Direktlänk till inlägg 16 april 2015
Mixer:
Ska du göra nötmjölk behöver du en bra mixer.
Det kan vara en ganska stor utgift, men du kommer tacka dig själv för detta inköp.
Jämför du kostnaden för ett glas hemgjord havremjölk med köpt havremjölk och hur ofta du handlar kan du fort räkna ut att det är en lönsam investering.
Matberedare:
Nötsmörets goda vän.
Att göra nötsmör kan vara ett tufft jobb för beredaren, även den fräsigaste av maskiner kan fort tröttna när man fått dille på nötsmör.
Tänk på att låta matberedaren pausa då och då så håller den längre.
Torkugn:
En torkugn kostar ungefär lika mycket som en bra mixer.
Nötpåsar/ostpåsar:
Att sila nötmjlk eller ost är absolut enklast om du har tillgång till nötpåsar eller ostpåsar.
Man kan tex göra egna genom att använda en kökshandduk.
Du behöver den för att krama ur mjölken och även för att täcka ost eller yoghurt.
Glasburkar, plastburkar och flaskor:
Har du inte detta hemma kan du köpa i butiker som Ikea eller Granit.
Använd gärna plastburkar för blötläggning med i övrigt nästan alltid glasburkar.
Tejp och penna:
Skriv innehåll och datum på flaskorna och burkarna.
Ha alltid tejp eller etiketter och markeringspenna hemma så du kan märka förpackningarna och därmed ha koll på dina mejerier.
Sterilisera glas:
När man gör egna mejerier, sylt eller något annat hemma som man förvarar i burkar eller flaskor av glas är det viktigt att man steriliserar dem före användning.
Även lock och kapsyler behöver steriliseras.
Detta gör man för att hållbarheten ska bli längre och för att bakterier och mikroorganismer som samlas i flaskor och burkar inte ska förstöra maten eller drycken eller göra oss sjuka.
Det som inte tål att vara i ugn, till exempel metallock med plast på insidan, plastlock och gummiförpackningar, kan du koka i en kastrull med vatten i 10 minuter.
Så här steriliserar du:
Värm ugnen till 125 grader.
Lägg flaskor och burkar inklusive metallock på en plåt och låt stå i ugnen i 10 minuter.
Fyll dem med en gång om det går.
Om det inte går, se till att du inte kommer åt insidan av burkarna och flaskorna med händerna och inte heller insidan av locken.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|