Alla inlägg under september 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Ingredienser:
1 burk kokta vita bönor (ca 380 g)
2 st morötter
1 st rött äpple
3 st apelsiner
3 dl kallt vatten
½ tsk gurkmeja
½ tsk ingefära
Gör så här:
Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.
Skala morot och apelsin.
Skär i mindre bitar.
Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare.
Antal: 3 portion
Ingredienser:
30 g gurkmeja
1 kg apelsiner
200 g ingefära
1 st citron eller lime
Gör så här:
Blanda gurkmeja, ingefära och bitar av citrusfrukter.
Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt.
Späd ev. med vatten.
Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska.
Det går också bra att sila genom en finmaskig sil, men då kommer juicen att skikta sig mer.
Mängd: ca 2 dl
Ingredienser:
½ liter hallon (ca 250 g)
½ liter jordgubbar (ca 250 g)
1½ dl strösocker
250 g smör, rumsvarmt
Gör så här:
Rensa hallonen.
Skölj och snoppa jordgubbarna.
Lägg jordgubbar och hallon i en bunke och mixa slätt med en mixerstav.
Häll bärmoset i en kastrull tillsammans med sockret och koka under ständig omrörning tills det får en sirapsliknande konsistens, ca 10 minuter.
Passera bärsirapen genom en sil och låt kallna i kyl.
Vispa smöret fluffigt med elvisp.
Ringla ner bärsirapen under vispning.
Förvara smöret i en väl rengjord burk i kylen.
Det sötsyrliga bärsmöret passar utmärkt på rostat bröd eller nybakta scones.
Det håller ca 2 veckor.
Antar: 4 portioner
Ingredienser:
12 skivor rökt lammstek
150 g färskost
2½ msk färskriven pepparrot
2 msk hackad mynta
Hela blad av mynta
Gör så här:
Lägg stekskivorna aningen omlott, fyra och fyra.
Bred på osten och toppa med pepparrot.
Rulla ihop i folie, och lägg kallt.
Skär i munsbitar, garnera med myntablad.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ strimlad purjolök
75 g skivade champinjoner
50 g strimlade sockerärter
½ tärnad paprika
½ skivad chilifrukt
1 msk olivolja
½ dl skivade svarta oliver, 25 g
100 g halverade körsbärstomater
1 burk avrunna kräftstjärtar, 170 g
50 g skivad mango
100 g algnudlar
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk honung
Strimlad basilika
Salt
Peppar
Garnera med:
Basilika
Gör så här:
Fräs purjolök, svamp, sockerärter, paprika och chili lätt i olja.
Tillsätt oliver och tomater och låt fräsa med någon halvminut.
Ta av från värmen och blanda ner kräftstjärtar, mango, algnudlar, vinäger, honung och basilika.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 kg höns, kyckling eller kalvkött (gärna med ben)
1½-2 liter vatten
1-3 morötter
1 palsternacka
1 bit purjolök (ca 10 cm)
1 gul lök
1-2 kvistar persilja
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Gör så här:
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten.
Koka upp och skumma om det behövs.
Lägg i ansade och mindre bitar skurna rotsaker, lök, persilja och kryddor.
Sjud köttet under lock tills det är genomkokt och mört.
Ta upp köttet och sila buljongen.
Häll tillbaka buljongen i rengjord gryta och reducera buljongen (koka ihop) tills den fått en kraftig smak och önskad mängd.
Kyl snabbt om buljongen inte ska användas genast.
På kyld buljong går fettet lätt ta bort.
Förvara i kylskåp eller frys.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|