Direktlänk till inlägg 18 mars 2019
Måndag:
Korv i röd sås: Fräs 400 g strimlad falukorv och 1 hackad gul lök i 1 msk smör. Rör ner 3 msk tomatpuré, 1 msk chilisås, 2 dl vatten och ½ köttbuljongtärning. Krydda med 2 krm rosmarin, salt och peppar. Sjud 3-4 minuter och runda av med ½ dl matlagningsgrädde. Bjud kokt ris till.
Tisdag:
Snabba champinjonsoppan: Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Blanda ner 1 burk champinjoncreme (200 g) och 2 dl matlagningsgrädde. Vispa ner 3 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Salta och peppra, låt sjuda 5 minuter. Blanda eventuellt i 10 g skivade brynta champinjoner.
Onsdag:
Lax i ugn: Lägg ca 500 g lax skuren i 4 bitar i en smord form. Häll över 1 dl fiskbuljong. Droppa lite citron över fisken, salta och fördela ca 1 dl hackad dill. Sätt formen i 200 graders varm ugn i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och lättkokt broccoli.
Torsdag:
Potatisplättar med yoghurtsås: Blanda 6 dl grovt riven potatis, 3 dl grovt rivna morötter, 1½ dl strimlad purjolök och 1 ägg. Salta och peppra. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på var sida. Servera med en sås på 3 dl yoghurt smaksatt med 3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl hackad färsk basilika (eller 2 krm torkad).
Fredag:
Fläskkotlett med smak av salvia: Blanda samman salt, peppar och 1 tsk salvia och krydda 4 kotletter. stek dem i smör tills de gått färg. Häll över 2 dl köttbuljong och låt kotletterna puttra tills de är klara. Ta upp kotletterna och red eventuellt av såsen med lite mjöl. Strö över 2 msk färsk hackad persilja. Servera med potatis och lättkokt purjolök.
Lördag:
Söndag:
Svampfylld kycklingfilé.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|