Alla inlägg under juni 2021

Av Maria - 3 juni 2021 10:00

Antal: 4 portioner

Ingredienser:
1 liter rabarber i bitar
3 gula lökar i tärningar
2½ dl vitvinsvinäger
2½ dl ljust muscovadoråsocker
2½ dl strösocker
1 pkt passerade tomater
2 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 msk mald ingefära

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i gryta.
Sjud i ca 1 timme eller tills det tjocknat.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Gott till grillat.

Av Maria - 3 juni 2021 09:45

Antal: till ca 1½ kg lammkött

Ingredienser:
½ dl cane syrup/rörsockersirap
½ dl mörk balsamvinäger
½ dl olja
1 msk färsk finhackad rosmarin
1 msk färsk finhackad oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt

Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.

Av Maria - 3 juni 2021 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Makaroner:

1 liter mjölk

5 dl makaroner

½ tsk salt

1 krm peppar

ev muskotnöt


Köttbullar:
½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

½ tsk salt

1 krm peppar

1 msk dijonsenap

ca 500 g blandfärs

1 tsk timjan

1 msk smör


½ kruka persilja

1 kruksallad

200 g snackmorötter


Gör så här:
Makaroner:
Koka upp mjölken, gärna i en nonstick kastrull.

Tillsätt makaroner och salt.

Koka under omrörning på svag värme ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka.

Smaka av med peppar och gärna muskotnöt.


Köttbullar:
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt, peppar och senap i en bunke.

Låt stå och svälla ca 5 minuter.

Blanda färs och timjan med ströbrödsblandningen.

Forma köttbullar av smeten.

Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg.


Hacka persiljan och skär salladen i bitar.

Servera köttbullarna med makaroner, persilja, sallad och morötter.

Av Maria - 3 juni 2021 08:45

Antal: 8 bitar

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

3 dl vetemjöl
3 dl fiberhavregryn
1 msk bakpulver
½ tsk salt
1½ tsk kanel
1 tsk flytande honung
3/4 dl flytande smör & rapsolja
ca 2 dl finrivna morötter
2 dl kesella (1%)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser.

Rör ner honung, smör & rapsolja, morötter och kesella.

Blanda snabbt ihop till en deg.

Dela degen i två delar och platta ut med mjölad hand på en plåt klädd med bakplåtspapper.

Skåra i fyra delar.

Grädda sconesen mitt i ugnen ca 15 minuter.

Av Maria - 2 juni 2021 14:43

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 sötpotatisar, ca 600 g

½ dl olivolja

Salt

Peppar

150 g fetaost


Gremolata:

½ dl finhackad persilja

2 vitlöksklyftor

½ citron, rivet skal


Gör så här:

Tvätta sötpotatisen noga och skär sedan i skivor på längden, ca 15 mm tjocka.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka skivorna ca 6-7 minuter.

Spola kalla och torka av dem.


Gremolata:

Blanda finhackad persilja med mycket finhackad vitlök och rivet citronskal.


Vänd sötpotatisskivorna i olivolja och krydda med salt och peppar.

Grilla på direktvärme på grillen tills de får fin färg på bägge sidor.

Servera som en förrätt eller som tillbehör till grillad fisk eller kött med smulad fetaost och gremolata.

Av Maria - 2 juni 2021 14:24

Jäsning: 20-30 minuter + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

50 g jäst
5 dl 37 gradigt vatten
1 msk rapsolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
2 dl havregryn
4 dl kruskakli
3 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll över lite ljummet vatten och rör ut jästen, tillsätt sedan resten av vattnet.

Blanda ner alla ingredienser förutom vetemjölet.

Arbeta ihop till en deg.

Tillsätt sedan vetemjölet tills degen blir smidig och fin.

Låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter.


Arbeta degen lite mer.

Lägg i smord långpanna (eller klädd med bakplåtspapper), platta ut degen i långpannan.

Skär i lagomt stora rutor med kniv.

Låt jäsa 30 minuter till.


Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda sedan bröden i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna på galler.

Av Maria - 2 juni 2021 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl fryst majs

½ röd peppar

2 msk olivolja

2 krm spiskummin

2 avokado

½ kruka färsk koriander

½ citron

1 tsk flingsalt


Gör så här:

Tina majsen.

Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Hetta upp en stekpanna på giller eller spisen.

Stek majsen i olivoljan ca 10 minuter så att den får mycket färg och blir gyllenbrun.

Tillsätt chilin och spiskummin när det återstår ca 3 minuter av majsens tid.

Dela och kärna ur avokadon.

Grilla dem med snittytan mot grillgallret ca 5 minuter.

Hacka koriandern.

Lägg majs, avokado och koriander på ett fat eller i en skål.

Pressa över citronsaft och strö på saltet.

Av Maria - 2 juni 2021 10:00

Mängd: 5 dl


Ingredienser:

400 g röda tomater

2 skivor vitt formbröd

2 msk rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
150 g grillad paprika i olja
1 tsk spiskummin
1 krm kajennpeppar
½ dl olivolja
1 krm salt

 

Gör så här:

Tärna brödet och lägg det i en bunke.

Häll över vinägern.

Låt stå ca 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern.

Skala vitlöken.

Skär vitlök, tomater och paprika i mindre bitar.

Mixa detta och bröd slätt i matberedare eller med stavmixer.

Krydda med spiskummin, kajennpeppar och salt.

Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.

Servera gärna till köttbullar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards