Direktlänk till inlägg 7 augusti 2016
Antal: 14 stycken
Jäsning: 30-40 minuter + lite till
Ugn: 275 grader, 6-7 minuter
Ingredienser:
100 g färsk eller motsvarande mängd torrjäst
1 l vatten
250 g margarin eller smör
2 dl strösocker
1 tsk salt
1 l grahamsmöl
ca 2½ dl vetemjöl
Gör så här:
Smula sönder jästen i en bunke.
Används torrjäst så följ anvisningarna på förpackningen.
Smält fettet och tillsätt vattnet.
Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och knappt 2½ liter vetemjöl.
Mät mjölet genom att hälla från påsarna i litermått.
Arbeta degen mycket kraftigt.
Tillsätt ev. mer vetemjöl.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek 30-40 minuter.
Arbeta sedan degen på bakbord.
Dela i 14 delar, som formas till släta bullar.
Kavla sedan bulllarna till ½-1 cm tjocka runda kakor.
Nagga dem på båda sidor och stapla dem på varandra 3-4 stycken med bakduk emellan och låt dem jäsa.
Nagga kakorna på nytt och lägg dem på varma plåtar, en kaka på varje plåt.
Tryck med ett litet runt mått en skåra i mitten på varje kaka.
Det blir vackrare kakor då.
Tag inte bort rundeln i degen.
Grädda två plåtar åt gången i knappt 275 grader.
Placera den ena plåten på nedersta falsen och den andra på mellersta.
Efter ca 3 minuter skiftar man plåtarna coh efter ytterligare 3-4 minuter är brödkakorna färdiggräddade.
Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.
Tips!
Det går bra att baka tekakor av degen.
Det blir dubbelt så många, 28 stycken.
Degen kavlas ut centimetertjock.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|