Direktlänk till inlägg 2 juni 2018

Smördeg, grundrecept (Glutenfritt)

Av Maria - 2 juni 2018 07:30

Ingredienser:

5 dl ljus glutenfri mjölmix

2 tsk fiberhusk

1 tsk bakpulver

½ tsk salt (utesluts om ditt smör är saltat)

1½-2 dl vatten

50 g smör


Till kavlingen:

ca 1 dl ljus glutenfri mjölmix

150 g kallt smör


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Tillsätt vatten och smör, arbeta ihop till en smidig deg.

Platta till degen så att den blir som en en rektangel, plasta och lägg den i kylen ca 30 minuter.


Mjöla bakbord och deg lätt och kavla ut degen till en rektangel, 20*40 cm.

Skär smöret i tunna skivor och placera ut på halva degen.

Pensla kanterna med vatten.

Vik över den andra halvan och förslut degen utmed kanterna.

Kavla försiktigt ut degen ca 30*30 cm och vik in en tredjedel från ena kanten och sedan en tredjedel från andra kanten, ett så kallat treslag.

Kavla ut degen igen och gör ett nytt treslag från andra ledden.

Plasta och lägg i kylen ca 30 minuter.


Ta ut degen och upprepa proceduren, nu kan du kavla ut degen lite mer.

Kyl minst 30 minuter och upprepa det hela ännu en gång.

Kyl igen.

Nu är degen klar att användas.


Smidig smördeg!

Startdegen ska vara smidig och inte spricka alltför mycket i kanterna när du kavlar ut dne första omgången.

Om det är svårt att trycka ihop sprickorna är degen för torr.

När du sedan kavlar degen med smör inuti får du vara försiktig och inte kavla fram smöret mot kavel eller bänk.

Skulle det ändå ske, mjöla, så att det inte kladdar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards