Alla inlägg under september 2020

Av Maria - 6 september 2020 21:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft 

1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning


Kall dillsås:

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar


Gör så här:
Kall dillsås:

Börja med såsen.

Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.


Panerad fisk:

Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.

Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.

Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.

Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.

Av Maria - 6 september 2020 20:45

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat 

5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap


Gör så här:

Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.

Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.

Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.

De ska inte bli för mörka.

Låt svalna på brödgaller.

Av Maria - 6 september 2020 19:00

Ingredienser:

1 burk kokta vita bönor (ca 380 g)
2 st morötter
1 st rött äpple
3 st apelsiner
3 dl kallt vatten
½ tsk gurkmeja
½ tsk ingefära

 

Gör så här:

Häll av, skölj och låt bönorna rinna av.

Skala morot och apelsin.

Skär i mindre bitar.

Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.

Mixa alla ingredienser i en blender eller matberedare.

Av Maria - 6 september 2020 18:30

Antal: 3 portion


Ingredienser:
30 g gurkmeja
1 kg apelsiner
200 g ingefära
1 st citron eller lime

 

Gör så här:

Blanda gurkmeja, ingefära och bitar av citrusfrukter.

Lägg alla ingredienser i en blender och mixa slätt.

Späd ev. med vatten.

Sila genom silduk eller en tunn kökshandduk och tryck ut all vätska.

Det går också bra att sila genom en finmaskig sil, men då kommer juicen att skikta sig mer.

Av Maria - 6 september 2020 10:00

Mängd: ca 2 dl


Ingredienser:
½ liter hallon (ca 250 g)

½ liter jordgubbar (ca 250 g)
1½ dl strösocker

250 g smör, rumsvarmt


Gör så här:

Rensa hallonen.

Skölj och snoppa jordgubbarna.

Lägg jordgubbar och hallon i en bunke och mixa slätt med en mixerstav.

Häll bärmoset i en kastrull tillsammans med sockret och koka under ständig omrörning tills det får en sirapsliknande konsistens, ca 10 minuter.

Passera bärsirapen genom en sil och låt kallna i kyl.

Vispa smöret fluffigt med elvisp.

Ringla ner bärsirapen under vispning.

Förvara smöret i en väl rengjord burk i kylen.


Det sötsyrliga bärsmöret passar utmärkt på rostat bröd eller nybakta scones.

Det håller ca 2 veckor.

Av Maria - 5 september 2020 19:05

Antar: 4 portioner


Ingredienser:

12 skivor rökt lammstek

150 g färskost

2½ msk färskriven pepparrot

2 msk hackad mynta

Hela blad av mynta


Gör så här:
Lägg stekskivorna aningen omlott, fyra och fyra.

Bred på osten och toppa med pepparrot.

Rulla ihop i folie, och lägg kallt.

Skär i munsbitar, garnera med myntablad.

Av Maria - 5 september 2020 16:54

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

½ strimlad purjolök

75 g skivade champinjoner

50 g strimlade sockerärter

½ tärnad paprika

½ skivad chilifrukt

1 msk olivolja

½ dl skivade svarta oliver, 25 g

100 g halverade körsbärstomater

1 burk avrunna kräftstjärtar, 170 g

50 g skivad mango

100 g algnudlar

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk honung

Strimlad basilika

Salt

Peppar


Garnera med:
Basilika


Gör så här:
Fräs purjolök, svamp, sockerärter, paprika och chili lätt i olja.

Tillsätt oliver och tomater och låt fräsa med någon halvminut.

Ta av från värmen och blanda ner kräftstjärtar, mango, algnudlar, vinäger, honung och basilika.

Smaka av med salt och peppar.

Av Maria - 5 september 2020 12:48

Ingredienser:
1 kg höns, kyckling eller kalvkött (gärna med ben)

1½-2 liter vatten

1-3 morötter

1 palsternacka

1 bit purjolök (ca 10 cm)

1 gul lök

1-2 kvistar persilja

5 vitpepparkorn

1 lagerblad


Gör så här:

Lägg köttet i en gryta och häll på vatten.

Koka upp och skumma om det behövs.

Lägg i ansade och mindre bitar skurna rotsaker, lök, persilja och kryddor.

Sjud köttet under lock tills det är genomkokt och mört.

Ta upp köttet och sila buljongen.

Häll tillbaka buljongen i rengjord gryta och reducera buljongen (koka ihop) tills den fått en kraftig smak och önskad mängd.

Kyl snabbt om buljongen inte ska användas genast.

På kyld buljong går fettet lätt ta bort.

Förvara i kylskåp eller frys.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards