Direktlänk till inlägg 14 april 2015
Gul lök hittar man i de flesta skafferier.
En riktig basingrediens som förekommer i många recept.
Rå, gul lök är smakrik och skarp, men blir mild och söt när den tillagas.
Vill du få en mildare lök är ett tips att lägga den skurna löken i kallt vatten före användning, då blir den snällare.
Gul lök förvaras bäst svalt, i 10-12 grader.
Den passar i både varm och kall mat, har ett brett användningsområde och odlas över nästan hela jorden.
Butikerna säljer lök från Sverige och Europa, men också från andra kontinenter - så kvaliteten alltid är på topp, oavsett säsong.
Detta får du i dig från gul lök (per 100 g gul lök):
Fibrer (1,2 g)
Vitamin E (0,31 mg)
Vitamin C (6 mg)
järn (0,27 mg)
kalcium (21 mg)
magnesium (10 mg)
Några recept med gul lök:
Matvete-otto med sparris & zucchini
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Antal: 4 ´portioner Ingredienser: 600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar2 klyftor vitlök, finhackade1 gul lök, i små båtar (stor)1 röd paprika, i munsstora bitar250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 4 dl crème fraîche2 dl sweet chi...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|