Direktlänk till inlägg 16 april 2015
Mixer:
Ska du göra nötmjölk behöver du en bra mixer.
Det kan vara en ganska stor utgift, men du kommer tacka dig själv för detta inköp.
Jämför du kostnaden för ett glas hemgjord havremjölk med köpt havremjölk och hur ofta du handlar kan du fort räkna ut att det är en lönsam investering.
Matberedare:
Nötsmörets goda vän.
Att göra nötsmör kan vara ett tufft jobb för beredaren, även den fräsigaste av maskiner kan fort tröttna när man fått dille på nötsmör.
Tänk på att låta matberedaren pausa då och då så håller den längre.
Torkugn:
En torkugn kostar ungefär lika mycket som en bra mixer.
Nötpåsar/ostpåsar:
Att sila nötmjlk eller ost är absolut enklast om du har tillgång till nötpåsar eller ostpåsar.
Man kan tex göra egna genom att använda en kökshandduk.
Du behöver den för att krama ur mjölken och även för att täcka ost eller yoghurt.
Glasburkar, plastburkar och flaskor:
Har du inte detta hemma kan du köpa i butiker som Ikea eller Granit.
Använd gärna plastburkar för blötläggning med i övrigt nästan alltid glasburkar.
Tejp och penna:
Skriv innehåll och datum på flaskorna och burkarna.
Ha alltid tejp eller etiketter och markeringspenna hemma så du kan märka förpackningarna och därmed ha koll på dina mejerier.
Sterilisera glas:
När man gör egna mejerier, sylt eller något annat hemma som man förvarar i burkar eller flaskor av glas är det viktigt att man steriliserar dem före användning.
Även lock och kapsyler behöver steriliseras.
Detta gör man för att hållbarheten ska bli längre och för att bakterier och mikroorganismer som samlas i flaskor och burkar inte ska förstöra maten eller drycken eller göra oss sjuka.
Det som inte tål att vara i ugn, till exempel metallock med plast på insidan, plastlock och gummiförpackningar, kan du koka i en kastrull med vatten i 10 minuter.
Så här steriliserar du:
Värm ugnen till 125 grader.
Lägg flaskor och burkar inklusive metallock på en plåt och låt stå i ugnen i 10 minuter.
Fyll dem med en gång om det går.
Om det inte går, se till att du inte kommer åt insidan av burkarna och flaskorna med händerna och inte heller insidan av locken.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|