Direktlänk till inlägg 13 augusti 2016

Rieska

Av Maria - 13 augusti 2016 09:07

Antal: 2 stycken

Jäsning: 1 timme + 30 minuter + 1 timme

Ugn: 250 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

½ liter vätska, lika delar mjölk och vatten

25 g färsk jäst

2 tsk salt

5 dl kornmjöl

6 dl vetemjöl


Gör så här:

Värm vätskan till fingervärme, 37 grader.

Tillsätt jäst, salt och kornmjöl.

Mät mjölet genom att hälla direkt från påsen i ett litermått.

Vispa degen kraftigt och låt den sedan jäsa en timme under duk.


Mät sedan vetemjölet och tillsätt det.

Arbeta den något sura degen kraftigt.

Tillsätt ev. något mer vetmjöl.

Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.


Arbeta degen på bakbord, ev. med något vetemjöl.

Forma degen till två runda bullar och lägg dem på smord plåt.

Platta med mjölad hand ut varje bulle till en rund kaka, 20 cm i diameter.

Mjöla ytan.

Låt brödet jäsa under duk ca 1 timme.


Nagga bröden och grädda dem sedan i 250 grader 15-20 minuter.

Låt bröden svalna inlindade i bakduk.


Bakar man detta bröd på gammalt finskt sätt sker utbakningen så här:

Degen måste vara lös, 5 dl av varje mjölsort blir lagom.

Mjöla en stor djup tallrik, den kan ev. fuktas först så att mjölet fastnar jämnt.

Låt torka en aning.

Klicka hälften av degen på tallriken och strö mjöl över.

Fatta tag i tallriken med bägge händerna och rulla degen lös från tallriken.

Sväng sedan brödet några gånger runt.

Lägg sedan brödet med den slätaste sidan upp på en annan mjölad djup tallrik där den får jäsa en timme.

Nagga och grädda som ovan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Augusti 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards