Alla inlägg under augusti 2019

Av Maria - 19 augusti 2019 09:30

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Av Maria - 18 augusti 2019 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 stycken hamburgerbröd


Kycklingburgaren:

3 kycklingfiléer

1 ägg

½ dl hackad färsk koriander

2 små finhackade salladslökar

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Smör

4 salladsblad

½ rödlök


Mangosås:

1 mogen mango

Skalet av 1 lime och ev saften

½ röd chili

1 dl créme fraiche eller turkisk yoghurt

Salt

Vitpeppar


Gör så här:

Gör först såsen: 

Skala och hacka mangon i mindre bitar.

Riv skalet av en lime och finhacka chilin.

Blanda crème fraiche, mango, lime och chili i en skål och smaka av med salt, peppar och eventuellt limesaft.


Kycklingburgaren:

 Lägg i kycklingfilé i en matberedare och mixa till en färs.

Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, hackad koriander, salladslök, salt och peppar.

Forma färsen till fyra burgare och stek dem i smör på medeltemperatur i ca 5 minuter per sida eller tills kycklingen är genomstekt.



Fördela sallad på hamburgerbröden och lägg en burgare i varje bröd.

Klicka på mangosåsen och toppa med några rödlöksringar.

Av Maria - 18 augusti 2019 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g lax

1/2 dl olivolja

1/2 msk rosépeppar

Flingsalt

1/2 citron


Marinerade tomater:

1/2 kruka färsk basilika

100 g soltorkade tomater

200 g pesto

1/2 dl olivolja

2 msk balsamvinäger

Salt

Peppar

1 rödlök

750 g körsbärstomater i olika färger

70 g rucolasallad

50 g pinjenötter


Gör så här:

Börja med att marinera tomaterna.

Riv ner basilika i en skål.

Grovhacka soltorkade tomater och blanda ner dem i samma skål tillsammans med hälften av peson, olivoljan och balsamvinäger.

Krydda med salt och peppar.

Dela tomaterna, skala och skiva rödlöken och vänd ner i skålen med örtsåsen.

Låt stå kallt och marinera tills servering.

Ringla olivolja över laxfiléerna och krydda med rosépeppar och flingsalt.

Stek dem cirka 5 minuter per sida i en stekpanna.

Lägg laxfiléerna på fyra fat och pressa över saften från 1/2 citron.

Fördela rucolasalladen bredvid laxen och lägg marinerade tomater på rucolan.

Rosta pinjenötterna i en torr panna och toppa tomaterna med.

Fördela resten av peston på tallrikarna.

Av Maria - 18 augusti 2019 16:15

Ingredienser:

ca 3 dl gräddfil
ca 3 dl skinka strimlad, hackad (det går bra med påläggsskinka)
ca 3 msk majonnäs
ca 3 msk riven ost

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och salta och peppra lite efter tycke och smak.

Passar bra till:

Servera till baguette eller bakad potatis.

Av Maria - 18 augusti 2019 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400 g fläskfärs

100 g sockerärter

250 g sparrisbroccoli

200 g sobanudlar

1 liter Thaisoppa


Gör så här:
Arbeta in 1 tsk salt i färsen, rulla till riktigt små bollar.

Stek dem gyllene i smör i en stekpanna ca 3 minuter.

Strimla 6 sockerärter och spara till garnering, halvera resten.

Dela sparrisbroccolin.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, tillsätt grönsakerna när 1 minut återstår.

Häll av i durkslag och skölj hastigt i kallt vatten.

Värm soppan.

Fördela nudlar, grönsaker och köttbullar i skålar.

Häll den varma soppan över.

Toppa med strimlade sockerärter.

Av Maria - 18 augusti 2019 06:00

Antal: 6 glas


Ingredienser:

6 dl äppelmust
1 tsk vaniljsocker
1 kanelstång
2 dl calvados


Gör så här:

Koka upp äppelmust, vaniljsocker och kanelstång.

Ta av från värmen och häll i calvados.
Häll upp i sex stycken små värmetåliga koppar eller glas.

Servera varma.

Av Maria - 17 augusti 2019 18:15

Antal: 12 st

Jästid: 30 + 30 minuter

Ugn: 225°C, ca 10 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten

1 dl olivolja

2 tsk salt

2 dl havrekli

12 dl dinkelsikt

1 ägg

Olika frön, tex svarta och vita sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön, dillfrön


Gör så här:

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av det fingervarma vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.
Blanda i havrekli och dinkelsikt, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig.
Jäs degen övertäckt i 30 minuter.


Sätt ugnen på 225°C.
Ta upp degen och knåda den lätt.
Baka sedan ut till bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt.
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.


Vispa ett ägg lätt och pensla bröden.
Strö på olika frön och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Av Maria - 17 augusti 2019 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl  rödvin
2  schalottenlökar, hackade
1  lagerblad
1 kvist  timjan
Peppar
3 dl  hemlagad kalvfond
Salt
1 msk  rödvinsvinäger
1 msk  smör

 

Gör så här:

Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar. 

Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemmagjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
Smaka av!

Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger.

När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den. 
Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackpotatis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards