Direktlänk till inlägg 2 juni 2018
Ingredienser:
5 dl ljus glutenfri mjölmix
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
½ tsk salt (utesluts om ditt smör är saltat)
1½-2 dl vatten
50 g smör
Till kavlingen:
ca 1 dl ljus glutenfri mjölmix
150 g kallt smör
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt vatten och smör, arbeta ihop till en smidig deg.
Platta till degen så att den blir som en en rektangel, plasta och lägg den i kylen ca 30 minuter.
Mjöla bakbord och deg lätt och kavla ut degen till en rektangel, 20*40 cm.
Skär smöret i tunna skivor och placera ut på halva degen.
Pensla kanterna med vatten.
Vik över den andra halvan och förslut degen utmed kanterna.
Kavla försiktigt ut degen ca 30*30 cm och vik in en tredjedel från ena kanten och sedan en tredjedel från andra kanten, ett så kallat treslag.
Kavla ut degen igen och gör ett nytt treslag från andra ledden.
Plasta och lägg i kylen ca 30 minuter.
Ta ut degen och upprepa proceduren, nu kan du kavla ut degen lite mer.
Kyl minst 30 minuter och upprepa det hela ännu en gång.
Kyl igen.
Nu är degen klar att användas.
Smidig smördeg!
Startdegen ska vara smidig och inte spricka alltför mycket i kanterna när du kavlar ut dne första omgången.
Om det är svårt att trycka ihop sprickorna är degen för torr.
När du sedan kavlar degen med smör inuti får du vara försiktig och inte kavla fram smöret mot kavel eller bänk.
Skulle det ändå ske, mjöla, så att det inte kladdar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|