dressingen ett par timmar innan servering.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se