Direktlänk till inlägg 13 augusti 2016
Antal: 2 stycken
Jäsning: 1 timme + 30 minuter + 1 timme
Ugn: 250 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
½ liter vätska, lika delar mjölk och vatten
25 g färsk jäst
2 tsk salt
5 dl kornmjöl
6 dl vetemjöl
Gör så här:
Värm vätskan till fingervärme, 37 grader.
Tillsätt jäst, salt och kornmjöl.
Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i ett litermått.
Vispa degen kraftigt och låt den sedan jäsa en timme under duk.
Mät sedan vetemjölet och tillsätt det.
Arbeta den något sura degen kraftigt.
Tillsätt ev. något mer vetmjöl.
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Arbeta degen på bakbord, ev. med något vetemjöl.
Forma degen till två runda bullar och lägg dem på smord plåt.
Platta med mjölad hand ut varje bulle till en rund kaka, 20 cm i diameter.
Mjöla ytan.
Låt brödet jäsa under duk ca 1 timme.
Nagga bröden och grädda dem sedan i 250 grader 15-20 minuter.
Låt bröden svalna inlindade i bakduk.
Bakar man detta bröd på gammalt finskt sätt sker utbakningen så här:
Degen måste vara lös, 5 dl av varje mjölsort blir lagom.
Mjöla en stor djup tallrik, den kan ev. fuktas först så att mjölet fastnar jämnt.
Låt torka en aning.
Klicka hälften av degen på tallriken och strö mjöl över.
Fatta tag i tallriken med bägge händerna och rulla degen lös från tallriken.
Sväng sedan brödet några gånger runt.
Lägg sedan brödet med den slätaste sidan upp på en annan mjölad djup tallrik där den får jäsa en timme.
Nagga och grädda som ovan.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|