Direktlänk till inlägg 8 september 2020
Antal: 2 bakformar
Jäsning: 45 minuter + 45 minuter
Ugn: 250 grader, 50-60 minuter + 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
250 g färska spenatblad eller fryst hackad spenat (2 paket à 250 g)
50 g jäst
½ liter ljummet vatten
2½ msk råsocker
1 msk havssalt
½ dl olivolja
3 dl grahamsmjöl
100 g solrosfrön
7-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Rensa och skölj den färska spenaten.
Hacka den rå i matberedare eller hacka den fint med kniv.
Används fryst spenat skall den tinas först.
Pressa dessutom ur så mycket vätska som möjligt innan spenaten blandas i degen.
Lös upp jästen i litet av det ljumna vattnet.
Häll på resten av vattnet.
Rör i socker, salt, olja, och grahamsmjöl.
Tillsätt sedan spenat, solrosfrön och vetemjöl.
Knåda degen så att den blir elastisk och smidig.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 45 minuter.
Arbeta degen.
Forma till två limpor.
Lägg ett bakplåtspapper i varje bakform.
Lägg därefter ner deglimporna i formarna.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
Skär några snitt i de jästa bröden med skarp kniv.
Grädda i 50-60 minuter i 250 grader.
Sänk värmen till 200 grader och låt stå i ytterligare 15 minuter.
Stjälp upp bröden på bakgaller och låt dem kallna under bakduk.
Det här brödet är grönt av färsk spenat.
Det känns hälsosamt och smakar gott.
Brödet serverades i början av 1990-talet på Design Center i Stockholm.
Där kunde man äta gott och nyttigt och inte särskilt dyrt.
Design Center är nu borta men brödreceptet lever kvar.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|