Alla inlägg under juni 2019
Ingredienser:
30g gurkmeja
1 kg apelsiner
200g ingefära
1 st citron eller lime
Gör så här:
Blanda gurkmeja, ingefära och bitar av citrusfrukter.
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt.
Späd ev. med vatten.
Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska.
Det går också bra att sila genom en finmaskig sil, men då kommer juicen att skikta sig mer.
Tillsätt gurkmeja när du kokar pasta eller ris – gyllengult!
Blanda i en tsk gurkmeja i potatismoset – mycket godare!
Tillsätt 1 tsk gurkmeja i hummus – härlig färg och en extra piff!
Byt ut tomatsås till köttfärssåsen med två äpplen i bitar 1 tsk gurkmeja och en tsk curry – smarrigt!
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Potatismos:
8 stora kokta potatisar
100gr smält smör
2 dl mjölk
250 gr stekt falukorv kryddad med svartpeppar
Gör så här:
Koka först potatisen och pressa den sedan med en potatispress i en stor skål.
Häll på smält smör och mjölk och använd en potatisstöt eller potatispress för att få så klumpfritt och smidigt mos som möjligt.
Servera med stekt falukorv.
Antal: 8 stycken
Ugn: 175 grader, 15 minter
Ingredienser:
3 ägg
1 dl havregryn
1 dl kokosmjöl
½ dl psylliumfrön
1½ tsk bakpulver
Salt
25 g smör
6-8 soltorkade tomater
4 msk kesella
1½ dl fetaost
Gör så här:
Vispa äggen fluffiga.
Finfördela havregrynen med fingrarna.
Blanda de torra ingredienserna.
Smält smöret.
Hacka de soltorkade tomaterna.
Blanda ner äggen, kesellan, smöret och de soltorkade tomaterna i mjölblandningen.
Smula fetaosten och blanda ner den i degen.
Forma bullar med händerna och lägg dem i bullformar eller på ett bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15 minuter.
Matiga och inte så söta muffins som går snabbt att baka och ypperligt att frysa in.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 st gul lök
500g blomkål (eller färdigt blomkålsris)
1/2 dl solrosfrön
2 msk smör
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl hackad persilja
Gör så här:
Skala, dela och hacka löken.
Riv blomkålen på den grova sidan på rivjärnet, eller använd färdigrivet blomkålsris.
Fräs lök och solrosfrön i smör i en stekpanna ca 5 minuter.
Tillsätt blomkålsris och gurkmeja.
Låt fräsa ytterligare ett par minuter.
Krydda med salt och peppar.
Rör ner persiljan.
Ingredienser:
4 portioner kokt pasta
1 gurka
6 tomater
1 röd lök
3 nävar ruccolasallad
valfri mängd oliver
Gör så här:
Koka först pastan och låt den kallna.
Skär grönsaker och blanda ihop allt i en stor skål.
Snabbt, gott och busenkelt.
Antal: 10 portioner
Ingredienser:
Sorbet:
2 gelatinblad
2½ dl Florsocker
1½ dl vatten
5 dl mousserande vin
Hallonsås:
1 dl hallon, frysta
2 dl Florsocker
100 g vit choklad, hackad
Gör så här:
Sorbet:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
Lös upp florsockret i vattnet och låt koka upp, ta av plattan och krama ur och tillsätt gelatinbladen under omrörning.
Blanda ner det mousserande vinet och häll upp i tio små formar.
Täck med aluminiumfolie och stick ner skeden.
Ställ i frysen.
Hallonsås:
Koka upp de frysta hallonen, låt svalna.
Blanda hallonen med florsockret och tryck genom en finmaskig sil.
Servera champagnesorbeten med hallonsåsen och hackad vit choklad.
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 msk smält smör
1 krm salt
3 krm chili flakes
1/2 dl kokos
2 ägg
Gör så här:
Häll vetemjöl i en skål, häll på med salt, chili flakes och kokos.
Tillsätt sedan mjölken och det smälta smöret och rör till en smet.
Tillsätt sedan två ägg och vispa ordentligt en stund.
Sen är det bara att grädda som vanliga pannkakor.
Servera med vitlökssås eller crème fraiche.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|