Alla inlägg under juni 2021
Antal: ca 24 stycken
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
2 dl socker
1 tsk malen kardemumma
100 g smör
2½ dl mjölk
Topping:
Vinbär
Pärlsocker
Kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke.
Smält smöret och blanda därefter växelvis ner smöret och mjölken i bunken med de torra ingredienserna.
Skeda upp smeten i muffinsformar.
Peta ner 4-5 vinbär i mitten på varje form.
Strö över pärlsocker och kanel.
Grädda i ugnen och ta ut muffinsen efter 15-20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
200 g matvete
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
200 g champinjoner
1 msk flytande margarin eller olja
Salt
Peppar
400 g fryst bladspenat
2 stora tomater
1½ dl svarta oliver
250 g keso naturell
50 g parmesan
Gör så här:
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka gul lök och pressa vitlöken.
Skär champinjonerna i skivor.
Stek all lök och champinjoner i margarin eller olja i en stekpanna.
Salta och peppra.
Tina spenaten i en kastrull, se till att det mesta av vätskan kokar bort.
Skiva tomaterna.
Lägg matvetet i botten på en smord ugnsfast form.
Bred på champinjoner, lök och spenat.
Salta och peppra på spenaten.
Täck med tomatskivor, oliver, keso och riven parmesanost.
Stek gratängen i 225 grader i ca 20 minuter.
Servera med en sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 burk aprikoser (410/225g)
½ dl farinsocker
1½ dl vitvinsvinäger
1 dl cane syrup (rörsockersirap)
1 dl koncetrerad apelsinjuice
¾ dl söt senap
2 msk kycklingfond
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
½ tsk mald svartpeppar
½ tsk chiliflakes
1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas
Gör så här:
Mixa eller passera aprikoserna.
Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i ca 15 minuter eller tills såsen är simmig.
Tillsätt rökaromen om så önskas.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Det här en stark "hot sauce" som blir starkare och starkare ju längre du sparar den.
Ingredienser:
3 msk rörsocker
2 msk flingsalt
2 msk riven mörk choklad
3 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
3 msk mald kummin
2 msk chilipulver
1 msk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det skall grillas.
Rubben passar till kyckling, biff, kotletter och revben.
Går även att smaksätta tex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk olja
1 gul hackad lök
1 dl tomatpuré
1 dl cane syrup (rörsockersirap)
1 tsk salt
3 msk färskpressad citronsaft
2 msk söt senap
5 droppar tabasco
3 msk Worcestershiresås
Gör så här:
Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt löken.
Fräs löken lätt.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 30 minuter.
Låt kallna.
Servera till grillat kött och korv.
Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl kinesisk soja
½ dl vatten
½ dl olja
1 riven vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 25 minuter
Ingredienser:
Rotfrukter:
375 g svartrötter
500 g palsternackor
450 g potatis, gärna delikatess
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
½ kruka persilja
Sås:
1 gul lök
1 rött äpple
½ msk olja
1 dl vatten
½ kycklingbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)
2 dl vispgrädde
1 tsk rosmarin
Kyckling:
ca 600 g kycklingfilé
½ msk olja
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Rotfrukter:
Skala och skär svartrötterna i ca 10 cm långa bitar och lägg dem i kallt vatten direkt för att de inte ska bli bruna.
Tvätta palsternackorna och skär dem och potatisen i klyftor.
Blanda svartrötter, palsternackor och potatis med olivoljan och häll ut på den varma plåten.
Salta och peppra.
Sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter.
Hacka persiljan och strö den över rotfrukterna vid servering.
Sås:
Skala och hacka lök och äpple.
Fräs det i oljan i en kastrull.
Tillsätt vatten, buljongtärning, grädde och rosmarin och koka ca 10 minuter.
Mixa till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Bryn kycklingfiléerna runt om i oljan i en stekpanna och krydda med salt och peppar.
Lägg dem på plåten med rotfrukterna och stek tills innetemperaturen är 72 grader, ca 5-10 minuter.
Servera kycklingen med rostade rotfrukter och sås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt tärnat bacon
1 stor gul lök i tärningar
3 msk kinesisk soja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 paket passerade tomater
3 msk tomatpuré
¾ dl mörkt muscovadoråsocker
2 msk farinsocker
2 msk cane syrup (råsockersirap)
1 krm rökextrakt
1 msk chilipulver
2 msk senapspulver
2 tsk paprikapulver
1½ tsk salt
1 lagerblad
2 krm malda nejlikor
1 krm cayennepeppar
Gör så här:
Bryn baconet i en gryta.
Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ca 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | |||||||
|