Alla inlägg under mars 2019
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, 35 minuter
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
7 dl mjölk
1 tsk salt
1 påse syltat hackat apelsinskal
1½ dl kärnfria russin
(1 dl sötmandel - hackad)
7 dl grahamsmjöl (420 g)
7-8 dl matbrödsmjöl av vete (350-400 g)
Till formen och att strö ovanpå:
Vetegroddar
Gör så här:
Smula jästen, smält margarinet och slå på mjölken.
Värm till fingervarmt.
Slå det över jästen, tillsätt salt.
Arbeta in mjöl, frukt och mandel till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken ca 40 minuter.
Arbeta ihop degen, dela mitt itu och forma till 2 längder.
Lägg i smorda formar strödda med vetegroddar.
Pensla bröden med ljumt vatten och strö över vetegroddar.
Låt jäsa upp i form ca 30 minuter.
Pricka bröden och grädda i 200 grader, 35 minuter.
Ingredienser:
4 mangofrukter
1 äpple
2 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
½ dl russin
2 dl socker
2 bitar hel ingefära
1 tsk chilipulver
1/4 tsk salt
1 tsk certo fruktpektin
1 msk socker
Gör så här:
Skala och skär frukten i mindre bitar.
Koka upp vinäger och vatten i syltgrytan, lägg i frukten, russin och socker, ingefära, chilipulver och salt.
Rör om och koka sakta under lock 1 timme.
Blanda pektinet med sockret och rör ner, koka 1 minut.
Ös upp chutneyn i bensoatsköljda burkar, sätt på täta lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
2 gröna äpplen
1 kruka basilika
1 kruka krispsallad
Dressing:
2 msk äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger
3 msk olivolja
Till servering:
Grillad kryddkorv
Färskpotatis
Gör så här:
Ansa och dela blomkålen i buketter.
Stek dem i oljan, smaksätt med salt och peppar.
Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
Skär basilikan grovt och riv salladen i grova "bitar".
Blanda ihop dressingen.
Blanda blomkål, äpple, basilika och sallad med dressingen.
Smaksätt med salt och peppar.
Servera blomkålssalladen med grillad kryddkorv och rostad färskpotatis.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
200 g smör, kylskåpskallt
4½-5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk konjak eller konjaksessens
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Hacka samman smör, vetemjöl och strösocker.
Tillsätt konjaken och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen vila inlindad i plastfolie i kylskåp en stund.
Dela degen i mindre bitar.
Rulla ut dessa till långa smala längder och skär dem i ca 12 cm långa bitar.
Sno två bitar om varandra och forma till små kransar.
Lägg kransarna på plåtarna och grädda kakorna i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Tips!
Det går att ersätta konjaken med likör.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
1 zucchini
2 (á 200 g) halloumiost
1 msk olja
Salt
Peppar
420 g pastasås zucchini
1 dl vispgrädde
1 dl vatten
12 lasagneplattor
140 g bresaola
65 g rucola
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär zucchinin och halloumin i tunna skivor.
Stek zucchinin i omgångar i oljan i en stekpanna, salta och peppra.
Lägg upp på ett fat.
Blanda pestosåsen med grädden och vattnet.
Varva såsen, lasagneplattorna, zucchinin och halloumin i en ugnssäker form, ca 20*30 cm.
Börja och avsluta med såsen.
Toppa med halloumin.
Sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter.
Servera lasagnen med breasoala och rucola.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 litet stånd broccoli med stjälkar, 250 g
2 små morötter
1 liten rödbeta, ca 50 g
Isbitar
Gör så här:
Pressa samtliga ingredienser till juice och häll upp i ett högt glas.
Lägg i krossad is och garnera eventuellt med en kvist koriander.
Till en kaka:
½ paket digestivekex
150 g smält smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
400 g creme cheese
2½ dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
dl frysta blåbär
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smula digestivekexen och smält smöret. Blanda. Platta ut på botten av en ungsfast form med avtagbar kant. Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Tillsätt sedan kesellan och creme cheesen. Vispa mjuk och krämig. Höj ugnen till 225 grader.
Blanda i ett ägg i tagen i färskostblandningen. Häll sedan i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner det i smeten.
Häll över smeten i formen. Strö blåbär över. Ställ in i ugn i 30 min. Stäng sedan av ugnen och låt den stå på eftervärme i yttligare 30 minuter. Om kakan börjar få för mycket färg kan man lägga på aluminiumfolie på kakan.
Låt kakan stå i kylskåpet över natten.
Antal: ca 45 stycken
Vila: ca 2 timmar
Ugn: 175 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Färgat socker:
1 dl strösocker
2-3 droppar röd hushållsfärg
Fyllning:
1 dl blåbärssylt
Gör så här:
Vispa smör, vaniljsocker och strösocker vitt och pösigt.
Tillsätt vetemjölet och blanda allt till en smulig deg.
Nyp ihop degen med händerna på ett lätt mjölat bakbord.
Färgat socker:
Häll strösockret i en plastpåse och tillsätt ett par droppar hushållsfärg.
Skaka påsen tills färgen är jämnt fördelad.
Dela degen i två bitar och rulla ut varje bit till en rulle, 3-4 cm i diameter.
Rulla dem i färgat socker och vira in dem i smörpapper.
Lägg rullarna i kylskåp i ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär centermetertjocka skivor av rullarna och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Gör en grop med tummen i varje kaka och fyll med sylt.
Grädda kakorna i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem kallna på plåten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|