Alla inlägg under augusti 2019
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
8 sparrisstjälkar
ramslöksmajonnäs
parmesan, jag använde parmigiano reggiano
extra virgin olivolja
flingsalt
Ramslöksmajonnäs:
15 ramslöksblad, förvällda
2 dl solrosolja (eller annat neutral olja)
1 äggula, rumstempererad
citronsaft
salt
vitpeppar
Gör så här:
Bryt bort den träiga delen på sparrisarna.
Koka i lättsaltat vatten ca 1-2 minuter.
Låt rinna av.
Lägg en rejäl klick majonnäs på varje tallrik.
Lägg sparrisen bredvid, hyvla över parmesan, ringla över olja och en nypa salt.
Servera genast, eventuellt med gott bröd till.
Ramslöksmajonnäs:
Mixa oljan med ramslöksbladen tills du har en så slät olja som möjligt.
Lägg äggulan i en hög smal bägare och vispa med stavmixer/elvisp medan du tillsätter oljan först droppvis sedan i en tunn stråle.
Smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar.
Låt stå en halvtimme för att smakerna ska framträda.
Antal: 4 portioner
Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter
Ingredienser:
8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök
0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven
Servering:
8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.
Salta och peppra.
Lägg över i en ugnsform.
Strimla de soltorkade tomaterna.
Skala och finhacka vitlöken.
Finhacka chilin.
Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.
Tillsätt grädden och parmesanosten.
Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Dela körsbärstomaterna i halvor.
Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.
Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.
Servera gratängen direkt med pasta.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20-25 minuter + 125 grader, ca 1 timma
Ingredienser:
600 g entrecôte i hel bit
2 klyftor vitlök
2-3 kvistar timjan
½ chili
Smör och olja till stekning
100 g smör
ca 1½ dl kraftigt rödvin
2 klyftor vitlök
4 soltorkade tomater
½ gul lök
1 nypa socker
900 g potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
2 tsk mixad peppar
Olja
Salt
Gör så här:
Mortla pepparn och dela potatisen.
Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt.
Blanda runt tillsammans med olja.
Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet.
Allt ska få stekyta.
Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
Slå smöret över köttbiten medan du steker.
Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader.
När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.
Fortsätt med smöret.
Hacka lök och vitlök fint.
Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat.
Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt.
Ta av från värmen och låt svalna helt.
Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret.
Blanda ordentligt.
Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Antal: 6 portioner
Ugn: 250 grader, caa 10 minuter
Ingredienser:
6 port Felix Klassiskt Potatismos
9 dl vatten, kokande
100 g smör
50 g parmesanost
1 kruka persilja
1 tsk tryffelolja (efter smak)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp vattnet och smält smöret.
Vispa ihop vattnet med potatismospulvret.
Finhacka persilja och riv parmesan.
Vänd ner i moset tillsammans med tryffelolja.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer tryffelolja efter smak.
Lägg i 6 st enportionsformar.
Strö över lite mer riven parmesan och grädda i ugnen ca 10 minuter tills moset är gyllene!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|