Alla inlägg under april 2014
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
2 morötter
½ liten urkärnad chili eller 1 krm chilipulver
½ ananas, ca 225 g
Saften av en ½ lime
1 msk koriander
Isbitar
Gör så här:
Pressa morötter, chili och ananas till juice och häll den i ett högt glas med isbitar.
Pressa i limesaft, rör i hackad koriander och servera.
Dag 1
1 dl vatten, ca 40°C
1 dl grovt vetemjöl
ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst
Dag 3 eller 4
1 l vatten, ca 40°C
1 l grovt vetemjöl
Dag 1
Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.
Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).
Rör om varje dag.
Dag 3 eller 4
Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.
Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.
Dag 4 eller 5
Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.
Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.
Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.
Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g potatis
500 g viltfärs
2 msk smör
1 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
tunnbröd
Sås:
0.5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
3 dl hackad smörgåsgurka
1 dl finhackad färsk persilja
salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten.
Blanda gräddfil, majonnäs, smörgåsgurka och persilja till en sås.
Smaka av med salt och peppar.
Dela färsen i fyra bitar och forma till rullar.
Platta ut rullarna till avlånga biffar.
Lägg biffarna i en het stekpanna med smör.
Salta och peppra.
Stek på båda sidorna.
Fyll tunnbröden med mosad potatis, biff, strimlad salladslök, sås och rårörda lingon.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Torka av köttet med hushållspapper.
Snitta i ev fettkant.
Stek köttet i en stekpanna med matfett, 2–3 minuter per sida.
Salta och krydda med peppar under stekningen.
Skala och hacka löken.
Fräs den i en kastrull med matfett.
Tillsätt grädde, vatten, fond och soja.
Låt såsen koka ihop så att den blir simmig.
Tillsätt persilja och dragon.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis, sallad och tomat.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
2 små morötter
½ medelstor endive, 125 g
2 selleristjälkar
Isbitar
Gör så här:
Pressa morötter, endive och selleri till juice.
Mixa med några isbitar i en mixer eller matberedare.
Häll upp i ett glas med isbitar och garnera gärna med citronskivor och hackad persilja.
Antal: ca 25-30 stycken
Ingredienser:
4 dl poppade popcorn
200 g mjölkchoklad
½ tsk finhackad rosmarin (färsk)
½ msk flingsalt
Dekoration:
Flingalt
Rosmarin
Gör så här:
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
Vänd ner finhackad rosmarin, flingsalt och popcorn.
Fördela blandningen i småkaksformar och toppa med ytterligare lite flinsalt och rosmarin.
Låt stelna.
Antal: 40 bitar
Ugn: 200 grader, 25 minuter
Ingredienser:
4 st ägg
4 dl strösocker
100 g smör
1 dl kokosflingor
5.5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
225 g frysta jordgubbar
Garnera med:
vispgrädde
jordgubbar
godisägg
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
Smält smöret.
Blanda kokos, mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten tillsammans med smält smör och mjölk.
Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Dela de frysta jordgubbarna i bitar och fördela över smeten.
Grädda i 25 minuter.
Låt kakan svalna och skär i rutor.
Garnera med vispad grädde, jordgubbar och godisägg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Räk- och krabbröra:
Skala räkorna.
Blanda räkor, krabbkött, majonnäs, dill, chilikrydda, salt och peppar.
Skär en ficka mitt på bröden.
Lägg i ett salladsblad och en stor klick med räk- och krabbröra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|