Direktlänk till inlägg 14 september 2020
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren.
Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|