Alla inlägg under juni 2019
Ingredienser:
2 äpplen
4 krm kanelkrydda
2 kanelstänger
1 msk socker
2 msk flytande honung
1 tesked solroskärnor
1 tesked pumpakärnor
Gör så här:
Skiva äpplena i klyftor, du kan ta bort skalet om du vill.
Lägg äpplena på en stor bit aluminiumfolie.
Krydda med kanelen och sockret över äppelklyftorna.
Ringla sedan över honung och strö över solroskärnorna och pumpakärnorna jämnt fördelat över äppleklyftona.
Avsluta med att lägga kanelstängerna ovanför äpplena och packa ihop folien till ett litet paket.
Låt stå på grillen i ca 20 minuter.
Använder du istället ugnen ska du använda 200 grader i ca 30 minuter.
Servera med vaniljyoghurt eller vaniljglass medan äppelklyftona fortfarande är varma.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Ingredienser:
1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
Förvara kallt.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 dl kokosmjölk
4 msk vatten
1 tsk gurkmeja
En nypa riven ingefära
1/4 tsk vaniljsocker
Två tsk honung
Gör så här:
En nypa kardemumma, kanel, eller kryddnejlika.
Ingredienser:
1 burk kokta vita bönor (ca 380g)
2 st morötter
1 st rött äpple
3 st apelsiner
3 dl kallt vatten
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk ingefära
Gör så här:
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Skala morot och apelsin.
Skär i mindre bitar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare.
Ingredienser:
Grillad fransyska:
1 700 grams bit fransyska
4 pressade vitlöksklyftor
3 msk havssalt
2 dl valfri marinad
Hajkbomber:
4 potatisar
2 morötter
2 tomater
3 champinjoner
1 gul lök
2 färska jalapenos (färsk chili går också bra)
1 mask olja
Salt peppar
Gör så här:
Fransyska:
Gnid in hela fransyskan med den pressade vitlöken, gnid in havssaltet och lägg fransyskan på grillen. Det är svårt att säga när det är klar men ca 40 minuters grillning blev ganska lagom för 800 grams bit. Under grillningen penslar man med marinaden ca var 10 minut.
Hajkbomber:
Klyfta potatisarna och morötterna.
Dela löken i strimlor. Skiva tomaterna och champinjonerna.
Skiva jalapeno eller chilin och lägg sedan allt i foliepaket.
Krydda med salt och peppar eller andra kryddor du gillar och ringla sedan lite olja över.
Lägg bomberna på grillen och låt ligga i ca 40 minuter.
Ugn: 150 grader, 1 timme
Ingredienser:
3 ägg
3 dl Strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk Vaniljsocker Fairtrade
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2–3 dl vispgrädde
3–4 dl färska bär
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll upp smeten i en ordentligt smord och bröad springform, ca 25 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen i 150° i 1 tim.
Låt kakan vara kvar på formens botten.
Vispa grädden fast och fyll i kratern på kakan.
Strö över bären.
Servera genast.
Tips!
Djupfrysta hallon eller körsbär, som är torra bär, fungerar också bra till fyllning.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
5 dl kokt, kallt råris
3 msk vatten
2 msk olja
1 msk vinäger
2 tsk rivet apelsinskal
3 krm salt
1 krm peppar
600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax
400 g färska eller djupfrysta haricots verts
2 apelsiner
½ gurka
Gör så här:
Blanda riset med vatten, olja, vinäger, apelsinskal, salt och peppar.
Dela laxen i mindre bitar och lägg dem ovanpå riset.
Koka haricots verts i lättsaltat vatten i en kastrull ca 5 minuter enligt förpackningens anvisningar.
Spola dem hastigt med kallt vatten och låt dem rinna av.
Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor.
Skala och skär gurkan i bitar.
Lägg haricot verts, apelsin och gurka ovanpå laxen och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|