Direktlänk till inlägg 2 december 2017
Mängd: ca 1,2 kg
Ingredienser:
500 gram svin- eller ungnötslever
250 gram hel bit späck eller riktigt fett fläsk
1 gul lök
1 msk smör
6 ansjovisfiléer
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk konjak (valfritt)
1 tsk torkad mejram
0,5 tsk torkad ingefära
Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
Skölj och putsa levern.
Skär bort hinnor och senor.
Skär lever och späck i mindre bitar/tärningar.
Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck.
Låt stå i 5 minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
Häll av levern och späcket och lägg i en bunke.
Låt svalna.
Tillsätt alla ingredienser till bunken med lever och späck.
Ställ gärna att kallna helt i kylen.
Hit kan du förbereda.
Mixa hastigt till en jämn smet eller mal och rör ihop.
Du kan mixa i en matberedare eller med en stavmixer.
Eller mala i köttkvarn.
I kvarn går det lättare om allt är väl kylt och kvarndelarna legat i kylen och blivit kalla.
Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm.
Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare.
Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
Smörj formen eller formarna med smör.
Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet.
Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer.
Ca 1 timme och 10 minuter.
Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur.
Större form tar längre tid.
Porslinsform tar längre tid.
Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
Låt svalna.
Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka.
I frys håller leverpastej minst en månad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|