Alla inlägg under januari 2020

Av Maria - 27 januari 2020 08:30

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:

Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.

Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.

Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.

Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.

Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.

Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.

Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett:

Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.

Salta och peppra.

Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.

Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.

Fördela blandningen på kotletterna.

Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S

ervera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:

Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.

Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.

Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.

Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.

Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.

Salta och peppra. Tärna 1 äpple.

Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa:

Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.

Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.

Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare:

Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.

Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Av Maria - 26 januari 2020 18:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 gurka
ca 100 g champinjoner
75 g mjuk lättost
örtsalt och svartpeppar
färska basilikablad, strimlade
0,5 dl matvete (eller fullkornsris)


Gör så här:

Värm ugnen till 250°.

Skär av ändarna på gurkan, dela den på längden och gröp ur kärnhuset.

Lägg den i en ugnsform.
Skiva svampen och blanda den med lättost.

Krydda med salt, svartpeppar och basilika.
Gratinera ca 10 minuter tills osten fått färg och servera med kokt matvete eller ris.

Av Maria - 26 januari 2020 14:45

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
Rabarberfyllning:

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 citron, saften


Kolasmuldeg:

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Servering:

vaniljglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål.

Lägg i en ugnssäker form.

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
Servera gärna varm med vaniljglass.

Av Maria - 26 januari 2020 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500-600 g kycklingfilé


Marinad:

2 dl yoghurt

1 msk curry

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk olja

1 krm salt


Jordnötssås:

2 dl matlagningsyoghurt

1 dl jordnötter

½ liten rödlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

2 tomater

1 tsk rivet citronskal

1 msk curry

1 msk olja

2 tsk pressad citron

1 tsk honung


Gör så här:

Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.

Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.

Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.

Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.

Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.

Sjud i ca 2 minuter.

Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.

Trä upp kycklingbitarna på grillspett.

Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.

Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.

Av Maria - 26 januari 2020 08:15

Antal: 2 scones

Ugn: 225 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk 

2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.

Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.

Av Maria - 26 januari 2020 07:15

Ingredienser:
1 marängbotten
2 dl vaniljvisp
250 g kesella kvarg rabarber
jordgubbar i massor

 

Gör så här:

Lägg marängbotten i en form med löstagbar kant.

Bred på kesellan.

Vispa vaniljsåsen och bred ovanpå kesellan.

Ställ i frysen i minst 3 timmar.

Tag fram en liten stund före servering och garnera med skivade jordgubbar.

Av Maria - 25 januari 2020 18:30

Ingredienser:

1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja 

1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad


Gör så här:

Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.

Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.

Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.

Av Maria - 25 januari 2020 16:30

Antal: 16 stycken

Jäsning: 45 minuter + 20 minuter

Ugn: 250 grader, 8-9 minuter


Ingredíenser:

50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt


Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.

Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.


Dela degen i 16 bitar.

Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.

Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.

Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.

Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.

Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.



Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.

Låt dem svalna på ett galler under bakduk.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Januari 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards