Direktlänk till inlägg 14 april 2015
Gul lök hittar man i de flesta skafferier.
En riktig basingrediens som förekommer i många recept.
Rå, gul lök är smakrik och skarp, men blir mild och söt när den tillagas.
Vill du få en mildare lök är ett tips att lägga den skurna löken i kallt vatten före användning, då blir den snällare.
Gul lök förvaras bäst svalt, i 10-12 grader.
Den passar i både varm och kall mat, har ett brett användningsområde och odlas över nästan hela jorden.
Butikerna säljer lök från Sverige och Europa, men också från andra kontinenter - så kvaliteten alltid är på topp, oavsett säsong.
Detta får du i dig från gul lök (per 100 g gul lök):
Fibrer (1,2 g)
Vitamin E (0,31 mg)
Vitamin C (6 mg)
järn (0,27 mg)
kalcium (21 mg)
magnesium (10 mg)
Några recept med gul lök:
Matvete-otto med sparris & zucchini
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|