Direktlänk till inlägg 2 december 2017

Hemgjord leverpastej

Av Maria - 2 december 2017 09:00

Mängd: ca 1,2 kg


Ingredienser:

500 gram svin- eller ungnötslever
250 gram hel bit späck eller riktigt fett fläsk
1 gul lök
1 msk smör
6 ansjovisfiléer
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk konjak (valfritt)
1 tsk torkad mejram
0,5 tsk torkad ingefära


Gör så här:

Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
Skölj och putsa levern.

Skär bort hinnor och senor.

Skär lever och späck i mindre bitar/tärningar.
Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck.

Låt stå i 5 minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
Häll av levern och späcket och lägg i en bunke.

Låt svalna.
Tillsätt alla ingredienser till bunken med lever och späck.

Ställ gärna att kallna helt i kylen.

Hit kan du förbereda.
Mixa hastigt till en jämn smet eller mal och rör ihop.

Du kan mixa i en matberedare eller med en stavmixer.

Eller mala i köttkvarn.

I kvarn går det lättare om allt är väl kylt och kvarndelarna legat i kylen och blivit kalla.
Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm.

Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare.

Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
Smörj formen eller formarna med smör.

Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet.

Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer.

Ca 1 timme och 10 minuter.

Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur.

Större form tar längre tid.

Porslinsform tar längre tid.
Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
Låt svalna.
Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka.

I frys håller leverpastej minst en månad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards