Alla inlägg under juni 2019

Av Maria - 21 juni 2019 10:15

Ingredienser:

2 äpplen
4 krm kanelkrydda
2 kanelstänger
1 msk socker
2 msk flytande honung
1 tesked solroskärnor
1 tesked pumpakärnor

 

Gör så här:

Skiva äpplena i klyftor, du kan ta bort skalet om du vill.

Lägg äpplena på en stor bit aluminiumfolie.

Krydda med kanelen och sockret över äppelklyftorna.

Ringla sedan över honung och strö över solroskärnorna och pumpakärnorna jämnt fördelat över äppleklyftona.

Avsluta med att lägga kanelstängerna ovanför äpplena och packa ihop folien till ett litet paket. 

Låt stå på grillen i ca 20 minuter.

Använder du istället ugnen ska du använda 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljyoghurt eller vaniljglass medan äppelklyftona fortfarande är varma.

Av Maria - 21 juni 2019 08:45

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 20 juni 2019 13:15

Ingredienser:

1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Skala, klyfta och kärna ur äpplena.

Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.

Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.

Rör om då och då.

Vispa äpplena till mos.

Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.

Förvara kallt.

Av Maria - 20 juni 2019 10:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk
4 msk vatten
1 tsk gurkmeja
En nypa riven ingefära
1/4 tsk vaniljsocker
Två tsk honung

 

Gör så här:

En nypa kardemumma, kanel, eller kryddnejlika.

Av Maria - 20 juni 2019 10:45

Ingredienser:
1 burk kokta vita bönor (ca 380g)
2 st morötter
1 st rött äpple
3 st apelsiner
3 dl kallt vatten
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk ingefära

 

Gör så här:

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

Skala morot och apelsin.

Skär i mindre bitar.

Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.

Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare.

Av Maria - 20 juni 2019 09:45

Ingredienser:
Grillad fransyska:

1 700 grams bit fransyska
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk havssalt
2 dl valfri marinad

 

Hajkbomber:

4 potatisar
2 morötter
2 tomater
3 champinjoner
1 gul lök
2 färska jalapenos (färsk chili går också bra)
1 mask olja
Salt peppar

 

Gör så här:
Fransyska:

Gnid in hela fransyskan med den pressade vitlöken, gnid in havssaltet och lägg fransyskan på grillen. Det är svårt att säga när det är klar men ca 40 minuters grillning blev ganska lagom för 800 grams bit. Under grillningen penslar man med marinaden ca var 10 minut.

 

Hajkbomber:

Klyfta potatisarna och morötterna.

Dela löken i strimlor. Skiva tomaterna och champinjonerna.

Skiva jalapeno eller chilin och lägg sedan allt i foliepaket.

Krydda med salt och peppar eller andra kryddor du gillar och ringla sedan lite olja över.

Lägg bomberna på grillen och låt ligga i ca 40 minuter.

Av Maria - 20 juni 2019 09:00

Ugn: 150 grader, 1 timme


Ingredienser:

3 ägg
3 dl Strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk  Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk bakpulver


Fyllning:
2–3 dl vispgrädde
3–4 dl färska bär


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll upp smeten i en ordentligt smord och bröad springform, ca 25 cm i diameter.

Grädda mitt i ugnen i 150° i 1 tim.
Låt kakan vara kvar på formens botten.
Vispa grädden fast och fyll i kratern på kakan.

Strö över bären.

Servera genast.


Tips!

Djupfrysta hallon eller körsbär, som är torra bär, fungerar också bra till fyllning.

Av Maria - 19 juni 2019 18:25




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
5 dl kokt, kallt råris

3 msk vatten

2 msk olja

1 msk vinäger

2 tsk rivet apelsinskal

3 krm salt

1 krm peppar

600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax

400 g färska eller djupfrysta haricots verts

2 apelsiner

½ gurka


Gör så här:
Blanda riset med vatten, olja, vinäger, apelsinskal, salt och peppar.

Dela laxen i mindre bitar och lägg dem ovanpå riset.

Koka haricots verts i lättsaltat vatten i en kastrull ca 5 minuter enligt förpackningens anvisningar.

Spola dem hastigt med kallt vatten och låt dem rinna av.

Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.

Skala och skär gurkan i bitar.

Lägg haricot verts, apelsin och gurka ovanpå laxen och servera.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards